Barcelona-Bilbao-San Sebastian

1

Barcelona – Bilbao – San Sebastian

Monet tuntevat Torresin viinit, mutta minulla oli kunnia tutustua livenä Miguel A. Torresiin Barcelonassa, kun luovutin hänelle Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkin. Torres on ollut suuri Suomen ystävä yli 40 vuotta. Hän on tukenut kulttuuriamme ja oppilaitoksiamme ja vieraillut vuosittain maassamme työasioissa ja lomillaan. Torres oli erittäin otettu saamastaan huomiosta. Kunniamerkin luovutuksesta on erillinen juttu nettisivuillamme.

Miguel A. Torresille Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki. Kuvassa vasemmalla Suomen Barcelonan-kunniakonsuli Albert GinjaumeMiguel A. Torresille Suomen Leijonan ritarikunnan komentajamerkki. Kuvassa vasemmalla Suomen Barcelonan-kunniakonsuli Albert Ginjaume.

Torresilla menee paremmin kuin Espanjalla: viinin vienti kasvanee kuluvana vuonna 12 % ja myynti Espanjassakin 8 %. Baskimaalla menee myös muuta Espanjaa paremmin. Teimme Finpron Madridin toimiston johtajan Pekka Tolosen kanssa tuhdin yhden päivän tapaamiskierroksen pohjoisessa: Baskimaan aluehallinto Vitoriassa, Baskimaan kauppakamari Bilbaossa, Vizcayan provinssin oma parlamentti, Espanjan hallituksen edustaja Bilbaossa ja Bilbaon pormestari.

Tapaamissetti paljastaa omalla tavallaan Espanjan paikallishallinnon moniportaisuuden. Helsingin päätös olla ottamatta vastaan Guggenheim -museota nousi kaikissa tapaamisissa esiin. Bilbao olisi toivonut museota Suomeen ja siitä syntyvää yhteistyötä. Bilbaon edustajat selostivat kustannusten tulleen takaisin hyvin nopeasti. Vierailijoita on vuosittain noin miljoona. Myös muiden museoiden kävijämäärät ovat kaksinkertaistuneet.

Vizcayan provinssiparlamentin puhemies José Luis Bilbao. Bilbao toimii myös Guggenheim-museon johtokunnan puheenjohtajana.Vizcayan provinssiparlamentin puhemies José Luis Bilbao. Bilbao toimii myös Guggenheim-museon johtokunnan puheenjohtajana.
Bilbaon pormestari Iñaki Azkuna Urreta (PNV). Azkuna on ollut pormestarina vuodesta 1999Bilbaon pormestari Iñaki Azkuna Urreta (PNV). Azkuna on ollut pormestarina vuodesta 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Viron suurlähettiläs Toomas Kahur liittyi seuraan ja kävimme tapaamassa San Sebastianin pormestaria. Oli mielenkiintoinen tapaaminen, sillä pormestari tulee Baskimaan itsenäisyyttä ajavasta Bildu-ryhmittymästä. Tämä vahvan kansallismielisten vasemmistopuolueiden yhteenliittymä sallittiin vuosi sitten sen jälkeen kun ETA oli ilmoittanut luopuvansa aseellisesta taistelusta ja puolue tuominnut väkivallan. Puolue voitti kunnallisvaalit ja sai edustuksen myös Espanjan parlamenttiin. Seuraavissa Baskimaan autonomiavaaleissa voi myös povata menestystä.

San Sebastianin kaupungintaloSan Sebastianin kaupungintalo
Kuvassa vasemmalta Viron suurlähettiläs Toomas Kahur, suurlähettiläs Keinänen, kaupunginjohtaja Juan Carlos Izagirre, Finpron johtaja Pekka Tolonen, edessä Suomen Bilbaon kunniakonsuli  José Maria Candina.Kuvassa vasemmalta Viron suurlähettiläs Toomas Kahur, suurlähettiläs Keinänen, kaupunginjohtaja Juan Carlos Izagirre, Finpron johtaja Pekka Tolonen, edessä Suomen Bilbaon kunniakonsuli José Maria Candina.

Pormestari uskoi ETA:n luopumisilmoituksen olevan todellinen. San Sebastian oli koristeltu julisteilla, joissa vaadittiin eri puolille maata vankiloihin sijoitettujen ETA:n jäsenten siirtämistä Baskimaan vankiloihin.

 

Baskivankien siirtoa Baskialueelle vaativa julisteETA:n jäsenten siirtoa Baskimaan vankiloihin vaativa juliste.

Espanjalais-suomalainen teatteriryhmä Ilmatar esitti arvostetussa Teatro Principalissa San Sebastianissa Sofi Oksasen Puhdistus-näytelmän. Tämä oli samalla näytelmän espanjankielinen ensi-ilta. Sali oli täynnä ja vastaanotto hyvä. Ensi-illasta on erillinen juttu nettivisuillamme.

Sofi Oksasen Puhdistus esitettiin San SebastianissaSofi Oksasen Puhdistus esitettiin San Sebastianissa 

Madridissakin tapahtui. Puolustusministeriön poliittinen valtiosihteeri Marcus Rantala kävi keskustelut espanjalaisen kollegansa kanssa mm. Naton huippukokouksen aiheista. Vierailusta on juttu nettisivuillamme.

Teneriffan kunniakonsulimme kävi niin ikään. Meillä on monipuolisia lahjakkuuksia Suomen kunniakonsuleina Espanjassa. Teneriffan Juan Carlos Lorenzo on kirjoittanut töidensä ohessa kirjoja niin tulivuorista kuin laivoistakin. Bilbaon kunniakonsulimme José María Candina, joka poseeraa kuvassa palkintojen keskellä toimistossaan, on lainelautailun EM-kisojen pronssimitalisti.

Suomen Teneriffan-kunniakonsuli Juan Carlos Díaz LorenzoSuomen Teneriffan-kunniakonsuli Juan Carlos Díaz Lorenzo
Suomen Bilbaon-kunniakonsuli José María CandinaSuomen Bilbaon-kunniakonsuli José María Candina

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 9 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply