Kiinassa vierailu ei ole pelkkä visiitti

2

Ministerivierailuiden merkitys on Kiinan kaltaisessa keskusjohtoisessa, valtiokapitalistisessa ja suunnitelmataloutta soveltavasti noudattavassa maassa tärkeämpi, kuin me Suomessa kuvittelemmekaan.

Vierailut antavat erinomaisen mahdollisuuden edistää Suomelle tärkeitä asioita. Kohtelaisuuskäyntien aika on ohi. Vierailuilla on oltava selkeät tavoitteet, sillä Kiina valmistuu niihin hyvin ja tuntee Suomen vahvuudet.

Suomella ja Kiinalla lämpimät välit

Kun Kiinan uusi valtiojohto astui valtaan maaliskuussa 2013, oli Suomen presidentti ensimmäinen länsimainen valtiojohtaja, joka sai kutsun tulla viralliselle vierailulle Kiinaan.

Kahteen viime vuoteen on mahtunut yli kaksikymmentä korkean tason vierailua Kiinaan. Ne ovat pitäneet Kiinan Team Finland -tiimimme kiireisinä, mutta samalla edistäneet maidemme välisiä suhteita

Kiinan poliittiset johtajat perehtyvät erinomaisen hyvin pienen Suomemme asioihin ennen tärkeitä tapaamisia. Usein he myös tekevät vastavierailun Suomeen, jolloin yleensä tapaavat Joulupukin.

Keski-Kiinassa sijaitsevaan Chengduun avattava suomalaisen joulun elämysmaailma, Santapark, tuo kiinalaisten rakastaman Joulupukin lähemmäksi. Kuva: Fei Lu.
Keski-Kiinassa sijaitsevaan Chengduun avattava suomalaisen joulun elämysmaailma, Santapark, tuo kiinalaisten rakastaman Joulupukin lähemmäksi. Kuva: Fei Lu.

Kiina kasvaa omilla ehdoillaan

Kiina on paljon muutakin kuin Peking tai Shanghai.

Talouskasvu on nopeinta sisämaassa, joka ottaa aimo harppauksin askeleita kaupungistumisen ja modernisoitumisen suuntaan. Yli 90 kaupungin väkiluku on suurempi kuin koko Suomen.

Kiina modernisoituu omia arvojaan korostaen ja omaa tietään viitottaen. Samalla maa kopioi avoimesti parhaita käytäntöjä sieltä, mistä niitä on saatavissa ja sovellettavissa.

Shanghai
Shanghain valot eivät himmene, vaikka talouskasvu Kiinassa on hidastumassa. Kuva: Laura Vetoniemi.

Blogi elämästä Kiinassa

Liitymme tänään ulkoministeriön bloggaajien värikkääseen ja jo kaikki maailman mantereet kattavaan joukkoon. Chinese Takeaway tarjoilee teille ajatuksia Kiinan kehityksestä, politiikasta, ilmiöistä, ihmisistä – ja ruuasta.

Edustamme Suomea Team Finlandina noin 60 henkilön voimin täällä maailman nopeimmin kehittyvässä talousmahdissa. Pyrimme aktiivisesti löytämään Suomelle sopivia pelipaikkoja ja uusia yhteistyömuotoja Kiinan erittäin kilpailluilla markkinoilla.

Suomella on eniten annettavaa ympäristöosaamisen, informaatioteknologian ja konepajateollisuuden saralla. Myös oikeudellinen yhteistyö ja naisten tasa-arvon vahvistaminen ovat korkealla asialistallamme, kulttuurivaihtoa, ystäväkaupunkiyhteistyötä ja koululaisvaihtoa unohtamatta.

Tämä vuosi on diplomaattisuhteidemme 65-vuotisjuhlavuosi. Sitä juhlistetaan tulevaisuuteen katsoen.

Tervetuloa blogimme pariin!

Kommentit

Paula Siren 9 vuotta sitten

hei , en ole enään työelämässä mutta työstä jäi kaipuu kiinaan. Kävimme monet messut ja sitten turistireissuillakin. Nyt helmik lopulla olen menossa Hongkongiin
ihan turistireissuille. Seuraan mielelläni blogianne jos saan.
Paula Siren

Riia Järvenpää 9 vuotta sitten

Wau tervetuloa blogosfääriin Peking! Kiina on niin jännä maa, että tätä on mielenkiintointa lukea.