Egyptin koptikirkon piispa Thomas perusti 1990-luvulla Kairon ja Aleksandrian tien varteen Anafora-nimisen retriitin, joka on sittemmin laajentunut koulutuskeskukseksi. Anaforassa voi vierailla kuka tahansa, uskonnosta riippumatta. Monet Kairossa asuvat expatit menevät sinne rauhoittumaan: yö yksinkertaisissa mutta siisteissä vierasmajoissa kynttilän valossa tekee mannaa kiireisen ja meluisan kaupungin rasittamalle sielulle.
Toiset matkustavat kaukaakin Anaforaan ja jäävät sinne pidemmäksi aikaa auttamaan, kukin omien taitojensa mukaisesti. Anafora toivottaa kaikki tervetulleeksi ja kukin saa itse päättää, mitä tekee: istuuko palmun alla tai nököttää omassa kammiossaan syvissä ajatuksissa, auttaako päivittäisaskareissa tai opettaa jonkin taidon paikallisille lapsille ja naisille, joiden yhteiskunnallisen aseman vahvistamista koulutuskeskus tukee.
Anaforan koulutuskeskus panostaa köyhien koptilasten koulutukseen: lapset, jotka muutoin joutuisivat nuorella iällä raskaisiin töihin, oppivat paitsi lukemaan ja kirjoittamaan, myös ammatin alkeet. Heidän mahdollisuutensa elämässä ovat paremmat, kuin monen pienen egyptiläislapsen, jonka vanhemmat lähettävät poikansa rakennustyömaille vaarallisiin töihin tai tyttärensä kerjäämään ja myymään rihkamaa kadun liikenteen keskelle. Yli 26 % Egyptin väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella (vv. 2012–2013 tiedot).
Naiset ovat toinen Anaforan kohderyhmä: konservatiivisessa yhteiskunnassa kouluttamattomien ja köyhyydessä elävien naisten asema on heikko. Heidän koulutuksensa ja taitojensa vahvistaminen nostaa kokonaisia perheitä parempaan yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja vahvistaa heidän itsetuntoaan.
Koptikirkon paavi Tawadros II vieraili juhannusviikolla Suomessa. Koptikirkko on maailman vanhimpia ja suurin kristillinen kirkko Lähi-idän alueella. Perinnetiedon mukaan apostoli Markus perusti kirkon vuonna 42, kuusi vuosisataa ennen kuin islamin usko saapui maahan. Egyptin kristilliset juuret ulottuvat vielä kauemmas, sillä täällä voi vierailla paikoissa, joissa Jeesus-lapsen vanhempineen sanotaan majailleen ollessaan maanpaossa kuningas Herodesta.
Koptisella kirkolla on 12–18 miljoonaa jäsentä, joista suurin osa Egyptissä. Kirkon jäsenet ovat viime vuosina kokeneet kovia, kun Egyptin poliittinen myllerrys on purkautunut väkivaltaisuuksina kopteja ja heidän kirkkojaan kohtaan. Egyptissä uskonnolla on vahva asema kaikissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä ja huolimatta äärielementtien hyökkäyksistä kopteja kohtaan, myös maan muslimiväestö kunnioittaa koptien paavia.
Suurlähetystön väkeä vieraili Anaforassa kesäkuussa. Ihastuimme paikan yksinkertaiseen eleganssiin ja tapaamiemme ihmisten lämpimään vieraanvaraisuuteen. Erityisen vaikutuksen teki isäntämme piispa Thomas, jonka visiosta Anafora on syntynyt ja kasvanut.