Egyptin poliittista syksyä eletään toiveikkaissa, mutta myös ristiriitaisissa tunnelmissa. Heinäkuussa nimetyn väliaikaishallituksen tiekartta sisältää kolme selkeää tavoitetta: uuden perustuslain valmistelu ja hyväksyminen kansanäänestyksellä, parlamenttivaalit ja lopuksi presidentinvaalit. Perustuslakiluonnos on pian valmis ja kansanäänestys järjestetään joskus vuoden vaihteen tienoilla. Parlamenttivaalit ovat odotettavissa keväällä. Presidentin vaalien pitäisi kesällä 2014 päättää poliittinen välimenokausi.
Toiveikkuus johtuu siitä, että mielenosoitukset eivät enää vedä suuria kansanjoukkoja kadulle ja suuremmilta väkivaltaisuuksilta on vältytty. Tilanne Kairon kaduilla on selkeästi rauhoittunut. Itse olen nähnyt pari kertaa läheltä protestikulkueita: muutama sata henkeä, nuoria ja vanhoja, naisia, miehiä ja lapsia keltaiset liput liehuen, joissa on musta nelisorminen käsi merkkinä 14.8. Rabaan väkivaltaisuuksista. Äänekästä porukkaa – mutta ei uhkaavaa. Muslimiveljeskunnan puolelta on myös viime päivinä kuulunut viestejä, jotka voi tulkita aiempaa suuremmaksi valmiudeksi luoda keskusteluyhteys nykyhallintoon. On kaikkien egyptiläisten kannalta tärkeää löytää kyky kompromisseihin ja tie kansalliseen sovintoon.
Tie yhteiskunnalliseen vakauteen, demokratiaan sekä ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota kunnioittavaan auvoiseen tulevaisuuteen ei kuitenkaan vielä ole suora eikä selkeä.
Ristiriitaisia tunteita herättäviä tilanteita ja tapauksiakin on. Entisen presidentti Mursin oikeusprosessi on käynnistynyt tavalla, joka herättää huolta Egyptin sitoutumisesta oikeusvaltion periaatteisiin. Poikkeustilan ja ulkonaliikkumiskiellon päättyminen 14.11. on myönteinen kehitys, mutta hallituksen suunnitelmat mielenosoituksia rajoittavaksi laiksi ja terrorismin vastaiseksi laiksi ovat saaneet useat ihmisoikeusjärjestöt takajaloilleen. Mielenkiintoista on seurata, minkälaisina kyseiset lait lopulta hyväksytään – kuinka paljon kansalaisyhteiskunnan ja kansainvälisen yhteisön ilmaisemia huolenaiheita on otettu huomioon lopullisissa versioissa.
Suurimpia haasteita Egyptin poliittiselle kehitykselle demokratian ja oikeusvaltion suuntaan – johon väliaikaishallitus maata luotsaa – on ymmärrys kahdesta konseptista. Yksi niistä on yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus, joka helposti rinnastetaan populismiin. Haasteena on löytää nykymaailmaan sopiva, Egyptin tarpeisiin hyödyllinen tapa toteuttaa tätä ajatusta. Käytännössä kyse on muun muassa siitä, miten sosiaalinen ja taloudellinen oikeudenmukaisuus toteutuu, miten korruptiota kitketään ja talouden hyödyt jakaantuvat tasaisemmin läpi yhteiskuntaluokkien ja koko maan.
Toinen tärkeä käsite on oikeusvaltioperiaate tilanteessa, jossa maa on poliittisessa siirtymävaiheessa kohti demokratiaa, eli englanniksi ”transitional justice”. Siihen liittyy muun muassa opposition kohtelu oikeudenmukaisesti, oikeuslaitoksen ja turvallisuusviranomaisten toiminnan tarkastelu. Häviäjiäkin on kohdeltava oikeudenmukaisesti.
Kairon taivasta syysaamuisin peittävä saasteisen harmaa sumu hälvenee aina iltapäiväksi. Toivoa saattaa, että Egyptin poliittisen taivaankin yllä leijuva sumupilvi hälvenee vähitellen seuraavien kuukausien aikana, jotta maa pääsee takaisin raiteilleen, rakentamaan kipeästi uudistuksia ja piristystä kaipaavaa taloutta.