Oikeus kadota

Mitä tehdä, kun omainen katoaa ulkomailla? Edustustojemme keinot löytää kadonnut henkilö ovat rajalliset, eikä tämä aina halua tulla löydetyksi.

Silloin tällöin ulkoministeriöön tai edustustoihimme tulee tiedusteluja huolestuneilta henkilöiltä, jotka eivät saa yhteyttä ulkomailla oleilevaan omaiseensa. Kehotamme heitä tekemään katoamisilmoituksen paikalliselle poliisille Suomessa. Poliisi arvioi, miten tapausta lähdetään selvittämään.

Edustuston keinot löytää kadonnut henkilö ovat hyvin rajalliset. Joskus etsitty henkilö saattaa ilmaantua suurlähetystöön esimerkiksi hakemaan uutta passia, antamaan äänensä vaaleissa tai hoitamaan muita asioita. Tällöin voimma pyytää häntä  olemaan yhteydessä lähiomaisiinsa Suomessa. Hän itse päättää, ottaako yhteyttä.

Joskus kadonnut henkilö löytyy huonossa kunnossa sairaalasta, ja suurlähetystö saa tästä tiedon paikallisten viranomaisten kautta.

On kuitenkin mahdollista, että kaivattu henkilö ei halua tulla löydetyksi. Syystä tai toisesta hän haluaa ottaa etäisyyttä omaisiinsa tai jopa katkaista välit kokonaan. Saattaa myös olla, ettei hän halua omaisten tietävän elämäntilanteestaan.

Katunäkymä Sveitsin Zurichistä. Kuva: Flickr / Thomas8047 CC BY 2.0 https://flic.kr/p/rQWsJ4
Joskus kadonnut henkilö haluaa ottaa etäisyyttä omaisiinsa. Kuva: Flickr / Thomas8047 CC BY 2.0

Viimeksi mainitun kaltaisia tapauksia tulee ilmi esimerkiksi siten, että suurlähetystö saa paikallisilta viranomaisilta tiedon pidätetystä suomalaisesta. Suurlähetystö on yhteydessä pidätettyyn ja tiedustelee, kenelle lähiomaiselle asiasta voi ilmoittaa. Jos pidätetty henkilö kieltää informoimasta omaisiaan, suurlähetystö ei voi kertoa tilanteesta mitään kenellekään – ei, vaikka joku lähiomainen sitä suoraan suurlähetystöstä tiedustelisi.

On siis tilanteita, jolloin ulkoministeriö tietää, missä ”kadonnut” henkilö on, muttei voi sitä paljastaa – ei lähiomaisille eikä varsinkaan medialle, joka toisinaan uutisoi ulkomailla kadonneista suomalaisista. Ihmisellä on oikeus kadota.