Vihdoinkin: suomalais-egyptiläinen kauppayhdistys käynnistyy Egyptissä!

efbc

Kairossa on ollut jo pidemmän aikaa suunnitteilla luoda verkosto, joka edistää Suomen ja Egyptin välisiä kauppasuhteita useissa muodoissa. Vihdoin toiveista tuli totta, kun suomalais-egyptiläinen kauppayhdistys, englanninkieliseltä nimeltään Egyptian-Finnish Business Council (EFBC) perustettiin suurlähettiläs Tuula Yrjölän emännöimässä lounastilaisuudessa 11. helmikuuta 2014.

Lanseeraustilaisuuden kunniavieraana oli Egyptin viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Atef Helmy.  Ministerin edustama sektori on profiloitunut yhtenä merkittävimmistä ja lupaavimmista aloista maiden välisessä kaupallisessa yhteistyössä.

EFBC:n tavoitteena on tukea Suomen ja Egyptin välistä kauppaa. EFBC kokoaa yhteen Egyptissä toimivien suomalaisyritysten ja näiden yhteistyökumppanien edustajat, suomalaistuotteiden maahantuojat sekä kansainvälisissä järjestöissä toimivat suomalaiset.

Egyptin kaltaisilla potentiaalisesti mielenkiintoisilla, mutta myös haasteellisilla markkinoilla tärkeää on tiedonvaihto parhaista käytännöistä ja yritysten kohtaamista ongelmista. Suurlähetystö toimii EFBC:n koollekutsujana ja sihteeristönä.

Egyptiin muutakin kuin puuta

Suomella on hyvät mahdollisuudet kasvattaa ICT-alan kauppaa Egyptin kanssa. Suomalainen ICT-alan osaaminen on tunnettua ja sitä arvostetaan Egyptissä. Egyptin talouskehitys tarvitsee uusia innovaatioita ja järkeviä ratkaisuja useilla yhteiskunnan eri aloilla.

Energia-alaan liittyvät kysymykset ovat suurimpia haasteita Egyptin taloudessa. Egypti tarjoaa myös Suomen Cleantech-osaamiselle runsaasti mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi tavoite saavuttaa 20 prosenttia maan energiantuotannosta vuoteen 2020 mennessä kertoo hallinnon uudistumishalukkuudesta.

Egyptin viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Atef Helmy sekä suurlähettiläs Tuula Yrjölä.
Egyptin viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Atef Helmy sekä suurlähettiläs Tuula Yrjölä.

Huolimatta maan kolme vuotta jatkuneesta poliittisesta epävakaudesta, rakentamisinto jatkuu. Hallitus ja paikalliset yritykset uskovat vuoden 2014 puolella talouden kasvun lähtevän jälleen hienoiseen nousuun. Hallitus panostaa infrastruktuuria kohentaviin hankkeisiin ja tiedostaa kasvavat ympäristöongelmat, joihin tarvitaan puhtaan teknologian ratkaisuja.

Kolmas kiinnostava sektori on koulutus, jossa yhteistyötä on jo EU:n Twinning-hankkeiden kautta. Suurlähetystö hakee keinoja erityisesti yhteistyön lisäämiseksi ammattikoulutuksessa.

Suomen ja Egyptin kauppasuhteilla on jo pitkät perinteet. Vuonna 2012 Suomen vienti Egyptiin oli EU-maista kymmenenneksi suurinta ja ennätyskorkealla tasolla, noin 343 miljoonaa euroa. Kauppatase on epätasapainossa. Tuonti on suhteessa vientiin alle kymmenen prosenttia. Lähes puolet Suomen viennistä on puutavaraa, kun taas Egypti tuo Suomeen on pääasiallisesti hedelmiä ja vihanneksia. Sekä suomalaisten että egyptiläisten tuotteiden ja osaamisen liikkumisessa on varaa kasvuun.

Alhainen punta ja edullinen työvoima valtteina

Moni Egyptin taloutta seuraava asiantuntija on todennut, että juuri nyt on hyvä aika harkita sijoituksia Egyptiin. Maan talous on ollut vaikeuksissa, ja vaikeudet toki jatkuvat tulevaisuudessakin.

Kaikesta huolimatta, ja osittain juuri talousvaikeuksista johtuen, Egypti on kiinnostava investointikohde alhaisen punnan arvon sekä edullisen työvoiman kannalta.

Egyptin viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Atef Helmy puhumassa EFBC-tilaisuudessa.
Egyptin viestintä- ja informaatioteknologiaministeri Atef Helmy puhumassa EFBC-tilaisuudessa.

Samanaikaisesti Lähi-idän alueen yksi merkittävimmistä kulutusmarkkinoista tarjoaa mahdollisuuden suomalaisten tuotteiden kasvavaan kysyntään. Egyptin talouskehitys kaipaa älykkäitä ja kustannustehokkaita ratkaisuja, joita Suomessa tunnetusti on tarjolla.

Helmikuinen EFBC-lanseeraustilaisuus onnistui hyvin. Paikalla oli laajasti egyptiläisen median edustajia sekä merkittävimmät maassa toimivat suomalaisyritysten edustajat sekä suomalaisten tuotteiden maahantuojat. Liike-elämän edustajat ovat ottaneet EFBC-aloitteen innolla vastaan, ja heillä on halua osallistua verkoston kehittämiseen. Vuosi 2014 jatkuu siten orastavan optimismin merkeissä Suomen ja Egyptin välisen kaupallisen yhteistyön saralla.

Lisätietoja EFBC:stä sekä muista Egyptin ja Suomen välisistä kaupallisista asioista saa oheisen blogin kirjoittajalta.