AURINKORANNIKON SOSIAALITYÖNTEKIJÄSTÄ PÄÄTÖS HELSINGISSÄ!
Ministerit Stubb ja Risikko sopivat viime viikon lopulla hankkeen käynnistämisestä. Lupailin itsenäisyyspäivän tervehdyksessäni Fuengirolassa joulukuussa 2009, että hanke sosiaalityöntekijän saamiseksi etenee suotuisasti ja että päätös tulisi lähikuukausina. Ennusteeni meni vahvasti pieleen.
Tuuli oli kyllä koko ajan myönteinen, mutta kun kyse on ulkomaantoiminnasta, jota valtio ei ole aiemmin rahoittanut, päätöksen valmistelu vei pidemmän ajan. On kuitenkin tärkeää, että hankkeen takana ovat nyt molemmat ministeriöt, niin ulkoministeriö kuin sosiaali- ja terveysministeriökin (STM). Hankkeessa tarvitaan STM:n erityisosaamista.
Olemme jo ryhtyneet konkretisoimaan asiaa. Hanke on tarkoitus rakentaa puolipäiväisen, paikalta palkattavan sosiaalityöntekijän ympärille. Hankkeen kesto tulee olemaan aluksi yksi vuosi. Malagan konsulaattiamme on remontoitu niin, että sieltä löytyy sosiaalityöntekijälle oma huone. Tosin tehtävän luonteesta johtuu, että työntekijä tulee kiertämään paljon alueella.
Aurinkorannikon yhdistykset ja seurakunta ovat toimineet useita vuosia aktiivisesti sosiaalityöntekijän saamiseksi. Edellinen, Diakonissalaitoksen kokeilu päättyi 1990-luvun lopulla.
Kuluneiden yli kymmenen vuoden aikana on laadittu monta kirjettä ja viestiä ja otettu yhteyksiä eri puolille. Haluaisinkin tässä yhteydessä osaltani kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat vuosien mittaan hanketta aktiivisesti ajaneet. Viimeisimmän vaiheen osalta haluaisin lausua erityiskiitokset Sakari Pekkariselle.
Suomalaissiirtokuntaa Gran Canarialla tapaamassa
Vierailin viime viikolla Las Palmasissa ja Playa del Inglesissä. Kanarian saarille tulee vuosittain yli 200. 000 suomalaisturistia, ja saarella asuu talven yli arviolta noin 1.000 suomalaista. Suomi-seuran kirjoissakin on jäseniä yli 600. Tammikuun turismiluvut näyttävät suomalaisten määrissä yli 20 %:n kasvua. Tällä kasvuvauhdilla lentokoneista astuu Kanarian saarten maaperälle 250.000 matkailijaa Suomesta vuoden 2011 aikana.
Tapasin Las Palmasin pormestarin Saavedran. Hän piti suomalaisia turisteja ja saarella talvehtivia esimerkkinä muille. Tätä samaa viestiä olen kuullut myös muilta ”suomalaiskaupunkien” johtajilta.
Kerroin Suomi–seuran tiloissa pidetyssä tilaisuudessa lähetystön toiminnasta ja vastailin kysymyksiin. Väkeä oli paikalla satakunta. Monenlaista pienempää, suomalaisten arkeen liittyvää kysymystä tulikin esiin. Pormestari Saavedra toivoi, että suomalaisia painavat huolet tuotaisiin kaupungin tietoon esimerkiksi Suomi-seuran kirjeen muodossa ja Las Canteraksen kaupunginvaltuutetun kautta.
Tapasin myös suomalaisten matkanjärjestäjien kohdepäälliköt ja kiittelin heitä hyvästä työstä. Matkanjärjestäjien ja konsulaatin välinen yhteistyö on esimerkillistä. Suureen turistimäärään mahtuu monenlaista tarinaa, mutta erittäin hienosti oppaat käytännön tilanteet selvittävät. Kävin myös keskustelut saarella toimivien turistipappien kanssa. He tukevat merkittävällä tavalla suomalaisten hyvinvointia. Tapasin lisäksi useita alueen suomalaisia yrittäjiä. Menestystä heille!
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!