”Ilmansaasteet aiheuttavat jo liki viidenneksen kuolemista Kiinassa.” ”Pekingin ilmansaasteet ylittävät kaikki rajat.” ”Suurin osa hengittää kelvotonta ilmaa.” Katsaus uutisiin Kiinasta pelkästään viimeisen parin vuoden ajalta todistaa, että uhka maan kansanterveydelle piilee pienissä PM2.5-partikkeleissa. Sivulauseisiin on unohtunut kuinka merkittävä uhka ”Keskustan Valtakunnalle” on toinen, itse aiheutettu savun lähde: tupakointi.
Lähes neljännes kiinalaisista tupakoi, miehistä noin puolet. Maailman terveysjärjestön mukaan passiivisesta tupakoinnista maassa kärsii jopa kaksi kolmasosaa.
Eikä irtipääseminen ole helppoa. Tupakka on kautta vuosikymmenten ollut osa Kiinan johdon julkikuvaa. Tupakkaa pidetään käytännöllisenä lahjana ja se on erittäin halpaa, vähän yli euron per aski.
Suurin jarru löytyy kuitenkin tupakkateollisuudesta – onhan Kiina maailman tehdas. Lähes 40 prosenttia koko maailman tuotannosta valmistuu Kiinassa. Ala tuo valtion kirstuun lähes kymmenyksen tuloista ja on merkittävä työllistäjä maan vähemmän kehittyneissä provinsseissa.
Tumppauksen uusi tulo
Kiina on kuitenkin vähitellen heräämässä valistuksen ja kansanterveydellisten laskelmien ansiosta. Presidentti Xin ajama kiinalainen unelma ei ole yhteensopiva sen tilastotiedon kanssa, että joka vuosi noin miljoonaa kiinalaista kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin vuoksi.
Uudeksi roolimalliksi on otettu itse presidentti.
Vuoden 2008 olympialaiset kannustivat Kiinaa kiillottamaan julkikuvaansa ja kieltämään tupakoinnin kisojen alla ainakin osittain. Kielto unohtui kuitenkin nopeasti.
Nyt muutos on käynnistetty uudelleen – kiinalaiseen tapaan mallialueilta. Peking kielsi reilu vuosi sitten tupakoimisen julkisissa sisätiloissa, työpaikoilla ja julkisessa liikenteessä. Perässä seuraa Shanghai ensi maaliskuusta lähtien. Ja lisää on tulossa. Kiinan odotetaan julkistavan valtakunnallisen kiellon tupakoimiselle julkisissa tiloissa vuoden loppuun mennessä.
Tupakoinnin kieltäviä kylttejä on ripoteltu kaupungille, tupakointikoppeja on ilmestynyt pihoille ja pekingiläiset taksinkuljettajat jopa kysyvät matkustajan mielipidettä, ennen kuin sytyttävät tupakan taksimatkan aikana.
Monelta osin kielto on kuitenkin kosmeettinen ja ontuva. Sen todistavat tupakantumpit rappukäytävissä ja tupakoinnin kieltävän kyltin välittömässä läheisyydessä, savusta sumuiset pikkukuppilat sekä työhuoneiden ovenraoista leijailevat savukiehkurat.
Huonolla ilmanlaadulla ja tupakoinnilla on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä. Tietoisuuden kasvaminen. Kun Yhdysvallat vuonna 2008 käynnisti ilmanlaatumittaukset Pekingissä, harva vielä tiesi Pekingin kaduilla leijailevan sumun olevan saastetta. Viime vuonna kiinalaisen toimittajan ilmansaasteita tutkiva dokumentti ”Under the Dome” keräsi jo yli 200 miljoonaa klikkausta. Samoin käy toivottavasti myös tupakoinnin terveysvaikutusten osalta: kantakuppilan viisi sauhuttelijaa kun voivat nostaa PM2.5-partikkelilukeman huoneessa jo 1200:een.