Asfaltti polttaa Espanjassa

”Kuusi kuukautta talvea, kuusi kuukautta helvettiä”, kuuluu Madridin ilmastoa kuvaava sanonta. Tänä vuonna kesän ensimmäinen kuuma aalto iski Espanjaan kesäkuun lopussa. Pääkaupungissa se tuntui siltä, kuin ovesta ulos astuessa olisi jättimäinen fööni iskenyt kasvoille

Monet madridilaiset hakeutuvat Madrid Río -puiston suojaan kesähelteellä.

En saanut Suomessa mökillä palelleelta siskolta sympatiaa, kun valittelin kuumuutta, mutta ei 40 asteen helteessäkään ulkona viihdy. On helppo ymmärtää, miksi Espanjassa joillain alueilla liikkeet yhä sulkevat siestan ajaksi ja illallinen nautitaan myöhään, kun on vähän helpompi hengittää.

Sittemmin lämpötilat ovat pysyneet Madridissa normaalin rajoissa eli 35 asteen tienoilla, mihin täällä on jo totuttu. Säästä ei Espanjassa juuri puhuta, kun Suomessa sillä myydään kesällä jopa iltapäivälehtiä.

Madrid kuin Marrakesh

Sveitsiläisen Crowther Labin tekemä, maailmalla isosti uutisoitu visualisointi ilmastonmuutoksen vaikutuksista eri kaupunkien ilmastoihin nousi täälläkin otsikoihin. Sen mukaan Afrikasta tuulten tuomat lämpöaallot ovat vain esimakua vuodesta 2050, jolloin Madridissa lämpötilat ovat kuin Marrakeshissa nykyään.

Ovatko tavallista kuumemmat kesät seurausta ilmastonmuutoksesta vai tavallista säiden vaihtelua, sen näyttää aika. Joka tapauksessa Espanjan kesät ovat jo nyt aiempaa kuumempia sekä pidempiä ja lämpöpiikit tulevat varhaisemmin kuin ennen, usein jo kesäkuussa.

Espanja on yksi niitä Euroopan maita, joihin ilmastonmuutos iskee kovimmin. Kuivuus on jo nyt valtava ongelma, rajut metsäpalot ovat lisääntyneet ja Etelä-Espanjan maalaillaan uhkakuvissa muistuttavan pian Saharan autiomaata.

Kuinka paljon paahdetta on liikaa?

Espanjassa ilmastonmuutoksen taloudelliset vaikutukset on helppo nähdä. Turismi ja maatalous ovat merkittäviä työllistäjiä ja ilmaston kuumeneminen on kummallekin sektorille iso ongelma.

Espanjan monet alueet kärsivät jo nyt kovasta kuivuudesta. Kuva: Greenpeace

Maan bruttokansantuotteesta noin 10–15 % laskutavasta riippuen tulee matkailupalveluista. Maatalouden painoarvo BKT:ssa on laskenut (2,5 %), mutta osuus on paljon suurempi tietyillä alueilla ja muodostaa ison osan Espanjan viennistä.

Vielä Espanjan rannat vetävät suomalaisiakin kesälomailijoita ennätystahtiin, mutta jossain vaiheessa lämpöäkin on liikaa. Suomen-matkoja voidaan jo markkinoilla espanjalaisille sillä, että pääsee hellettä karkuun. Turistien ilmastoidut hotellit ja uima-altaat syövät myös paljon kalliita resursseja, energiaa ja vettä.

Lainsäädäntöä odotellessa

Ei siis ole ihme, että ilmaston lämpenemiseen ja sen torjuntaan suhtaudutaan Espanjassa vakavasti. Keinoista ei vain ole niin helppo löytää yhteisymmärrystä.

Jo edellinen, oikeistolaisen kansanpuolueen PP:n johtama hallitus luonnosteli lakipakettia energiatransitiosta ja ilmastonmuutoksesta, mutta ei ehtinyt saada sitä valmiiksi ennen kaatumistaan. Lakia ovat vaatineet pikaisesti niin kansalaisyhteiskunta kuin liike-elämäkin.

Kuivuuden eteneminen näkyy selvästi maisemakuvassa Madridista.

Tällä hetkellä Espanjan poliittinen tilanne on umpisolmussa ja maata johtaa sosialistipuolue PSOE:n toimitushallitus, joka on kyllä ilmoittautunut ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamaan. Kauan odotettu energia- ja ilmastomuutoslakipaketti on kuitenkin käytännössä jäissä siihen saakka, kun maahan vihdoin saadaan toimintakykyinen hallitus.