Kiinan erityishallintoalue Hongkong on päiväpatikoitsijan paratiisi

Yleinen ajatus heillä, jotka eivät ole käyneet Hongkongissa on, että se on vain harmaa betoniviidakko. Tämä on ymmärrettävää, sillä Hongkongissa on eniten korkeita rakennuksia koko maailmassa. Harva kuitenkaan tietää, että Hongkongin erityishallintoalueen pinta-alasta noin 70 % on luontoa.

Taustalla kukkuloita ja rannikkoa. Edessä korkealla kivellä retkeilijä levähtämässä.
Sharp Peak on yksi Hongkongin vaativimmista ja kauneimmista reiteistä. Kuva: Ksenia Sormunen

Vaeltaminen on edullinen ja helppo harrastus

Koronapandemian myötä patikointiharrastus on yltänyt suureen suosioon Hongkongissa. Kun julkiset paikat ovat sulkeneet ovensa ja asiakasmäärää eri tiloissa on rajoitettu, patikoinnista on Hongkongissa tullut yksi harvoista harrastuksista, jotka ovat helposti saavutettavissa. Erityishallintoalueen ulkoilualueet ovat harvoja julkisisia paikkoja, joissa maskipakkoa ei tällä hetkellä ole.

Taustalla kaupunkisiluetti. Edessä Retkeilijä katselee maisemaa.
Kai Kung Leng -reitiltä on näkymät Manner-Kiinan puolelle Schenzenin kaupunkiin.
Kuva: Ksenia Sormunen

Ympäri Hongkongia löytyy kymmeniä patikointireittejä. Kauimmaisiinkin luontokohteisiin matkaa julkisella joukkoliikenteellä on enintään pari tuntia suuntaansa, taksiin joutuu turvautumaan vain harvoin.

Mistä lisätietoa?

Opaskirjoissa mainitaan yleensä vain suosituimmat reitit, lukuun ottamatta erikoistunutta vaelluskirjallisuutta. Internetistä löytyy virallisia sivustoja (tärkeimpänä Hong Kong Tourism Board:n sivut) sekä blogeja, joissa on hyvät ohjeet eri reiteille sekä kuvia reittien varrelta. Seuraavista blogeista olen saanut ideoita ja inspiraatiota tuleville retkille: Ms Travel Solo, Drone and Dslr, Journey Era sekä Laugh Travel Eat. Blogeissa on ohjeet reittien pituudesta, lähtö- ja loppupisteistä sekä siitä, mitä reitin varrella pitää ottaa huomioon. Blogien kuvat auttavat hyvin löytämään reittien lähtöpisteet. Kun oikean lähtöpisteen löytää, polut ovat selkeästi merkittyjä ja eksyminen on epätodennäköistä. Olen saanut reittivinkkejä myös muilta patikoijilta, joihin olen poluilla törmännyt.

Taustalla meri ja jyrkkä kallioseinämä. Edessä reppuselkäinen nainen katsoo maisemaa.
Po Pin Chau -saari Hong Kong Unesco Global Geopark -luonnonpuistossa. Kuva: Ksenia Sormunen

Paikalliset kulkevat useimmiten pienissä ryhmissä ja monet saattavatkin päivitellä, jos näkevät yksinäisen kulkijan. En koe, että Hongkongissa olisi vaarallista kulkea yksin, jos vain valmistautuu hyvin. Paikallisten on usein vaikea ymmärtää, että joku viihtyisi luonnossa yksin. Poikkeuksena on himoliikkujat, joita näkee juoksevan vuoripolkuja ristiin rastiin.

Suomeen luontoon tottuneelle Hongkongin korkeuserot voivat tuntua alkuun haastavilta, mutta kun vuoden päivät täällä patikoi päivittäin, kunto nousee täällä kuin vaivihkaa.