Täällä Shanghaissa syksy alkaa viiletä, mutta kaupungin vauhti ei hidastu. Startup -ympäristön nopeaa kehitystä kuvastaa, että Kiinassa rekisteröitiin 4,4 miljoonaa uutta yritystä vuonna 2015. Investoinnit IT-sektorille kasvoivat 2012-2014 sadasta miljoonasta kuuteen miljardiin.
Erityismaininnan tämän syksyn tarjonnassa ansaitsee ensimmäistä kertaa Shanghaissa järjestetty Slush. On mahtavaa nähdä, kuinka opiskelijoiden Suomessa järjestämästä tapahtumasta on kasvanut maailmanlaajuinen ilmiö.
Slush tuo mukanaan innostuksen, joka tarttuu ja levittää startup-yrityksille ominaista rohkeaa ajattelutapaa. Se on äärimmäisen tärkeä innovaatioon keskittyvälle taloudelle.
Mega-kaupunki Shanghaissa kasvaa kaikki muu paitsi väkiluku
Suomella ja Shanghailla on samansuuntaiset tulevaisuuden tavoitteet. Shanghain 13:ssa viisivuotissuunnitelmassa on painotettu yhteiskunnallisten perusrakenteiden vahvistamista, joiden kautta luodaan pohja kehittymiselle yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista tieteen, teknologian ja innovaatiotoiminnan keskuksista.
Shanghai kehittää asuttavuutta, asukkaiden hyvinvointia ja bisnesympäristöä samalla kun siitä rakennetaan kansainvälistä talouden, finanssialan ja logistiikan keskusta.
Innovaatiotoiminnan edistämisellä on keskeinen rooli Shanghain kokonaiskehityksen kannalta.
Paikallishallinto uudistaa yhteiskunnallisia instituutioita, jotta ne tukisivat paremmin innovaatiolähtöistä kehitystä. Samalla kasvatetaan tukea myös paikalliselle innovaatiotoiminnalle.
Kasvaakseen yhdeksi maailman johtavista mega-kaupungeista Shanghai pyrkii rajoittamaan väkilukunsa 25 miljoonaan, estää epätehokkaan maankäytön ja kehittää edelleen raideliikenneverkostoaan, joka on jo maailman pisin. Kansalaisten elinolosuhteita parannetaan suunnittelemalla enemmän viheralueita ja puuttumalla monin eri tavoin saastumiseen.
Meillä on paljon tarjottavaa ja samansuuntaiset tulevaisuuden tavoitteet
Suomi on monien eri mittausten mukaan yksi maailman innovatiivisimmista maista ja Kiina nousi tänä vuonna ensimmäisenä keskitulon maana maailman 25 innovatiivisimman maan joukkoon.
Suomella ja Kiinalla on laajalti yhteistyötä, mutta kulttuurisia ja taloudellisia suhteita on syytä edelleen syventää ja oppia toistemme vahvuuksista.
Täällä Shanghaissa talous on dynaaminen ja kaupungilla on kykyä massiivisten projektien toteuttamiseen, kun taas Suomen vahvuuksia ovat yhteiskunnan tasapainoisuus ja kyky ratkaista ongelmia.
Uusia ratkaisuja yhteisiin ongelmiin
Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan Suomi on EU-maista houkuttelevin kohde ulkomaisille sijoituksille.
Suotuisa ympäristö innovaatiotoiminnalle on saanut esimerkiksi kiinalaisen Huawein perustamaan tutkimus- ja kehitysyksikön Suomeen. Suomessa on toimiva infrastruktuuri, yritystoiminnan menestymistä tukeva sääntely ja paljon osaavaa työvoimaa.
Tuomalla yhteen kiinalaisen dynaamisen bisnesajattelun ja suomalaisen kyvyn löytää ratkaisuja meillä on hyvät mahdollisuudet ottaa vastaan lähitulevaisuuden suuret haasteet, kuten väestön ikääntymisen ja globaalit ympäristöongelmat.
Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi haastammekin ensi vuonna kaikki toimijat Suomessa ja Kiinassa ideoimaan uusia tapoja tehdä asioita helmikuussa avattavassa SinoFinnish100 Challenge-kilpailussa.
Shanghain kasvuvauhti on käsin kosketeltavaa. Meidän suomalaisten on syytä elää tiiviisti tässä sykkeessä mukana.