Viime viikkoina matkustusturvallisuusasioista vastaavan kollegan puhelin on soinut tiuhaan. Joulun ja vuodenvaihteen matkailusesonki lähestyy ja matkoja on tullut varailtua kohteisiin, joiden turvallisuustilanne on sittemmin alkanut mietityttää. On maanjäristyksiä Italiassa, tulvia Etelä-Thaimaassa ja terrori-iskuja Istanbulissa.
Tiedossa olevista riskeistä ja muun muassa huomioon otettavista ilmasto-olosuhteista olisi hyvä hankkia jo ennen matkan varaamista tietoa UM:n matkustustiedotteita lukemalla. Ellei kohdemaan turvallisuustilanteessa tapahdu merkittävää heikkenemistä, joka aiheuttaisi tarpeen muuttaa matkustussuosituksia, ei UM:llä ole keinoja vaikuttaa matkanjärjestäjien päätöksiin siitä, saako matkailija rahansa takaisin, jos peruu varaamansa matkan.
Hyvissä ajoin ennen matkaa on syytä myös varmistaa, että passi* on voimassa. Useat Euroopan ulkopuoliset maat edellyttävät, että passi on voimassa vielä puoli vuotta matkan päättymisen jälkeenkin. Nämä ja muut matkustusasiakirjoja koskevat määräykset löydät matkakohdemaasi suurlähetystöstä – joko verkkosivuilta tai soittamalla heille.
Vielä matkalle lähtiessä on hyvä tarkistaa, että käsimatkatavaroihin on pakattuna kaikkien matkustajien omat passit eikä esimerkiksi jonkun sellaisen perheenjäsenen passi, joka ei ole lainkaan reissussa mukana. Poliisin palvelupiste Helsinki–Vantaalla voi myöntää väliaikaisen passin, mutta on maita – kuten Arabiemiraatit – joissa se ei kelpaa matkustusasiakirjaksi.
On sattunut niinkin, että alaikäinen lapsi on päässyt lomakohteeseen sisaruksensa passilla, mutta matkakohteessa joko asianosaiset itse tai virkailija paluumatkan lähtöselvitystä tehtäessä onkin huomannut, että passikuvassa poseeraa eri henkilö kuin matkalainen. Joskus taas käy niin, että matkaan on tullut lähdettyä vanhentuneella passilla ja loman päättyessä paluumatka tyssää tarkempaan passintarkastajaan. Näissä tapauksissa ei auta muu kuin hakea lähimmästä Suomen suurlähetystöstä väliaikaista passia.
Jos passi varastetaan tai se katoaa matkan aikana, tulee matkailijan käydä tekemässä viipymättä ilmoitus paikallispoliisille. EU:n sisällä matkustettaessa jotkut lentoyhtiöt päästävät paluulennolle kotimaahan passikopiolla ja poliisiraportilla. Tämä on kuitenkin tarkistettava kyseiseltä lentoyhtiöltä. Muussa tapauksessa matkailijan on käytävä Suomen suurlähetystössä hakemassa uusi, väliaikainen passi ennen paluumatkaa.
Moni automatkailija välttäisi ylimääräiset passikustannukset ja lomapäivän viettämisen suurlähetystön tiloissa yksinkertaisesti siten, ettei jätä passiaan autoon. Autolomalla varkauksia sattuu harmillisen usein. Eräskin perhe löysi autonsa lyhyen kahvilakäynnin jälkeen ikkuna rikottuna. Murtovaras ei kiireessä ehdi jäädä aprikoimaan, mitä ottaa ja mitä jättää vaan murron yhteydessä autosta lähtee helposti arvotavaran lisäksi myös passit ja muuta omaisuutta – hammasharjasta lähtien.
Pidä huoli passista myös joululomareissullasi!
* Passi on Suomen kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja. Pohjoismaissa (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) ei tarvita matkustusasiakirjaa, mutta henkilön on aina vaadittaessa kyettävä osoittamaan henkilöllisyytensä ja se, että hän on jonkin Pohjoismaan kansalainen. Henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan matkustusasiakirjana Euroopassa, ks. luettelo maista Poliisin sivuilta.
[…] Lue lisää matkustamisesta Flora Kuparisen blogissa Passikuvansa näköinen – matkan tarpeessa? […]