Vedenalainen Kiina

Ollessaan liian kauan kuivalla maalla löytää innokas sukellusharrastaja maasta kuin maasta syvää vettä missä pääsee kastamaan kiduksiaan. Kiinasta löytyy paljon innokkaita sukeltajia, jotka mielellään ottavat ulkomaalaisen sukeltajan mukaansa katsomaan paikallisia vedenalaisia nähtävyyksiä.

Kallion seinämiä. Kirkas vesi. Kaksi sukeltajaa pinnalla hymyilee kameralle.
Luolasukeltajat valmiina aloittamaan sukelluksen. Kirjoittaja punaisessa kypärässä. Kuva: Brenda

Kiinassa on paljon löydettävää

Vasta matkustamalla Kiinan sisällä ymmärtää kuinka iso se on. Päästäkseen luolasukeltamaan on ensin otettava kolmen ja puolen tunnin lento Pekingistä Guangxin provinssin pääkaupunkiin Nanningiin ja sen jälkeen ajettava sieltä kohti pohjoista Du`aniin.  Nanniing siaitsee Kravun kääntöpiirin eteläpuolella! Lento Pekingistä Nanningiin on samanpituinen kuin esimerkiksi lento Helsingistä Ateenaan. Maakunta on epäilemättä syrjässä ja kehityksestä jäljessä verrattuna Kiinan metropoleihin. Elämä vaikuttaa kulkevan täällä hitaammin. Maakunta ei niinkään säväytä kehittyneisyydellään vaan luonnon maisemillaan. Alueelta löytyy upeita karstimuodostelmia jotka jatkuvat halki Kaakkois-Aasian.

Ilmakuva karstivuorista, joiden edustalla virtaa joki.
Du´anin karstivuoria joiden välissä virtaa lähdepohjainen joki. Kuva: Jani Niskanen

Du´an on yhtä kaunis kuin maailmankuulu Yangshuon alue ilman turisteja. Se mikä Du´anissa houkuttaa paikalle sukeltajia ovat upean maiseman alapuolella sijaitsevat joet ja luolat. Vedenalaiset luolamuodostelmat alueella kuuluvat maailman kauneimpiin. Erään arvion mukaan provinssista löytyy yli 10 000 kilometriä maanalaisia jokia!

Taustalla karstivuoria. Etualalla joki ja silta.
Seuraamalla jokea löytää usein lähteen ja sieltä voi siis löytyä sukellettava luolakin. Kuva: Jani Niskanen

Sukeltaminen maanalaisiin jokiin

Sukellusmatkamme ajankohtina huhtikuun ja marraskuun alussa ja lopussa vedenpinta maanalaisissa joissa oli vasta nousemassa ja niin vedenpinta olikin paikoin hyvinkin matala eikä myöskään virtausta luolissa ollut. Matalan vedenpinnan ansiosta joillekin sukelluskohteille saimme kantaa tankkeja hyvinkin pitkälle luolaan ja onkin suositeltavaa sukeltaa kylkipulloilla, jotka ovat helpompi kantaa vaikeisiin paikkoihin. Myös osa luolista on todella kapeita. Näkyvyys sukeltamissamme luolissa vaihteli aina jopa yli viidestätoista metristä sameaan kahteen metriin. Sukeltaminen luoliin vaatii täällä koulutusta ja vuosien kokemuksen, mutta useissa kohteissa myös vasta-alkajat voivat sukeltaa avovedessä.  Luolat vaihtelevat kooltaan paljon aina hallimaisista onkaloista tuskin sukeltajan mentäviin kapeikkoihin. Luolissa päästiin ihailemaan stalaktiitteja ja stalagmiitteja, joista voi päätellä sen, että kauan sitten monet luolista ovat olleet kuivaluolia. Toisinaan luolan seinämiä on silottanut niiden läpi vuosituhansien aikana virrannut vesi. On kuin sukeltaisi läpi ajan historian.

Sukeltaja kapeassa onkalossa kallioiden ympäröimänä.
Eteneminen luolassa. Vasemmalla ohjausnaru, jota pitkin löytää aina ulos luolasta. Kuva: Jani Niskanen

Sukellusharrastus Kiinassa

Laitesukellusharrastus on Kiinassa kasvava harrastus. Ennen koronarajoituksia suurin osa kiinalaisista sukeltajista matkusti Kaakkois-Aasian trooppisiin kohteisiin sukeltamaan, kuten Filippiineille, Indonesiaan ja Thaimaahan. Nyt rajoitusten ollessa voimassa sukeltajat ovat alkaneet keskittyä sukeltamaan paikallisesti ja sukellusseurat ja -liikkeet ovat alkaneet järjestää matkoja maan sisällä. Kiina on valtavan kokoinen maa, josta löytyy paljon sukellettavaa. Du´anin luolien lisäksi Kiinassa voi sukeltaa niin koralliriutoilla trooppisen lämpimissä vesissä Hainanin saarella kuin ihastella vedenalaista Kiinan muuria aivan Pekingin laitamilla. Tällä hetkellä turistimatkustaminen Kiinaan on mahdotonta odottaessamme rajoitusten purkamista.

Sukeltaja vedenalla pienessä raossa kallionseinien välissä.
Luolasukellusharrastuksessa ei passaa olla ahtaanpaikankammoinen. Kuva: Jani Niskanen