Bali Hai! Kuusi vinkkiä Indonesian-matkalle

3

Indonesia on matkakohde moneen makuun. Lomailija voi eristäytyä hemmoteltavaksi Balin loistohotelliin tai lähteä omatoimimatkalle jollekin maan tuhansista saarista. Olipa valinta mikä tahansa, niin tässä muutama vinkki.

1. Indonesian huumelainsäädäntö on ankara. Pahimmassa tapauksessa rapsahtaa kuolemanrangaistus.

Miedon ja pienemmänkin määrän hallussapidosta tuomitaan vankeutta. Balin turistikohteissa rikollisten ja poliisien kerrotaan tekevän yhteistyötä. Diileri myy aineen turistille, jonka sitten vaivihkaa osoittaa poliisille. Poliisi pidättää turistin. Diileri jatkaa diilaamista, ja poliisin pidätyskiintiö kaunistuu.

Lupauksilla lievemmästä tuomiosta poliisi ja tuomarit saattavat vielä kiristää lahjukset tutkintavankeudessa viruvilta turisteilta.

Etikettiin ei voi aina luottaa. Näissä pulloissa on täytteenä bensiiniä. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö
Etikettiin ei voi aina luottaa. Näissä pulloissa on täytteenä bensiiniä. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö

2. Kuumassa ilmanalassa nestetasapainosta huolehtiminen on tärkeää. Juokaa puhdasta vettä, ja varokaa valeviinaa.

Indonesiassa on paljastunut lukuisia tapauksia, jossa alkoholia on jatkettu metanolilla. Seuraukset ovat olleet sokaisevia tai tappavia. Paikallisten lisäksi uhreiksi ovat joutuneet myös turistit – tuoreena ja traagisena tapauksena eurooppalainen veljespari.

Väkevien virvokkeiden vaihtoehtona kannattaa harkita olutta. Paikalliset Bintang ja Bali Hai -merkit ovat aivan kelvollisia. Jos on pakko ottaa väkevämpää, niin kannattaa varmistua tuotteen alkuperästä.

Liikenteessä pidetään kypärä päässä ja hoksottimet valppaana. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö
Liikenteessä pidetään kypärä päässä ja hoksottimet valppaana. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö

3. Indonesian liikenne on vasemmanpuoleista. Kolhujen välttämisen salaisuus on joustavuus ja ennakointi.

Anna tietä, äläkä turhaan pidättele äänimerkin käyttöä. Toisin kuin Suomessa tööttäily kuuluu Indonesiassa hyvään, ennakoivaan liikennekulttuuriin. Autoilijana kannattaa varoa mopoja. Kaksipyöräistä töytäisevä autoilija joutuu useimmiten kanssamopoilijoiden sakinhivutuksen kohteeksi.

Älä ota esimerkkiä paikallisista tai huolettomista kanssaturisteista, vaan käytä mopoillessa kypärää.

4. Luotettavia lentoyhtiöitä ovat esimerkiksi Garuda ja Air Asia.
Kuin Feenix-lintu on Indonesian Garuda muutamassa vuodessa noussut EU:n lentokieltolistalta Aasian suosituimpien lentoyhtiöiden joukkoon. Matkustamon ruskehtavasta värimaailmasta voi olla montaa mieltä, mutta Skytrax (http://www.airlinequality.com/) arvioi Garudan turistiluokan palvelun alueen parhaaksi.

Toinen luotettava lentoyhtiö on Heikki Kovalaisen ex-sponsori Air Asia. Muiden lentoyhtiöiden statusta kannattaa tarkkailla linkistä: http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/doc/list_en.pdf

Värikäs katukeittiö voi pistää pakin sekaisin. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö
Värikäs katukeittiö voi pistää pakin sekaisin. Kuva: Suomen Indonesian-suurlähetystö

5. Vatsataudin todennäköisyys Aasian-vierailulla on korkea.

Sairastumisen riskiä voi minimoida hygienialla ja maalaisjärjen käytöllä. Vaikka katukeittiöt näyttävät houkuttelevilta, näissä ei välttämättä kannata aterioida.

6. Eksoottinen luontokappale saattaa luikerrella vastaan hotellialueella, golfkentällä tai vuokramökin ulkosuihkussa.

Oheisessa lehtijutusta käy ilmi, kuinka EI pidä menetellä: http://www.thejakartaglobe.com/news/snake-kills-security-guard-at-bali-luxury-hotel/

Tämä lista ei suinkaan ole tyhjentävä – riskejä voisi listata sivukaupalla. Toisaalta, vaarat vaanivat matkailijoita kaikkialla, eikä ilman matkavakuutusta kannata lähteä ulkomaille. Kaiken varoittelun jälkeenkin Indonesia on hieno matkakohde.

Apua tarvitsevat suomalaiset voivat ottaa yhteyttä suurlähetystöön:

Embassy of Finland
Menara Rajawali, 9th floor
Jl DR Ide Anak Agung Gde Agung Lot 5.1
Kawasan Mega Kuningan
Jakarta 12950

puh. +62 (0)21 2939 3000

sähköposti: sanomat.jak@formin.fi

www.finland.or.idwww.facebook.com/FinnishEmbassyJakarta

päivystysnumero iltaisin ja viikonloppuisin on ulkoministeriön päivystysnumero 24/7 puh. +358 160 55551

Balilla:

Consul Ida Bagus Ngurah Wijaya
Honorary Consulate of Finland and Sweden
Jl Segara Ayu
Denpasar 80030

puh. +62 (0)81 7972 3658, +62 (0)361 282 223

sähköposti: finnishconsulatebali@yahoo.com

 

Bali Hai!

Kommentit

Elena Leinonen 10 vuotta sitten

Maailmassa on olemassa parempi paikat kuin tämä. Erityisesti maa vielä matala profilia ja varallinen turistille.

Maikku 9 vuotta sitten

Vietimme vajaa 3 viikon reissun Balilla ja ehdottomasti on vielä päästävä uudestaan. Gilin saaret ehdottomasti loman paras kokemus. Voimme suositella Balilla olevaa suomalaista matkatoimistoa. Suomenkieliset sivut löytyvät osoitteesta http://www.ilovebali.fi

antti leinonen 9 vuotta sitten

sanoo ihminen joka ei ole koskaan käynyt aasiassa,sanoisin että venäjä paljon vaarallisempi,aasiassa sentään ihmiset ovat ystävällisiä ja he neuvovat jos jotain tarvitsee löytää,toisin kuin venäjällä,olin kerran siperiassa ja halusin pankkiautomaatille niin ihmiset vain töykeästi jatkoivat matkaa,olisko ollut ehkä 25 vastaan tulija neuvoi,ja jos vertaa yllä olevan kirjoittajan ”matala profiilia”,niin aasiassa kaiken ikäisistä ihmisistä noin 80-90% ymmärtävät englantia toisin kuin venäjällä jossa ihmiset eivät ymmärrä englantia,että se heidän korkeasta profiilista,siellä maassa ei ole muuta korkeaa kuin alkoholin kulutus,rikollisuus,huumeet,huijaus ja varastaminen,outoa kun venäjä luonnon rikkauksiltaan maailman rikkain valtio ja kansasta suurin osa elää köyhyydessä,ihmiset niin laiskoja ja kieroja että yrittävät tulla toimeen muiden kustannuksella…pää asia että vodkaa riittäää…