Liikuntaa ja laskettelua Pekingissä ja lähimaastossa

Kiina panostaa kansalaisten liikuntaharrastuksiin kannustamalla ihmisiä liikkumaan ja rakentamalla erilaisia harrastuspaikkoja. Lähipuistoihin on tullut voimistelu- ja voimailutelineitä, joita käytetään ahkerasti. Puistolenkkeilijöiden määrä on myös kasvanut viime vuosina. Talviurheilua ei ole unohdettu ja Kiina haluaa nousta kovien talviurheilumaiden joukkoon ja niinpä talviurheilulajien suosio on lisääntynyt. Tämä näkyy kasvuna laskettelussa ja lumilautailussa eikä tarjonta tahdo pysyä mukana. Mutta mukaan mahtuu vielä.

Viiden Pekingissä viettämäni vuoden aikana olen löytänyt täältä hyviä liikuntamahdollisuuksia. Kaupungissa ja lähistöllä, kuten kaupungeissa yleensäkin, voi harrastaa jos minkäkin laista liikuntaa kävelystä patikoinnin kautta penkkiurheiluun ja sisäliikunnasta ulkolajeihin. Meidän lajivalikoimastamme löytyvät penkkiurheilun (minä) lisäksi kävely (päivittäin), patikointi (joskus), lenkkeily (no joo), kuntosali (usein), suunnistus (kerran), potkupallo (2x), sähly (tulipahan käytyä), tennis (kaksin-, kolmin- ja nelinpeli) ja laskettelu, josta hiukan tarkemmin.

Vanke Shijinglong 95 km Pekingistä luoteeseen. Kuva: Terho Rajala

Pekingin ympäristössä alle 100 km säteellä on ainakin 10 laskettelukeskusta, joista olemme laskeneet kolmen rinteet: Nanshan, Huaibei ja Vanke Shijinglong. Yleisarviona voi sanoa, että näissä lähirinteissä päivämatkalainen pääsee purkamaan lasketteluintoaan ja nauttimaan valkeasta lumesta, toki tykkisellaisesta, koska luonnonlunta ei näille leveysasteille tipu.

Nanshan 75 km Pekingistä koilliseen. Kuva: Terho Rajala

 

Huaibei 70 km Pekingistä koilliseen. Kuva: Terho Rajala

”Päivämatkakeskusten” rinteet ovat pituudeltaan muutamasta sadasta metristä aina 1,6 kilometriin ja jyrkkyyttäkin löytyy ihan kohtuullisesti unohtamatta perheellisiä tai aloittelijoita. Palvelut myös pelaavat ja keskuksista voi vuokrata varusteet, kurssin sekä majoitusta.  Ravintoa löytyy kiinalaiseen tapaan – minttukaakaota ei ole tarjolla. Ilmankin pärjää.  Viikonloppuisin rinteet ovat varsin ruuhkaisia etenkin iltapäivisin, mutta arkipäivän laskijat ja aamuvirkut eivät törmäile muihin. Keskuksiin pääsee Pekingin keskustasta joko autolla tai julkisilla.

Lautailukurssi alkamassa ja varusteena asianmukaiset pehmusteet. Kuva: Jyri Lintunen

Peking isännöi 2022 talviolympialaiset ja osa lajeista järjestetään Chonglissa, joka sijaitsee noin 250 km Pekingistä luoteeseen. Matkan sinne voi taittaa autolla noin 3,5 tunnissa tai luotijunalla, noin 50 minuutissa. Alueella sijaitsee useita laskettelukeskuksia, joista olemme testanneet Wanlongin ja Gentingin. Näissä onkin jo sitten paremmat ja vaativammat rinteet vihreästä mustaan ja majoitus- ja muut palvelut ovat hyvät – minttukaakao vielä kysymysmerkillä. Rinnekuljetukset hoituvat nykyaikaisilla gondoli- tai tuolihisseillä, joista osa on lämmitetty, ja verkosto on kattava. Tähänkin alueeseen pätee sama kuin päivämatkakeskuksiin, eli arkisin on väljempää ja tunnelma tiivistyy lauantaina puolen päivän jälkeen.

Wanlong. Kuva: Terho Rajala

Eiku mäkeen!

 

Lisätietoja esimerkiksi:

Tour Beijing

Skiresort.info