Suorinta tietä Kosovoon

Kosovo ei toden totta ole tunnettu matkailukohde suomalaiselle lomailijalle. Nyt reissuun keskelle Balkania tarjoutuu kätevä mahdollisuus, sillä kesäkuun puolivälissä Norwegian aloittaa suorat lennot Helsingistä Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan. Suomen passilla matkustava ei tarvitse Kosovoon viisumia alle 90 päivää kestävään vierailuun.

Maa on turismin suhteen neitseellinen. Tulet harvemmin kuulemaan suomen kieltä eikä sinulle tuputeta lihapullia. Ilmapiiri on rento ja asukkaat ystävällisiä. Maan viralliset kielet ovat albania ja serbia, nuorempi väki puhuu myös englantia. Kosovon virallinen valuutta on euro. Maksukortteja hyväksytään harvemmin, joten käteistä kannattaa pitää aina mukana.

Matkailijan turvallisuuden kannalta Kosovo ei ole hassumpi kohde. Suomalaisten mieliin painunut konfliktimaa on ottanut turvallisuustilanteen osalta pitkän harppauksen 9 vuotta kestäneen itsenäisyytensä taipaleella. Tervettä arkijärkeä ja normaalia varovaisuutta noudattaen pärjää. Turisteihin ei kohdistu erityistä rikollisuutta, mutta näppäriä taskuvarkaita vilkkailla paikoilla löytyy varmasti.

Liikenne ruuhkautuu helposti ja sääntöjä sovelletaan kuljettajan mielialan mukaan. Kiertoliittymässä ajavalla ei todellakaan ole etuajo-oikeutta. Liikennevaloissa autosi ympärillä häärää useita katulapsia pesemässä ikkunoitasi, keskuslukitus kannattaa pitää päällä. Julkista liikennettä ei kaupungeissa juurikaan ole, mutta takseja on paljon ja kyyti edullista. Parilla eurolla liikut kätevästi paikasta toiseen ja takseissa on yleensä aina mittarit.

Kaupunkien välillä on toimivat bussiyhteydet ja junallakin pääsee kerran päivässä naapurimaan Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Albania kristallinkirkkaine rivieroineen on myös helposti saavutettavissa. Jos suuntaat pohjoiseen, Serbian rajan ylitys ei onnistu, jos passissasi on Kosovon maahantuloleima. Suomen poliisin myöntämällä kuvallisella henkilökortilla rajan ylityksen pitäisi kuitenkin sujua.

Maaseutu ja uljaat lumihuippuiset vuoristot ovat kesällä kauneimmillaan. Kiemuraisilla vuoristoteillä kuormaa kantavat aasit yllättävät autoilijat. Teillä liikkuu myös paimenien johdattamia lammaslaumoja ja lehmiä. Öiseen aikaan laumoina liikkuvia kulkukoiria on syytä väistellä.

Rinkan kanssa vaeltavalle luontoihmiselle Kosovo näyttää kauniit kasvonsa. Pulahdus puhtaaseen vuoristopuroon on elämys. Jännitystä kaipaavalle matkailijalle löytyy liitovarjoja, köysiratoja ja via ferrataa. Jos sattuu vahinko, niin sairaalahoitoa on ainakin pääkaupungissa saatavilla. Varmista kuitenkin, että sinulla on riittävän kattava matkavakuutus.

Kosovossa välimatkat ovat lyhyet, maan ajaa läpi parissa tunnissa. Pohjois-Kosovoon matkustamista ei mahdollisten levottomuuksien vuoksi suositella.

Albanialaistaustainen pyhimys Äiti Teresa valvoo joka kylässä ja kadunkulmassa. Katolisen kirkon perintö elää Kosovossa vahvana, vaikka väestöstä heitä on vain muutama prosentti. Valtaosa kosovolaisista on muslimeja, minareettien ruokoushuudoilta et voi välttyä . Tiukkoja sääntöjä pukeutumisen ja ruokailun suhteen ei ole ja hunnutettuja naisia näkee ani harvoin. Porsaanlihaa saa vain harvoissa serbialaisissa ravintoloissa. Alkoholia löytyy kaupoista ja ravintoloista vuorokaudenaikaan katsomatta, mutta matkailijan janojuomaksi suosittelen Rugovan laakson raikasta lähdevettä tai Balkanin parasta macchiatoa!

Tutustu myös:

Kosovon matkustustiedote

Kosovon ulkoministeriön maavideo ”Kosovo in 10 minutes”