Joulu-tammikuulta alkaneet rankkasateet Perun vuoristo- ja rannikkoalueilla äityivät pari viikkoa sitten niin runsaiksi, että Andeilta Tyyneenmereen laskevat joet alkoivat tulvia yli äyräidensä aiheuttaen suurta tuhoa ja vahinkoa erityisesti jokien varsilla asuville ihmisille. Tulvavedet ja mutavyöryt veivät mukanaan autoja, siltoja ja taloja ja aiheuttivat tuhoa viljelyksille. Vielä tätä kirjoittaessa tilanne jatkuu vaikeana varsinkin Perun pohjoisrannikolla.
Tähän mennessä kuolleita on yli 90 ja kadoksissa on 20 ihmistä. Eriasteista vahinkoa on aiheutunut yli 700.000 ihmiselle.
Maataloustuotteiden, elintarvikkeiden ja juomaveden maantiekuljetukset ovat katkeilleet, ja kriisin alkuvaiheessa mm. juomavesi hamstrattiin loppuun kaupoista. Kun hätätilanteen laajuus alkoi paljastua lauantaina 19.3., päätin itsekin lähteä ostamaan juomavettä varastoon iltakymmeneltä. Ulkona ihmettelin pitkiä jonoja huoltoasemalla ja lähikaupassa niin myöhään illalla. Ihmiset tankkasivat autojaan kaiken varalta ja hamstrasivat juomavettä ostoskärryittäin – eivät mitenkään hysteerisinä mutta pientä paniikkia oli ilmassa.
Hätäapua on alkanut järjestyä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Vaatteita, juomavettä, hyvin säilyviä ruokatarvikkeita ja vessapaperia kootaan keräyspisteisiin ympäri Limaa. Perulaiset puhaltavat nyt yhteen hiileen ja johtavat poliitikot presidenttiä myöten ovat mukana näkyvässä #UnaSolaFuerza -avustuskampanjassa.
Suurlähetystössä olemme seuranneet kriisiä herkeämättä, ja päivittäneet tilannekuvaa sosiaalisen median kanavillamme. Suomen kansalaisilta emme ole saaneet avunpyyntöjä ja tiedustelujakin yllättävän vähän. Kiitosta sen sijaan on tullut tekstiviesteistä ja sähköpostiviesteistä, joissa olemme lähettäneet toimintaohjeita matkustusilmoituksen tehneille matkailijoille. Muuten, myös ulkosuomalaiset voivat tehdä matkustusilmoituksen, eivät vain matkalaiset. Jos olet Perussa tai tulossa maahan, kannattaa seurata Perun ilmatieteen laitoksen verkkosivuja.
Näinä vaikeina aikoina oli Perun taannoinen 2-1 futisvoitto kotikentällä Uruguaysta erityisen lämmittävä.