Harvaa kirstunvartijaa moititaan liiasta ylijäämästä. Toisin on Hongkongissa.
Kuvitellaan tilanne Suomessa. Tilivuosi päättyy, ja valtiovarainministeri ilmoittaa, että kassaan jäi kuusi miljardia ylijäämäistä. Mikä on vastaanotto? Saisiko hän nuhteita, vai kannettaisiinko häntä kultatuolissa Senaatintorilla?
Veikkaan jälkimmäistä.
Olin ollut Hongkongissa reilut puoli vuotta keväällä 2015, kun tämän Kiinan erityishallintoalueen tulo- ja menoarvioehdotus julkistettiin. Edelliseltä kaudelta kertyi yli kuuden miljardin euron ylijäämä, mikä oli enemmän kuin Suomen valtion ottama nettovelka vuonna 2014 (5,6 miljardia euroa).
Vastuuministeriä moitittiin hutiloinnista, koska hän oli aliarvioinut tulot.
Minut kritiikki yllätti, mutta politiikka on politiikkaa. Hongkongissa on totuttu julkisen talouden ylijäämiin. Runsaan seitsemän miljoonan asukkaan talous kasvoi viime vuonna 2,4 prosenttia, ja tälle vuodelle povataan prosentin tai kahden nousua. Taloutta elvytetään noin neljän ja puolen miljardin euron edestä, sillä epävarmuus on lisääntynyt.
Sairaalaparannuksia vanhenevalle väestölle
Tammi-helmikuun vähittäiskaupan luvut olivat pettymys. Mutta vaikka vuosi alkoi nihkeästi, Hongkong satsaa tulevaisuuteen. Jätehuoltoon, infraan ja sairaaloihin kanavoidaan miljarditolkulla rahaa, sairaaloihin jopa yli 20 miljardia euroa lähivuosina.
Keskustelu opetuksen laadusta ja sen antamista tulevaisuuden eväistä käy kiivaana. Näissä suunnitelmissa on tarttumapintaa suomalaiselle vihreän talouden, terveyden ja opetuksen yritysosaamiselle.
Hongkong pyrkii ponnahduslaudaksi
Elinkeinorakennetta aiotaan uudistaa myös innovaatioita edistämällä. Kuulostaa tutulta, mutta Hongkong aikoo kurottautua kaupallistamisen viimeisen vaiheen alustaksi, josta ponnistetaan Manner-Kiinaan tai maailmalle.
Koska erityishallintoalue on jo maailman viiden tärkeimmän rahamaailman keskuksen joukossa, hyvin lupaavana koetaan rahoitusalaa uudistavien FinTech-yritysten haaliminen ja yhteistyöverkostojen vahvistaminen niiden kanssa.
Ei ole sattumaa, että rahoituspalveluista vastaava hongkongilaisministeri tekee ensi viikolla Helsingin-vierailun. Suomi on yksi lupaavimmista kasvualustoista.
Aasialaiset hokevat win-win-mahdollisuuksista kyllästymiseen asti. Hongkongia voi kuitenkin hyödyntää win-win-win-kolmiloikassa: oivallus ja teknologia Suomessa, jatkojalostus Hongkongissa ja markkinat Manner-Kiinassa.