Hymyile, olet kamerassa!

Kiina rakentaa valvontayhteiskuntaa, jossa jokainen liikkeesi rekisteröidään. Yksi tietolähde ovat kamerat, joita on parin vuoden kuluttua jo yli 600 miljoonaa eli puolikas kamera yhtä kiinalaista kohti.

BBC:n toimittaja teki testin: hänen kasvonsa syötettiin turvallisuusviranomaisten hakuun Guiyangin kaupungissa ja toimittaja lähti käyskentelemään viiden miljoonan asukkaan sekaan kaupungin kaduille. Meni seitsemän minuuttia ja hänet oli pysäytetty.

Nanchangin kaupungissa 60 000 henkeä oli kerääntynyt kuuntelemaan hongkongilaisen Jacky Cheungin konserttia, kun poliisi pidätti yleisön joukosta etsintäkuulutetun miehen – kasvojentunnistusteknologian avulla. Qingdaon olutfestivaaleilta kamerat löysivät jo 25 etsintäkuulutettua mallasjuoman ystävää.

Taivaallisen rauhan aukiolla käyskenteleviä valvotaan monesta suunnasta. Kuva: Petja Karppinen.
Taivaallisen rauhan aukiolla käyskenteleviä valvotaan monesta suunnasta. Kuva: Petja Karppinen.

Xiangyangin kaupungissa voit saada sakkojen lisäksi kasvosi, nimesi ja henkilönumerosi suurelle valotaululle, jos kävelet punaisia päin liikennevaloissa. Häpeärangaistus vähentää luvattomia kadun ylityksiä.

Kiinassa on valvontakameroita jo 400 miljoonaa ja kahden vuoden päästä yli 600 miljoonaa. Lisäksi esimerkiksi poliiseilla on kasvojentunnistuslaseja. Tunnistamisen käyttömahdollisuudet ovat rajattomia.

Kansalaiset pisteytykseen

Kamerat ovat osa Kiinan suunnitelmaa ottaa ensi vuonna käyttöön kansalaispistejärjestelmä, jossa hyvistä teoista palkitaan ja huonoista rangaistaan. Tietoa kerätään niin off- kuin online-maailmasta poliisilta, pankeilta, hallinnon virastoista ja internetyhtiöiltä. Jokainen kansalainen saa oman lähtöpistemäärän, joka sitten nousee tai laskee riippuen esimerkiksi siitä, onko laskut maksettu ajallaan.

Kamerarivi Sisä-Mongoliassa kuvaa huolellisesti jokaisen tiellä liikkujan. Kuva: Emmi Oikari.
Kamerarivi Sisä-Mongoliassa kuvaa huolellisesti jokaisen tiellä liikkujan. Kuva: Emmi Oikari.

Myös Pekingin katukuvassa kamerat ovat arkipäivää ja yhä useammin niihin on liitetty kasvojentunnistus ja tekoäly. Kansalaiset – ja ulkomaalaiset kuten turistit – ovat koko ajan tarkkailussa. Hymyile, olet jatkuvasti kamerassa! Teknologian myötä turvallisuus lisääntyy, mutta yksityisyyden suoja jää jalkoihin.

Alla olevalla videolla näkyy, miten Xi’anin lentokentän opastenäytöt hyödyntävät kasvojentunnistusteknologiaa.

Xi’anin lentokentällä kasvojentunnistus auttaa matkustajaa löytämään oikean lähtöportin. Video: Emmi Oikari.

Valvonta ulottuu jopa WC-tiloihin

Kolme vuotta sitten presidentti Xi käynnisti ”vessavallankumouksen”. Tarkoitus on parantaa saniteettitiloja erityisesti ulkomaisille turisteille, joita Kiinan likaiset kyykkykäymälät puuttuvine wc-papereineen hirvittivät. Kolmen vuoden aikana Kiina on käyttänyt kolme miljardia dollaria uudistaakseen 68 000 julkista käymälää turistikohteiden lähettyvillä. Vastaava määrä on vielä edessä.

Viime vuonna kiinalaiset aktivistit innostuivat vessavallankumouksesta ja ryhtyivät kirjoittelemaan vallankumouksellisia tekstejä käymälöiden seinille. Tämä ei suinkaan ollut vessavallankumouksen idea ja kampanjan käynnistäjä pidätettiin Shanghaissa saman tien. Vessan seinille kirjoittelevan löytäminen ei liene hankalaa. Kameravalvonta nimittäin ulottuu myös vessoihin. Pekingissä uudistetaan kaikki 19 000 julkista käymälää ja kaikkiin asetetaan kameravalvonta kasvotunnistuksella.

Kasvojentunnistuslaitteita kerrotaan tarvittavan vessojen yleisen laadun parantamiseksi. Niitä on asennettu esimerkiksi siksi, että näin voidaan vähentää wc-paperihukkaa: kone annostelee kullekin kävijälle riittävän määrän paperia. Pekingin suuriin turistinähtävyyksiin kuuluvan Taivaantemppelin vessoissa sama henkilö voi seuraavan kerran hakea paperia vasta yhdeksän minuutin kuluttua.

Vastaisuudessa Kiinassa tiedetään entistä paremmin, kuka tekee ja mitä, milloin ja missä – jopa vessassa.