Mitä ne meistä ajattelee?

1

Meitä suomalaisia tuntuu aina kiinnostavan, mitä ulkomailla ajatellaan tai tiedetään Suomesta ja suomalaisista. Olen asunut Portugalissa vajaat kaksi vuotta, ja sinä aikana olen ehtinyt törmätä jos jonkinlaiseen keskustelunavaukseen Suomeen liittyen. Osa paikallisten Suomi-tietoudesta on luonnollisesti ollut stereotyyppistä, mutta satunnaisesti mukaan on mahtunut myös yllättävää tietoa.

Ihmeellinen luonto

Lappi on tietenkin yksi klassikkoaiheista Suomeen liittyen. Kaikki ovat kuulleet revontulista, joulupukista ja poroista, ja kysymyksiä niistä riittää. Joudun aina tuottamaan pettymyksen ja lievän järkytyksen kyselijöille, sillä en ole koskaan käynyt Lapissa enkä ole myöskään nähnyt revontulia. Ilmeisesti heidän mielikuvissaan aurora borealikset loimuavat Suomen taivaalla jatkuvasti. Jotkut ovat tienneet pieniä kuriositeetteja saamelaisista ja saamen kielestä.

Ikuisuusaiheita Suomeen liittyen ovat myös yötön yö ja kaamos. Lähes kaikki tuntuvat kuulleen niistä, miksipä eivät olisi, mutta monella tuntuu olevan vaikeuksia uskoa niitä todeksi. Miten kesäisin voi nukkua ja onko talvella ihan oikeasti tosi pimeää, ovat asioita, jotka askarruttavat paikallisia. Kerran joku kysyi, onko totta, että joudumme Suomessa ottamaan D-vitamiinia purkista auringonvalon vähäisyyden takia.

Suomeen voi Portugalissa törmätä yllättävissäkin tilanteissa, kuten puistonpöydällä lojuvaan tietosanakirjaan. Kuva: Marco Huotari.
Suomeen voi Portugalissa törmätä yllättävissäkin tilanteissa, kuten puistonpöydällä lojuvaan tietosanakirjaan. Kuva: Marco Huotari.

Suomen luonto on myös vakioaihe. Eräs kurssikaveri oli saanut päähänsä, että Suomessa on tuhat järveä, eikä meinannut millään uskoa, että kyllä niitä järviä ”hieman” yli tuhat on. Muutenkin ihmisillä tuntuu olevan vahvoja mielikuvia Suomen luonnosta, sen puhtaudesta ja erityislaatuisuudesta. Muutama on sanonut olevansa kiinnostunut Suomeen matkustamisesta lähinnä luonnon takia, ja ne harvat, jotka Suomessa ovat käyneet, tuntuvat olevan eniten innoissaan luonnosta.

Yksi koulukaveri oli kuullut kesämökkeilystä. Aluksi hän piti ajatusta vähintäänkin outona. Miksi kukaan haluaisi viettää kesälomansa eristyksissä muusta maailmasta? Luulen, että sain kuitenkin myytyä mökkeilyn idean aika hyvin hänelle mainostamalla saunan jälkeistä peilityynen järven tuijottelua valoisassa ja hiljaisessa kesäyössä.

Tieto suomalaisista jokamiehenoikeuksista oli kantautunut erään kurssikaverin korviin. Konsepti herätti hänessä suurta ihastusta mutta myös kummastusta. Jotenkin hänestä oli aivan uskomatonta, että toisten omistamilla mailla saa ihan oikeasti kulkea vapaasti ja vaikka poimia marjoja.

Talvisotaa ja karjalanpiirakoita

Suomalaisista henkilöistä tunnetuimpia eivät yllättäen tunnu olevan Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen, vaan Aki Kaurismäki. Tunnettujen suomalaisten joukkoon mahtuu myös yksi melko erikoinen tapaus: Simo Häyhä eli yksi talvisodassa olleista tarkka-ampujista. Kuuntelin kerran silmät pyöreinä, kun eräs portugalilainen opiskelutoveri sivisti minua Häyhän aikaansaannoksista ja vähän talvisodastakin.

Suomalaisella ruualla ei välttämättä ole kovin hyvä maine ulkomailla, mutta eräs portugalilainen oli vakuuttunut karjalanpiirakoiden herkullisuudesta. Toinen oli kuullut erinomaisista metsämarjoista, ja kolmas kuvitteli suomalaisten juovan vodkaa kuin vettä.

Suomen ja Ruotsin välisestä veljellisestä kisailusuhteesta on myös kuultu, ja jääkiekon tiedetään olevan erityisen arka paikka. Pakkoruotsi on tuttu käsite joillekin, ja olen joutunut useampaan otteeseen vakuuttelemaan, että minulla ainakaan ei ole mitään Ruotsia tai ruotsalaisia vastaan, ja että menen lievittämään koti-ikävää Ikean lihapullien ääreen aivan ongelmitta.

Kaikenlaista pientä ja hassua portugalilaiset siis tuntuvat Suomesta kuulleen. Mutta on kaksi asiaa, mitä kukaan täällä ei tiedä, saatikka usko. Yksi, Suomessa voi kesäisin ihan oikeasti olla lämmin. Kaksi, Suomessa on rantoja, ja niillä tarkenee kesäisin viettää aikaa uimapuvussa. Luulevat, että huijaan, kun kerron joskus jopa 30 asteeseen kipuavista lämpötiloista. Ja se oikeasti yleisin kommentti Suomeen liittyen on tietenkin: Ah, Suomi! Siellä on tosi kylmä!

Niina Tuttavainen suorittaa korkeakouluharjoittelua Lissabonin suurlähetystössä kesällä 2016. Kuva: Marco Huotari.
Niina Tuttavainen suorittaa korkeakouluharjoittelua Lissabonin suurlähetystössä kesällä 2016. Kuva: Marco Huotari.

 

Kommentit

Marja-Liisa Puskala-Posti 8 vuotta sitten

Hauska juttu ja niin tosi! Lappiin ei niin vain pääsekään ainakaan Joulupukin maahan. Yrtin viime jouluna järjestää lapsenlapselle tutustumisreissua sinne. Matka olisi pitänyt varata vuotta aikaisemmin . Lapsi oli nimittäin ilmoittanut että hän haluaisi töihin joulumaahan ja olisi ollut hyvä tutustua työoloihin jo etukäteen!