Tuliapinan vuosi hehkuu punaista

1

Vuohen vuosi vaihtuu tänään kiinalaisen kalenterin mukaan apinan vuodeksi. Luulisi, että apinan vuosi on apinoilla onnekas ja menestyksellinen, mutta näin ei olekaan.

Punainen väri pitää pahan poissa

Tähän aikaan vuodesta luetaan innokkaasti horoskooppien lupauksia tulevalle vuodelle. Yleisesti uskotaan, että oman syntymisen merkkivuosi saattaa tuoda mukanaan huonoa onnea ja vuoden aikana pitää olla tavallista varovaisempi.

Huonolta onnelta voi suojautua käyttämällä jotain punaista koko vuoden. Yleisin valinta ovat punaiset alusvaatteet, mutta punaiset sukat tai punainen rannekoru ajavat myös saman asian.

Punaiset alusvaatteet suojaavat huonolta onnelta. Kuva: Helena Häkäri.
Punaiset alusvaatteet suojaavat huonolta onnelta. Kuva: Helena Häkäri.

Moni kiinalainen noudattaa näitä uskomuksia varmuuden vuoksi, vaikkei olisikaan muuten kovin taikauskoinen. Parempi suojautua pahalta kuin katua.

Kuukalenteri määrää koska vuosi vaihtuu

Vuodet määräytyvät kiinalaisen astrologian horoskooppimallin mukaisesti. Siinä on 12 eläinmerkkiä: rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi, apina, kukko, koira ja sika. Apinan vuosi on siis järjestyksessä yhdeksäs vuosi.

Pelkkä vuosi ei määrittele kiinalaista horoskooppia, vaan siihen vaikuttavat myös kuukausi, päivä ja kellonaika sekä niin sanotut elementit: metalli, vesi, puu, tuli ja maa.

Saman elementin vuosi on kaksi vuotta peräkkäin ja se määräytyy vuosiluvun viimeisen numeron mukaan. Numero kuusi on tuli, joten vuosi 2016 on kiinalaisessa horoskoopissa tuliapinan vuosi.

Kiinalaisen uudenvuoden koristelua pekingiläisen tavaratalon edustalla. Kuva: Helena Häkäri.
Kiinalaisen uudenvuoden koristelua pekingiläisen tavaratalon edustalla. Kuva: Helena Häkäri.

Horoskooppimerkki paljastaa iän

Sama horoskooppimerkki ja elementti kohtaavat vain kerran 60 vuodessa. Tästä johtuu, että Kiinassa 60-vuotissyntymäpäivä on erityisen tärkeä ja sitä juhlitaan näyttävästi. Silloin ihminen on elänyt täyden elämänkaaren ja alkaa uusi elämä. Tämän jälkeen syntymäpäiviä juhlitaan vain kymmenen vuoden välein.

Kiinassa juhlitaan myös lasten syntymäpäiviä, joista varsinkin ensimmäinen ja kymmenes syntymäpäivä ovat tärkeitä, mutta aikuisiällä syntymäpäiviä ei vietetä sen kummemmin.

Sen sijaan, että Kiinassa kysyttäisiin ikää, kysytäänkin usein horoskooppimerkkiä. Koetaan, että se on kohteliaampi tapa kysyä asiaa. Usein ihmiset mielellään kertovat oman horoskooppimerkkinsä, vaikka siitä on yleensä helppo laskea kuinka vanha kyseinen henkilö on – paitsi jos hän näyttää huomattavasti 12 vuotta nuoremmalta tai vanhemmalta kuin itse asiassa onkaan.

Mieluummin tiikeri kuin vuohi

Kiinalaiset uskovat, että tietyn merkin vuonna syntyneet ihmiset kantavat sen vuoden eläimelle ominaisia tunnusmerkkejä ja luonteenpiirteitä. Tästä johtuen jotkin vuodet ovat toisia suositumpia lasten syntymän suhteen.

Suosituimmat ovat lohikäärmeen, tiikerin ja hevosen vuodet, jolloin Kiinassa syntyy tavallista enemmän lapsia.

Juuri päättynyttä vuohen vuotta pidetään epäonnekkaana, joten monet lapsen hankintaa suunnittelevat joko kiirehtivät saamaan lapsen edellisenä hevosen vuonna tai lykkäsivät hankintaa apinan vuoteen.

Apinaa pidetään yleensä älykkäänä, nokkelana, karismaattisena, itsevarmana, lojaalina ja mainiona seuraihmisenä. Apinan heikkouksia puolestaan ovat itsekkyys, ylimielisyys, viekkaus ja levottomuus.

Tarjolla on runsaasti apinapehmoleluja. Kuva: Helena Häkäri.
Tarjolla on runsaasti apinapehmoleluja. Kuva: Helena Häkäri.

Synnytyssairaaloissa varaudutaan kiireiseen apinan vuoteen – varsinkin kun Kiina luopui yhden lapsen politiikasta tammikuun alussa ja sallii nykyisin kaksi lasta perheille.

Ennusteiden mukaan Kiinassa syntyy jatkossa vuosittain 3–6 miljoonaa lasta enemmän, ja tänä vuonna apinapehmolelut tekevät taatusti kauppansa.

Kommentit

Heidi Boman 8 vuotta sitten

Loistava kirjoitus! Kiitos. Olkoon vuotesi onnekas 🙂