Kiinalainen rotan vuosi 2020 jäi historiaan merkkipaaluna, jolloin kaikkien meidän elämämme muuttivat kulkusuuntiaan. Kullakin eri tavoin, mutta kaikilla samasta syystä. Pian alkava härän vuosi 2021 saa mielen palaamaan menneeseen vuoteen. Uskomusten mukaan härän vuosi sisältää vähemmän vastoinkäymisiä. Suomenkin kansalaisten puolesta tätä todella toivon.
Koronatilanteen vakavuus paljastui maailmalle tasan vuosi sitten 23. tammikuuta 2020, kun 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunki eristettiin. Tammikuun lopussa koko Kiina oli käytännössä pysäytetty viruksen leviämisen estämiseksi.
Suurlähetystö on kriisiorganisaatio
Wuhanin eristyksen myötä myös suurlähetystömme toiminta muuttui täysin. Kriisin puhjettua ensisijainen tavoitteemme on aina suomalaisten ja heidän intressiensä turvaaminen. Tähän liittyi tilannekuvan ylläpitäminen sekä tiivis viestintätyö ja raportointi Suomeen. Kiinassa asuvat suomalaiset osoittivat kiitettävää levollisuutta läpi kriisin.
Kiinan taloutta ryhdyttiin vähitellen käynnistämään helmikuun lopulla ja suurlähetystö lisäsi vuoropuhelua yritysten kanssa. Liiketoimintaa tuettiin ja yritysten tarpeita kuultiin. Suurlähetystö oli myös mukana Kiinasta tehdyissä terveystuotteiden ja suojavälineiden hankinnoissa, jotta ne saatiin turvattua kaaokseen ajautuneilla markkinoilla.
Huhtikuulta lähtien suurlähetystö on päässyt palauttamaan yhteistyösuhteitaan kiinalaisiin toimijoihin. Vaikka ulkopuolisille Kiinan rajat pysyvät edelleen pääosin suljettuina, matkustaminen maan sisällä on pääsääntöisesti ja tietyt riskit tunnistaen ollut mahdollista. Näin esimerkiksi vienninedistämistoimia on toteutettu Kiinassa erityisesti syksyllä suhteellisen aktiivisesti paikallisin resurssein, osin virtuaaliratkaisuja hyödyntäen.
Yritykset iskun vastaanottajina ja -vaimentajina
Rotan vuoden 2020 piti kiinalaisten perinteiden hengessä olla rahan vuosi. Koronakriisin taloudelliset vaikutukset alkoivat hahmottua jo varhaisessa vaiheessa. Oli selvää, mitä talouden ajaminen seisokkiin merkitsisi Kiinan talouskehitykselle lyhyellä aikavälillä. Ensimmäisen vuosineljänneksen aikana BKT supistui 6,8%. Elpyminen on ollut kuitenkin nopeaa. Maan talous on palannut kasvu-uralle ja Kiina raportoi koko vuoden 2020 osalta bruttokansantuotteen kasvaneen 2,3 prosenttia.
Nyt suomalaisten yritysten olot ovat alkaneet vakiintua Kiinassa, vaikka koronarajoitukset ovat jälleen ainakin väliaikaisesti kiristymässä maan sisällä. Yritysten toimintaa ja odotuksia värittävät edelleen positiiviset tunnelmat, mutta kehitys on ollut epätasaista. Monet suomalaisyritykset tuottavat Kiinassa tuotteita tai palveluita yhä enemmän vain Kiinan omille markkinoille. Menestys on siis paljolti siitä kiinni, miten kysyntä kehittyy Kiinassa.
Sisua ja sään mukaisia varusteita
Suurlähettiläälle Kiina on asemamaana aina kiinnostava ja monipuolinen – toki haastavakin. Korona-aika on tuonut uutta syvyyttä entuudestaan tuttuihin ilmiöihin. Samalla ovat terävöityneet myös suomalaiset vahvuusalueet, joita on ilo asemaassa esitellä. Suomalaiset Kiinassa ovat luovineet korona-aikana vakuuttavasti ja tyynesti. Vaativiin olosuhteisiin on suomalaiseen tapaan antauduttu ’asianmukaisissa varusteissa’. Huoleni on, mitä kaikkea tähän varustepakkiin vielä edellytetään kuuluvan, ja kuinka kauan kukin jaksaa sitä kantaa.
Härän vuosi alkaa Kiinassa 12.02.2021. Tuokoon se todellakin meille kaikille vähemmän vastoinkäymisiä!