Egyptin hallinnolla on käsissään väestöpommi, joka on käytännössä jo räjähtänyt. Vuonna 2012 syntyneiden lukumäärä oli huimat 2,6 miljoonaa, mikä vastaa Italian, Ranskan, Iso-Britannian ja Espanjan syntyneiden määrää yhteensä! Väestönkasvu ei ole uusi ilmiö Egyptissä, mutta huolestuttavaa on kasvun kiihtyminen viimeisten vuosien aikana. Esimerkiksi vielä vuonna 2007 syntyneiden määrä oli alle kaksi miljoonaa.
Egyptin väestö on keskittynyt Kairon, Aleksandrian ja Niilin deltan alueelle. Suomen pinta-alaan suhteutettuna tämä väestöntiheys vastaisi reilusti yli 500 miljoonan väkilukua!
Egyptin väestörakenne on Suomeen peilattuna kovin erilainen. Puolet väestöstä on alle 25-vuotiaita, 60 prosenttia alle 30-vuotiaita. Tämä on parhaimmillaan resurssi, jota maan hallinto voisi kehittää ja ”myydä” ulkomaisille investoijille. Edullinen, erilaisiin tehtäviin koulutettava nuoriso on potentiaalinen talouskasvun lähde. Toisaalta, ellei nuorisoa saada työllistettyä, tuo se turhautumista joka voi purkautua mielenosoituksina kaduilla, joita olemme viime vuosina alueella todistaneet.
Egyptin väestöluku on arabimaiden suurin. Maan bruttokansantuote on tällä hetkellä n. 260 miljardia dollaria, mikä on hyvin lähellä Suomen tasoa. Egyptin väestö vain sattuu olemaan yli 15-kertainen (lähestyy 90 miljoonaa). Riittävien peruspalvelujen ja työpaikkojen takaaminen on jo kova haaste. Ongelmat heijastuvat sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti yhteiskuntaan, mm. rakennuttaminen, liikenne, energia, ruokatuotanto sekä veden käyttö joutuvat kaikki koetukselle.
Egyptin päättäjät ovat suhtautuneet vakavasti väestönkasvuun. Maan hallinto on suunnitellut väestöohjelman vuosille 2015–2030, mikä tähtää väestökasvun hidastamiseen mm. lisäämällä tietoisuutta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Opetusjärjestelmän kehittäminen on merkittävässä asemassa, joka voi hillitä väestönkasvua ja tukea työllisyyden edistämistä.
Naisten lukutaidottomuus ja työttömyys ovat selvästi miesten lukuja suurempia. Erityisen vakava ongelma on maaseudulla, jossa myös syntyvyys, eikä yllätyksellisesti myös köyhyys, on korkeimmalla tasolla. Suomi auttaa naisten työllistymismahdollisuuksia kehitysyhteistyön avulla. Esimerkkinä Suomi tukee ILOn hanketta naisten työllistymisen edistämisessä. Hankkeen aktiviteetit keskittyvät eteläisen Egyptin maaseudulle. Naisten osallistuminen työelämään on keskeinen tekijä yhteiskunnallisessa muutoksessa.
Egyptin kehitys on saatava kestävämmälle rakenteelle. Suomi voi auttaa Egyptiä maan kasvavissa haasteissa myös kaupallisesti niin ympäristön, energian, koulutuksen, teknologian, terveyden, jätteenkäsittelyn kuin maataloudenkin aloilla korkeatasoisen osaamisen ja älykkäiden ratkaisujen avulla.