Terrorin musta marraskuu – uskaltaako ulkomaille enää matkustaa?

1

Viime päivien ja viikkojen aikana eurooppalaisten ja suomalaisten turvallisuudentunne tuntuu järkkyneen. Pariisissa perjantai-iltana 13. marraskuuta terroristit hyökkäsivät useampaan kohteeseen, murhaten ainakin 130 ihmistä ja haavoittaen satoja muita.

Edellisenä päivänä Beirutissa iski kaksi itsemurhapommittajaa, ja kaksi viikkoa aiemmin Siinain niemimaalla räjäytettiin ilmassa venäläinen lentokone.

On sanomattakin selvää, että uhrien joukossa olisi voinut olla myös suomalaisia.

Me ulkoministeriössä otamme terrori-iskujen uhkan hyvin vakavasti. Pariisin iskujen aikana ulkoministeriön päivystäjät olivat koko ajan töissä. Kriisiorganisaatio selvitti tilannekuvaa ja päivystäjät vastasivat 24/7 suomalaisten kyselyihin.

Ulkoministeriön työntekijöitä tilannekuvahuoneessa lauantaina 14.11. Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kuva: Vesa Häkkinen
Ulkoministeriön työntekijöitä tilannekuvahuoneessa lauantaina 14.11. Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Kuva: Vesa Häkkinen

Musta marraskuu on tuonut synkät tunnelmat myös suomalaisten koteihin. Ulkoministeriön konsuliyksikössä puhelimet soivat ja sähköpostit kilahtavat, kun suomalaiset kyselevät matkustamisen turvallisuudesta. Uskaltaako Euroopassa enää matkustaa? Mikä on riskitaso Arabiemiraateissa tai Kanadassa?

Ymmärrettävästi viime aikojen tapahtumat herättävät huolta terrori-iskujen kohteeksi joutumisesta. Niiden uhkaa aliarvioimatta on hyvä pitää mielessä että suomalaisten todennäköisyys joutua terrori-iskun kohteeksi ulkomailla on äärimmäisen pieni. Itse asiassa kukaan suomalainen ei ole koskaan kuollut terroristijärjestön iskussa ulkomailla, vaikka läheltä piti -tilanteita on historian saatossa ollutkin.

Terroria paljon suurimmat riskit ulkomailla matkustamisessa liittyvät edelleen tavanomaiseen sairastumiseen, syömiseen tai juomiseen tai paikallisen liikenteen riskeihin. Paniikille ei tule antaa valtaa. Pidetään pää kylmänä ja terve järki mukana matkassa.

Matkustaminen on pääosin edelleen täysin turvallista. Minä lennän tänään Arabiemiraatteihin – enkä suostu pelkäämään. Terroristit eivät tätä taistelua voita.

Kommentit

Sami Määttä 8 vuotta sitten

Varautuminen ja valppaus ovat tärkeitä. Pelkäämisestä puhuminen menee hieman ohi.

Tilannetietoa on oltava. Ja hätääntyneitä ja huolestuneita on kuultava. Siinä teette hyvää työtä. Kiitos.