Vuoret ovat korkeita ja Peking kaukana

Kiinan koko jaksaa hämmästyttää päivittäin. Kiinassa on yli 250 kertaa enemmän ihmisiä kuin Suomessa, sen rajojen sisälle mahtuisi 24 Suomea ja miljoonakaupunkeja on yli sata. Diplomaatin onkin tärkeä muistaa, että Peking ei ole yhtä kuin Kiina. Vanha kiinalainen sanonta ”vuoret ovat korkeita ja keisari kaukana” on edelleen usein osuva, jos keisari-sanan korvaa pääkaupungin nimellä.

Näkymä Sadan kanan temppeliltä Shangri-La'han. Kuva: Tarja Kangaskorte.
Näkymä Sadan kanan temppeliltä Shangri-La’han. Kuva: Tarja Kangaskorte.

Pilvestä etelään

Kiinan eteläisimmässä maakunnassa Yunnanissa (kirjaimellisesti ’pilvinen etelä’ tai ’pilvestä etelään’) on kaunista. Luonto on vehreää. Vuoret, järvet ja joet vuorottelevat maisemassa. Pekingiläinen pääsee hengittämään puhdasta ilmaa.

50 shades of green Yuanyangin riisiterrasseilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.
50 shades of green Yuanyangin riisiterrasseilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.

Reittimme kulkee Kunmingin, Dalin ja Lijiangin kautta Shangri-La’han. Välillä pysähtelemme pienissä kylissä. Kuinka moni koti-Suomessa on edes kuullut näistä paikoista? Kaikkialla olen ainoa blondi. Länsimaalaiset loistavat poissaolollaan.

Massan mukana

Sen sijaan kiinalaisturistit tutustuvat sankoin joukoin omaan maahansa. Kiinalaiset tekevät huikeat 4,5 miljardia kotimaan matkaa vuodessa. Jos Peking on täynnä ihmisiä, myös täällä etelässä on paikoin vaikea välttää massoja. Yunnan on suosittu kohde.

Kylät ovat pittoreskeja, mutta turismin kyllästämiä. Hotellit ovat kiinalaiseen makuun sopivia, samoin matkamuistomyymälöiden anti. Muovisen krääsän sijaan kaipaan etnisten vähemmistöjen käsitöitä. Yunnan kun on 25 etnisen ryhmän koti.

Paikallista väriä

Lihakauppias Xizhoun markkinoilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.
Lihakauppias Xizhoun markkinoilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.

Aitoa paikallista väriä löytyy kyllä, jos näkee vähän vaivaa. Parhaita paikkoja ovat kylien aamumarkkinat.

Markkinoilla etnisten ryhmien edustajat tunnistaa omista asuistaan. He eivät ole pukeutuneet niihin turistia varten.

Tänne tullaan myymään oman pientilan tuotteita. Vihannekset ja hedelmät tekevät kauppansa, kuten myös lehmän ja possun mahdolliset ja mahdottomat osat. Elävä kana vaihtaa omistajaansa – pataan päätyäkseen.

Hiljaisella kylätiellä

Aidompi elämä löytyy usein kulman takaa. Aamuvirkku palkitaan – kyläläiset ovat töissä riisipellolla. Olemme ainoat tarkkailijat.

Sitkeä matkailija odottaa sitä iltapäivän hetkeä, kun kiinalaisten turistibussit kaasuttavat jo seuraavaan kohteeseen. Pian tallaat kylänraittia yksiksesi.

Nainen matkalla kotiin Yuanyangin riisiterasseilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.
Nainen matkalla kotiin Yuanyangin riisiterasseilla. Kuva: Tarja Kangaskorte.

Etäinen pohjoinen

Kysyn oppaaltamme, onko hän käynyt joskus Pekingissä. Hän selvästi hämmentyy kysymyksestäni ja ihmettelee, miksi hän haluaisi vierailla pohjoisessa pääkaupungissa. ”Täällä on kaikki mitä tarvitsen”, hän sanoo.

Täältä katsottuna Peking on kovin kaukana – ei vain fyysisesti vaan myös henkisesti.

Hiljainen kylänraitti Dalissa. Kuva: Tarja Kangaskorte.
Hiljainen kylänraitti Dalissa. Kuva: Tarja Kangaskorte.