Olemme pieni maa. Suomi tunnetaan usein kylmänä ja kaukaisena maana, jossa heitetään Nokioita ja kannetaan eukkoja. Yksittäisenä toimijana 5,5 miljoonan asukkaan Suomi on Kiinan skaalaan nähden liian pieni saadakseen laaja-alaista huomiota.
Shanghain asukasluku virallisten tilastojen mukaan pyörii 24 miljoonan paikkeilla, joka vastaa karkeasti Pohjoismaiden väestöä. Viiteryhmä ”Bei Ou” (Pohjois-Eurooppa, Nordic) luo yksittäisen maan sijaan vahvoja assosiaatioita kiinalaisten keskuudessa.
Olemmekin ymmärtäneet ja todistaneet, että esiintyminen yhdessä Nordicin ja/tai Skandinavian viitekehyksen alla lisää paikallista kiinnostusta ja vahvistaa maakuvaamme.
Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikko
Kulttuuri on Pohjoismaita yhdistävä tekijä. Pohjoismaat ovat tunnettuja edistyksellisistä ympäristöteknologioista, digitaalisaatiosta, yhteiskunnan hyvinvointimallista, koulutusjärjestelmästä ja muotoiluinnovaatioista.
Myös tasa-arvo ja palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys ovat Pohjoismaiden tunnusmerkkejä.
Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska järjestivät muotoilu- ja innovaatiotapahtuman Shanghaissa lokakuun 30. päivänä. Kymmenpäiväinen tapahtuma koostui näyttelystä, seminaareista ja työpajoista. Yleisölle avoin Nordic Spaces -näyttely esitti tänä vuonna Pohjoismaiden luovia ratkaisuja sisätilojen ja kaupungin suunnitteluun, puhtaaseen teknologiaan sekä digitalisaatioon.
Suomalaisia mukana olleita brändejä olivat mm. Avarte, Airo, eloSpaces, Pegasor, Golla, Aarium ja Salli.
Näyttelyn lisäksi viikon tapahtumat jakautuivat yhdessä järjestettyihin temaattisiin päiviin sekä kunkin maan omaan päivään. Teemapäivät vaihtelivat palvelumuotoilusta lasten luovapajaan.
Suomi-päivä keskittyi puhtaisiin teknologioihin. FinCEAL Plusin ja China-Finland ICT Strategic Alliancen johdolla järjestettiin seminaarit aiheista cleantech, ympäristö ja urbaanimuotoilu suomalaisille ja kiinalaisille vaikuttajille, tutkijoille, ammattilaisille ja elinkeinoelämän edustajille. Ilta huipentui vastaanottoon, jonka teema oli ”sinivalkoinen”.
Suomi-päivä oli malliesimerkki erinomaisesta Team Finland -yhteistyöstä, jossa oli pääkonsulaatin lisäksi aktiivisesti mukana Suomen ystävyyskaupungit, strategisen huippuosaamisen keskittymät, yliopistot, Tekes sekä Finpro ja Visit Finland.
Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikosta on kolmen vuoden jatkumon jälkeen muodostumassa pohjoismainen näyteikkuna Shanghaissa. Tapahtumakonsepti on monistettavissa ja laajennettavissa.
Aktiivinen yhteistyösyksy
Pohjoismaiden yhteistyön vaikuttavuutta vahvisti viime viikolla Yiwussa järjestetty kiinalais-pohjoismainen nuorten startup-yrittäjien ja päättäjien foorumi (Sino-Nordic Young Champions Forum), johon osallistui Kiinan varapresidentti Li Yuanchao ja Suomen eduskunnan puhemies Maria Lohela delegaatioineen.
Yrittäjyys ja innovaatio ovat Pohjoismaita ja Kiinaa yhdistävä tekijä.
Shanghaissa pidettiin myös viikonlopun aikana kansainväliset lastenkirjamessut. Ihailin paikan päällä Pohjoismaiden yhteisosastoa, joka koon ja sisältörikkauden puolesta herätti enemmän kiinnostusta kuin Saksan tai Ison-Britannian ständit.
Vahva Pohjola
Ensi vuonna Suomi johtaa Pohjoismaiden neuvostoa teemoilla vesi, luonto ja ihmiset. Aiomme jatkossakin tuoda merkityksellisiä yhteispohjoismaisia elinkeinoelämän tekijöitä ja yhteiskunnallisia (sosio-ekonomisia) arvoja esille paikallisesti hyväksi totuttujen konseptien avulla.
“Yhdessä olemme vahvempia!” (Pohjoismaiden yhteistyöministerin visiojulistus 2014)
Lisätietoa Pohjoismaiden muotoilu- ja innovaatioviikosta:
- Nettisivut: www.ndiwshanghai.com
- Instagram: @NDIWSHANGHAI
- Lisätietoa eduskunnan puhemiehen Kiina-vierailusta: http://finland.cn/public/default.aspx?contentid=337220&nodeid=35178&culture=fi-FI