Kaikesta huolimatta, vienti vetää Egyptiin – jopa ennätystasolla!

Vaihteeksi positiivinen uutinen Egyptistä negatiivisten uutisotsikoiden vastapainoksi: Suomen vienti Egyptiin saavutti ennätyssuuren tason (n. 343 miljoonaa euroa) vuonna 2012. Vasta valmistuneet Tullin ulkomaankauppatilastot vahvistavat käsitystä siitä, että Suomen ja Egyptin välinen kauppa käy edelleen hyvin.  Sama trendi on havaittavissa koko EU:n ja Egyptin välisissä kauppaluvuissa.

Vaikka poliittinen epävakaus ja talouden epävarmuus on jatkuvasti läsnä, eivät nämä seikat ole estäneet kaupankäyntiä Egyptissä. Aina voi toki spekuloida, miltä kauppaluvut saattaisivat näyttää ilman käynnissä ollutta turbulenssia. Joka tapauksessa Egyptissä on käynnissä lukuisia rakennus- ja kehitysprojekteja, mihin tarvitaan myös mm. puutavaraa sekä koneita, joita Suomella on tarjottavana. Matkapuhelinliittymien lukumäärä nousi jopa 96 miljoonaan, mikä on hyvä uutinen suomalaiselle ICT-alan tuotannolle, jolla on tunnetusti ollut suuri merkitys ja arvostus Egyptissä. Lisäksi muuta elektroniikkaa ja laitteita tuodaan maahan suhteellisen hyvin.

EU on Egyptin suurin kauppakumppani. Eurostatin huhtikuussa julkaistuissa tilastoissa Suomi oli viime vuonna EU-maiden kymmenenneksi suurin viejä Egyptiin. Tämä on merkittävä saavutus kansainvälisestikin. Suomen kokonaisvienti Egyptiin on hieman suurempi kuin Kreikan, ja selvästi taakse jää mm. Tanska, Itävalta, Tšekin tasavalta ja Puola, joiden vienti on jopa alle puolet Suomen luvuista. Myös Suomen ulkomaankaupan näkökulmasta vienti Egyptiin on merkittävää. Euroopan ulkopuolisista maista Egypti sijoittuu kärkitusinaan. Afrikan mantereella ainoastaan vienti Etelä-Afrikkaan on suuremmalla tasolla, Lähi-idässä puolestaan Saudi-Arabia on vain noin kymmenen miljoonaa euroa suurempi vientimaa.

Toki paremminkin voisi vielä mennä. Suomalaisella osaamisella ja tuotteilla on kysyntää ja erinomainen maine maassa. Egypti on arabimaiden kolmanneksi suurin talous. Egyptin 85 miljoonan väestöstä keskiluokan osuus kasvaa, vaikka edelleen köyhien osuus maassa on merkittävä (n. 40 % elää alle 2 USD/päivä). Egyptin markkinoille kannattaa suunnitella tuloa juuri nyt. Potentiaalia ja kasvavaa kysyntää on identifioitavissa sektoreissa, kuten energia, cleantech, ympäristö, ICT sekä vesi. Näissä kaikissa meillä Suomessa on korkeaa osaamista. Kairon suurlähetystö yhteistyössä Finpron kanssa on yritysten käytettävissä ” Team Finland-hengessä” pyrkimyksissä edistää kaupallis-taloudellista yhteistyötä Egyptin ja Suomen välillä.