Kiinalaisissa lavatansseissa riittää vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Pekingiläiset yli 50-vuotiaat ovat ahkeria käymään lavatansseissa. Tanssi on monelle pekingiläiselle tärkeä harrastus. Ulkomaalaiset ja nuoret ovat paikallisten tanssipaikoissa harvinainen näky.

Olen harrastanut tanssia pienestä pitäen ja kilpatanssia yli 15 vuotta. Lavatansseista innostuin muutama vuosi sitten lopetettuani kilpailemisen vakio- ja latinalaistansseissa. Löysin paikallisen tanssipaikan viikko sen jälkeen kun muutin Pekingiin. Tanssikokemus oli erittäin hämmentävä, mutta samalla avartava.

Tanssikuviot ovat hyvin villit ja vapaat: kukin tanssii tavallaan. Kuva: Suvi Kurki

Yökerhon ja lavatanssien risteytys

Kiinalainen versio on jonkinlainen diskotanssin, yökerhon ja suomalaistyylisten lavatanssien sekoitus. Valot ovat suomalaiseen makuun ylitseampuvat ja musiikki huutaa todella lujaa. Tanssien viehätys piileekin energisessä tunnelmassa, sillä kiinalaiset tanssivat kuin viimeistä päivää jokaiseen biisiin.

Musiikki vaihtelee kiinalaisista klassikoista Gagnam Styleen. Paikalla on yleensä pieni bändi, johon kuuluu yksi tai kaksi laulajaa, pianisti sekä yksi tai kaksi puhallinsoitinta. Bändi on sama päivästä toiseen.

Joskus tahtia lyö bändi, joskus musiikki tulee levysoittimesta. Kuva: Suvi Kurki

Suomalainen paritanssi on kiinalaista hillitympää

Tansseissa tanssitaan valssin ja tangon lisäksi kiinalaisia paritansseja. Kuvioissa yhdistellään pyörityksiä, linjoja, isoja taivutuksia ja jopa nostoja. Liikekieli on huomattavasti villimpää ja teatraalisempaa kuin suomalaisessa paritanssissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita tanssilattialla riittää.

Tanssit ovat sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee tapaamaan tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuva: Suvi Kurki

Tanssijat ovat suurilta osin yli 50-vuotiaita ja monet jo eläkkeellä. Tanssit järjestetäänkin monessa tanssipaikassa joka päivä sekä iltapäivällä että illalla. Aktiivisimmat harrastajat käyvät tanssimassa päivittäin, jotkut jopa kaksi kertaa päivässä. Monet tulevat paikalle ilman seuralaista, mutta myös pariskuntia löytyy.

Viikonloppuisin tanssilattialta ei meinaa löytyä vapaata jalansijaa. Kuva: Suvi Kurki

Tanssi ei tunne kulttuurisia rajoja

Paikalliset alkuun kovasti hämmästelivät minua, uutta tulokasta, tanssipaikoilla. Monet ovat kuitenkin hyvin innoissaan siitä, että myös nuoria ja ulkomaalaisia käy tanssimassa. Vientiä myös riittää ihan siihen asti, että olen pari kertaa meinannut aiheuttaa tappelun, kun niin monet haluaisivat tanssia kanssani.

En pysty kiinan kielellä vielä ilmaisemaan itseäni täysin sujuvasti, mutta tanssiessa kielimuuri ei ole este. Ihmisen voi oppia tuntemaan ilman sanojakin. Tanssi paljastaa ihmisestä paljon, sillä tanssi on universaali kieli, joka ylittää kaikki kulttuuriset rajat. Olen oppinut pekingiläisillä tanssipaikoilla kiinalaisten kansanluonteesta enemmän kuin monesta oppikirjasta. Lisäksi olen päässyt osaksi pekingiläistä tanssiyhteisöä, joka arvostaa yritystäni opetella paikallisten tanssien kummallisimmatkin liikkeet.

Suvi Kurki

Kiinnostukseni Kiinaa kohtaan alkoi viisi vuotta sitten, kun suoritin Aasian kaupan sivuaineen KTM-tutkintoani varten. Kiina-kärpänen puraisi niin kovasti, että päätin lukea maisterin tutkinnon Kiinan-tutkimuksesta. Vaihtovuosi 2015–2016 Nanjingissa sai kaipaamaan takaisin Kiinaan ja täällä nyt ollaan. Pekingistä matkani jatkuu Guangzhouhun puoleksi vuodeksi Finpron harjoitteluun ja sieltä edelleen Chengduun vaihto-opiskelijaksi neljäksi kuukaudeksi. Jokaisessa kiinalaisessa kaupungissa on oma viehätyksensä, ja haaveenani on vierailla kaikissa Kiinan provinssien pääkaupungeissa.