Muutin Pekingiin vajaa vuosi sitten kissan kanssa. Ystävät nauroivat, etten voi ottaa kotiapulaista, hän kun saattaisi syödä kissani. Kiina on mysteerimaa monessa mielessä, mutta jos jotakin olen oppinut vuodessa, ainakin sen, ettei täällä syödä omia lemmikkejä.
Kiinalaisten suhtautuminen kissoihin on huomattavasti vaikeampi selvittää kuin vaikkapa heidän suhtautumisensa koiriin. Kissoja ei näe ulkoilutettavana kaduilla, mopopyörien tavarakoreissa eikä kurkkimassa autonikkunoista.
Kiinalaisen ystäväni mukaan kissoja on Kiinassa kuitenkin enemmän kuin koiria. Kiinassa esimerkiksi myydään enemmän kissanruokaa kuin koiranruokaa. Erään internetjulkaisun mukaan Taobaossa myytiin vuonna 2017 kissatarvikkeita melkein 10 miljoonan yuanin edestä ja kissa-aiheisia tarvikkeita löytyy nettikaupoista n. 17 000. Eli kissoja on, ja paljon.
Kissateema kukoistaa pääkaupungissa
The Beijinger- lehti mainosti taannoin kissa-aiheista taidenäyttelyä. Lehden mukaan taiteilija Jiu Mao pyrkii töillään valottamaan ihmisten ja kissojen välistä suhdetta: ”Samoin kuin ihmisten kanssa toimeen tultaessa, myös kissojen kanssa asuessa on lähentymisen ja etääntymisen hetkiä, jotka jättävät tilaa yksilölliselle ajattelulle.” Sinne siis!
Trendikkääksi remontoidulla hutong-kujalla on pienenpieniä kahviloita, oluthuoneita, vintage-kauppoja ja design-kauppoja. Monen kaupan logo on kissa-aiheinen. Pienessä näyttelytilassa on esillä ja myytävänä taiteilija Jiu Maon maalauksia, savitöitä, kortteja ja kasseja. Matkaan lähtee kiva pinssi, joka kuvaa kahta tanssivaa kissaa.
Seuraavaksi vierailen kissakahvilassa, joita Pekingissä on suhteellisen paljon. Kahvila on mukava, valoisa ja kotoisa; kissat ovat ystävällisiä, mutta välinpitämättömiä. Kahvilassa ei tällä kertaa ole tungosta. Saan hyviä selfieitä jaettavaksi Wechattiin.
Kissavideot ovat saavuttaneet myös Kiinan
Kissat ovat Kiinassakin tulleet suosituksi eri nettipalveluissa: Baidu-nettisivulla on lukematon määrä kissavideoita, yhtenä suosituimmista litteänaamainen Snoopybabe. Lähiaikoina ilmiöksi ovat Kiinassa muodostuneet niin kutsutut cat snifferit (kissanhaistajat), todelliset kissafanaatikot, jotka ovat saaneet nimensä siitä, että he painavat päänsä kissan turkkiin ja vetäjät syvään henkeä. He julkaisevat kuvia kissoistaan, ja seuraajien määrät liikkuvat kymmenissä ellei sadoissa tuhansissa.
Erityisesti suurkaupungeissa asuvat nuoret sinkut ovat innostuneet kissoista. Kissa on helpompi valinta kuin koira. Ne ovat hiljaisempia, pienempiä ja tietysti niin söpöjä.
Ei myöskään liene sattumaa, että japanilaiset kättä heiluttavat kissapatsaat ovat supersuosittuja Kiinassakin. Niiden uskotaan tuovan omistajalleen onnea ja mitä olisikaan kiinalaisuus ilman ajatusta onnesta? Onnea etsiville kiinalaisille kissa onkin juuri oikea lemmikki.