Gogolilainen infosekamelska 2.0

2

Puhun usein erilaisissa tilaisuuksissa informaatiovaikuttamisesta. Mainitsen puheenvuorossani käytännössä aina MH17:n eli Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014 alasammutun malesialaisen matkustajakoneen.

Itä-Ukrainan kapinallisilta alueilta venäläisellä Buk-ohjuksella tehty, 298 ihmishenkeä vaatinut isku on kammottava jo itsessään. Samalla tapahtuman ympärille on rakennettu yksi historian järkyttävimmistä informaatio-operaatioista.

Britannian Salisburyssa Venäjän sotilastiedustelupalvelun entiseen tiedustelu-upseeriin Sergei Skripaliin ja tämän tyttäreen kohdistettu murhayritys ei ole ainakaan vielä vaatinut ihmishenkiä. Murhayrityksessä käytetylle tappavalle hermomyrkylle olisi pahimmassa skenaariossa kuitenkin voinut altistua jopa 500 ihmistä. Kyseessä on ensimmäinen joukkotuhoaseella – alunperin Neuvostoliitossa kehitetyllä novitshokilla – Euroopassa tehty isku vuosikymmeniin.

Samalla tapahtumasta on tulossa jo lähes MH17-informaatio-operaatioon verrattava infosekamelska. Molemmista infosekamelskoista päävastuun kantaa Venäjä.

Mikään ei ole totta

Infosekamelskalla tarkoitan sitä, että tapausta tutkivien viranomaisten ja Britannian poliittisen johdon lausunnoissaan antamia analyysejä pyritään kaikin tavoin hämärtämään ja horjuttamaan esittämällä vaihtoehtoisia ”teorioita”.

Tässä muutama esimerkki MH17-”teorioista”: Ukrainalainen Su-25-hävittäjä ampui matkustajakoneen alas, pyrkimyksenä oli presidentti Putinin alasampuminen mutta kone olikin väärä, koneen ”matkustajat” olivat vainajia Intian valtamerellä kadonneesta toisesta malesialaiskoneesta, pyrkimys oli häivyttää jäljet AIDS-salaliitosta, murhayrityksen kohteena olikin Intian pääministeri, Ukraina ampui koneen alas, CIA ampui koneen alas, Israel ampui koneen alas, Illuminati ampui koneen alas.

Ja niin edelleen ja yhdistelmiä edellä mainituista. Suoraan kuin Gogolin kynästä.

Venäjän suurlähetystö Lontoossa twiittaa ahkerasti Skripal-tapauksesta
Venäjän suurlähetystö Lontoossa twiittaa ahkerasti Skripal-tapauksesta. Kuvankaappaus: Twitter

Tässä muutama esimerkki ”teorioista”, jotka on liitetty Salisburyn iskuun: Kyseessä oli tiedustelu-upseerin itsemurhayritys, kyse oli vahingossa otetusta yliannostuksesta, koko juttu oli lavastettu russofobian levittämiseksi, kyse oli epäonnistuneesta testistä Salisburyssa sijaitsevassa Porton Downin laboratoriossa, hermomyrkky oli luultavimmin peräisin Britanniasta, Slovakiasta, Ruotsista tai Tshekeistä, pyrkimys on ollut etäännyttää keskustelua brexitistä, briteillä on kyky tällaiseen iskuun ja britit tekivät sen itse, amerikkalaiset tekivät sen, ukrainalaiset tekivät sen, liikemies Bill Browder teki sen,  tyttären tuleva anoppi teki sen.

Mielipuolen päiväkirja jatkuu. Tässä on jo hyvin paljon samaa kuin MH17:n ympärille levitetyissä valheissa, vaikka tapahtumasta ei vielä ole kulunut kovin paljon aikaa.

Tällaisella infosekamelskalla on vain yksi tarkoitus: hämmentää. Hämmentämisellä viedään huomiota faktoista ja keskustelua suunnataan sivuraiteelle. Mikään ei ole totta, mutta kaikki on mahdollista.

Vaatii melkoista kanttia ja kylmää päätä, jotta näkee tarkoituksellisesti synnytetyn sumuverhon läpi. Ilo on ollut nähdä, että laatujournalismi niin Suomessa kuin muuallakin on pystynyt pitämään nenästään kiinni aiempaa paremmin. Se helpottaa meidän muiden tuskaa.

Kommentit

EMK 6 vuotta sitten

Minkähän vuoksi TP Niinistö yhä perää Venäjän myötävaikutusta Salisburyn iskun selvittämiseksi? Venäjän syyllisyys on jo pelkästään info-sotkemisen vuoksi täysin selvää. Siis kaikille muille paitsi TP Niinistölle.

Ehkäpä Niinistö luulee, että Putin myöntää syyllisyytensä jos oikein kauniisti pyytää? Ehkä Niinistö myös luulee, että Suomi on turvassa jos puristaa silmät kiinni ja hokee sisimmässään ”ei meitä mikään uhkaa, ei meitä mikään uhkaa, ei meitä mikään uhkaa …” Tämähän näyttää olevan hänen turvallisuuspoliittinen ”strategiansa”.

Risto Kuula 6 vuotta sitten

Sergei Skripalin tapauksessa infosekamelskan on aiheuttanut tapausta tutkivien viranomaisten ja Britannian poliittisen johdon lausunnot, joissa ei ole ollut päätä eikä häntää. Monin osin jopa täysin ristiriitaisia. Ei siihen ole enää Venäjää tarvittu. Ne muutamat heitot ovat kuitenkin pientä verrattuna brittien omaan sekoiluun. Sitä soppaa onkin sitten helppo hämmentää lisää. Toinen tekijä, mikä helpottaa ”sopan hämmentämistä” on ulospäin annettu kuva, mistä saa helposti kuvan, että syyllisen löytäminen ei ole tavoite, vaan venäläisten osuuden todistaminen. Sama piirre on myös MH17 kohdalla.