AKATEEMIKOT HELSINGISSÄ
Talvinen Helsinki näytti parhaat puolensa, kun Espanjan talousakatemia vieraili Suomessa 8.–10.2.2012. Monet olivat Suomessa ensimmäistä kertaa ja ihmeissään, kuinka lumesta ja pakkasesta huolimatta kaikki toimii. Parhaiten oli varustautunut akateemikko, joka käytti sauvakävelykeppejä ja hiihtokenkiä. Kun vieras itse oli varustautumisestaan innoissaan, ei kukaan rohjennut hänelle sanoa, että monot eivät paljoa jarruta.
Matkalta tuli paljon hyviä kontakteja, joihin tulemme pitämään yhteyttä, kun yritämme saada syvempää tietoa, missä Espanjan taloudessa mennään. Vierailun isäntinä toimivat ulkopoliittinen instituutti (UPI) sekä entinen Suomen Pankin pääjohtaja ja Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Sirkka Hämäläinen. Hämäläinen kutsuttiin Barcelonassa sijaitsevan Espanjan talousakatemian ulkomaiseksi kirjeenvaihtajajäseneksi vuonna 2010, mikä oli merkittävä tunnustus ja huomionosoitus Hämäläisen työlle.
Kullakin akateemikolla on henkilökohtaisella numerolla varustetut käädyt, jotka jaettiin kuittausta vastaan ennen Suomen Pankissa pidetyn akateemisen tilaisuuden alkua. Vierailusta on juttu nettisivuillamme.
Suomen matkaa edelsi tiivis Suomi-päivä Barcelonassa. Kaupungissa avattiin samaan aikaan peräti kaksi suomalaisnäyttelyä. Avasin itse Markku Pirin näyttelyn ”Paratiisin pirinää”.
Kulttuuri-instituutin johtaja Martti Pärssinen avasi taiteilijakolmikko Jaana Brinckin, Merja Rankin ja Outi Turpeisen näyttelyn ”Isät ja tytöt”. Kummatkin näyttelyt ovat tunnetuissa näyttelytiloissa. Avajaisissa oli hyvin väkeä sekä vastaanotto ja tunnelma kummassakin paikassa erittäin hyvä.
Pirin kankaat kiinnostivat paikallisia tekstiilialan yrittäjiä niin, että järjestimme kunniakonsulaatissamme erillisen tilaisuuden, jossa Piri esitteli uraansa ja tuotantoaan. Pirin muoto- ja värikieli tuntui tekevän vaikutuksen espanjalaisiin alan ammattilaisiin.
Tapasimme konsulaatissa myös suomalaisen koulutusosaamisen vientiprojektia Barcelonaan rakentavan ryhmän ja kuulimme viimeisimmän kehityksen. Pohdittiin jälleen sitä, miten voisimme osaltamme edistää hanketta. Paikalla olivat myös Pekka Tolonen Finprosta ja Martti Pärssinen. Jatkoimme teemaa tapaamalla lisäksi suomalaisilla opeilla hyviä tuloksia omassa koulussaan aikaansaaneen Xavier Melgarejon. Melgarejo on kirjoittanut kirjojakin suomalaisesta koulujärjestelmästä.
Espanjan taloudessa tapahtuu. Ensin tuli uusi pankkireformi ja viime viikon lopulla annettiin uusi työreformi. Toimet ovat juuri niitä, joita Euroopan unioni on Espanjalta pyytänyt. Pohjoismaiden lähettiläiden lounasvieraana oli entinen CCOO-työntekijäjärjestön puheenjohtaja. Syntyi vaikutelma, että reformihalukkuutta oli työtekijäleirissäkin.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!