Pohjoismaiden yhteistyöllä Suomea tunnetuksi

Olemme pieni maa. Suomi tunnetaan usein kylmänä ja kaukaisena maana, jossa heitetään Nokioita ja kannetaan eukkoja. Yksittäisenä toimijana 5,5 miljoonan asukkaan Suomi on Kiinan skaalaan nähden liian pieni saadakseen laaja-alaista huomiota.

Shanghain asukasluku virallisten tilastojen mukaan pyörii 24 miljoonan paikkeilla, joka vastaa karkeasti Pohjoismaiden väestöä. Viiteryhmä ”Bei Ou” (Pohjois-Eurooppa, Nordic) luo yksittäisen maan sijaan vahvoja assosiaatioita kiinalaisten keskuudessa.

Olemmekin ymmärtäneet ja todistaneet, että esiintyminen yhdessä Nordicin ja/tai Skandinavian viitekehyksen alla lisää paikallista kiinnostusta ja vahvistaa maakuvaamme.

Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikko

Kulttuuri on Pohjoismaita yhdistävä tekijä. Pohjoismaat ovat tunnettuja edistyksellisistä ympäristöteknologioista, digitaalisaatiosta, yhteiskunnan hyvinvointimallista, koulutusjärjestelmästä ja muotoiluinnovaatioista.

Myös tasa-arvo ja palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys ovat Pohjoismaiden tunnusmerkkejä.

Kuvassa allekirjoittanut juontamassa Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikon avajaistilaisuutta. Kuva: Leo Svahnbäck
Allekirjoittanut juontamassa Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikon avajaistilaisuutta. Kuva: Leo Svahnbäck

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska järjestivät muotoilu- ja innovaatiotapahtuman Shanghaissa lokakuun 30. päivänä. Kymmenpäiväinen tapahtuma koostui näyttelystä, seminaareista ja työpajoista. Yleisölle avoin Nordic Spaces -näyttely esitti tänä vuonna Pohjoismaiden luovia ratkaisuja sisätilojen ja kaupungin suunnitteluun, puhtaaseen teknologiaan sekä digitalisaatioon.

Suomalaisia mukana olleita brändejä olivat mm. Avarte, Airo, eloSpaces, Pegasor, Golla, Aarium ja Salli.

Kuvassa shanghailainen TV-toimittaja haastattelemassa pääkonsuli Jan Wahlbergiä. Kuva: Ding Ma
Shanghailainen TV-toimittaja haastattelemassa pääkonsuli Jan Wahlbergiä. Kuva: Ding Ma

Näyttelyn lisäksi viikon tapahtumat jakautuivat yhdessä järjestettyihin temaattisiin päiviin sekä kunkin maan omaan päivään. Teemapäivät vaihtelivat palvelumuotoilusta lasten luovapajaan.

Suomi-päivä keskittyi puhtaisiin teknologioihin. FinCEAL Plusin ja China-Finland ICT Strategic Alliancen johdolla järjestettiin seminaarit aiheista cleantech, ympäristö ja urbaanimuotoilu suomalaisille ja kiinalaisille vaikuttajille, tutkijoille, ammattilaisille ja elinkeinoelämän edustajille. Ilta huipentui vastaanottoon, jonka teema oli ”sinivalkoinen”.

China-Finland Strategic ICT alliancen vetäjä Matti Hämäläinen ja FinCEAL Plus:n Jarkko Mutanen sekä Kajsa Ekroos. Kuva: Maksim Korobkin
China-Finland Strategic ICT alliancen vetäjä Matti Hämäläinen ja FinCEAL Plus:n Jarkko Mutanen sekä Kajsa Ekroos. Kuva: Maksim Korobkin

Suomi-päivä oli malliesimerkki erinomaisesta Team Finland -yhteistyöstä, jossa oli pääkonsulaatin lisäksi aktiivisesti mukana Suomen ystävyyskaupungit, strategisen huippuosaamisen keskittymät, yliopistot, Tekes sekä Finpro ja Visit Finland.

Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikon logoseinä. Kuva: Ding Ma
Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikon logoseinä. Kuva: Ding Ma

Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikosta on kolmen vuoden jatkumon jälkeen muodostumassa pohjoismainen näyteikkuna Shanghaissa. Tapahtumakonsepti on monistettavissa ja laajennettavissa.

Aktiivinen yhteistyösyksy

Pohjoismaiden yhteistyön vaikuttavuutta vahvisti viime viikolla Yiwussa järjestetty kiinalais-pohjoismainen nuorten startup-yrittäjien ja päättäjien foorumi (Sino-Nordic Young Champions Forum), johon osallistui Kiinan varapresidentti Li Yuanchao ja Suomen eduskunnan puhemies Maria Lohela delegaatioineen.

Yrittäjyys ja innovaatio ovat Pohjoismaita ja Kiinaa yhdistävä tekijä.

Eduskunnan puhemies Lohela puhumassa kiinalais-pohjoismaisten nuorten menestyjien foorumissa. Kuva: Ding Ma
Eduskunnan puhemies Maria Lohela puhumassa kiinalais-pohjoismaisten nuorten menestyjien foorumissa. Kuva: Ding Ma

Shanghaissa pidettiin myös viikonlopun aikana kansainväliset lastenkirjamessut. Ihailin paikan päällä Pohjoismaiden yhteisosastoa, joka koon ja sisältörikkauden puolesta herätti enemmän kiinnostusta kuin Saksan tai Ison-Britannian ständit.

Pohjoismaiden yhteisosasto kansainvälisten lastenkirjallisuuden messuilla Shanghaissa. Kuva: FILI - Finnish Literature Exchange Facebook-sivu
Pohjoismaiden yhteisosasto kansainvälisten lastenkirjallisuuden messuilla Shanghaissa. Kuva: FILI – Finnish Literature Exchange Facebook-sivu

Vahva Pohjola

Ensi vuonna Suomi johtaa Pohjoismaiden neuvostoa teemoilla vesi, luonto ja ihmiset. Aiomme jatkossakin tuoda merkityksellisiä yhteispohjoismaisia elinkeinoelämän tekijöitä ja yhteiskunnallisia (sosio-ekonomisia) arvoja esille paikallisesti hyväksi totuttujen konseptien avulla.

“Yhdessä olemme vahvempia!” (Pohjoismaiden yhteistyöministerin visiojulistus 2014)

Lisätietoa Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikosta:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.