Joskus juovuksissa, enimmäkseen selvin päin

Tarina kertoo, että eräs lomamatkalla passinsa ja matkakassansa menettänyt suomalainen tuli suurlähetystöön pyytämään apua. Kun konsuli totesi hänen humalatilansa, asiakas tokaisi olevansa joskus juovuksissa, mutta suurimman osan aikaa selvin päin.

Kuva: Henry Burrows, Flickr.com, cc/by-sa/2.0
Kuva: Henry Burrows, Flickr.com, cc/by-sa/2.0

Lomamatkalle lähdetään pääsääntöisesti sillä ajatuksella, että reissussa rentoudutaan ja irrottaudutaan arjen haasteista.

Valitettavan monelle suomalaiselle rentoutuminen ja arjesta irrottautuminen tapahtuu suuren alkoholimäärän avustuksella.

Ulkoministeriön ja edustustojen työssä kansalaisten liiallinen alkoholinkulutus näkyy avustustapauksina. Tilastotietoja ei ole saatavilla siitä, kuinka suuri prosenttiosuus konsulipalveluja tarvitsevista on avuntarpeessa juuri alkoholin käyttöön liittyvistä syistä.

Monen konsulin käytännön kokemus hädänalaiseen asemaan joutuneiden suomalaisten avustamisessa osoittaa kuitenkin todeksi, että alkoholin nauttiminen lisää riskikäyttäytymistä ja altistaa tapaturmille. Alkoholin vaikutuksen alaisena myös riski joutua erilaisten rikosten uhriksi kasvaa merkittävästi.

UM:n konsuliasioiden yksikkö toivoo matkalaisilta kohtuukäyttöä syyslomilla ja muulloinkin, ja toivottaa rentouttavia lomamatkoja.