Elysée-palatsista Savon sydänmaille
Monet Madridissa olevat suurlähettiläät toimivat lähettiläinä myös Andorrassa. Tämä on luonnollista kun huomioidaan Andorran sijainti Pyreneiden vuoristossa Espanjan ja Ranskan välissä. Andorrassa on asukkaita 85.000, pinta-alaa maalla on 468 neliökilometriä.
Andorran historiasta juontaa, että valtuuskirjeet toimia lähettiläänä Andorrassa luovutetaan sekä Espanjan puolella asuvalle d’Urgellin piispalle että myös Ranskan presidentille. Andorraa hallinnoinut kreivi antoi nimittäin vuonna 1133 Andorran maa-alueet silloiselle piispalle rahakorvausta vastaan. Kun piispanistuimen voimat eivät riittäneet alueen puolustamiseen, kirkko luovutti puolestaan oikeudelliset, poliittiset ja sotilaalliset oikeudet Ranskan aatelisille.
Andorra on toki nykyisin täysin itsenäinen valtio, eikä sen oikeuksia hallinnoi enää kukaan muu kuin se itse. Maalla on oma pääministeri, hallitus ja parlamentti, mutta valtiomuoto on ”parlamentaarinen prinssikunta”. Andorran valtionpäämiehiä ovat d’Urgelllin piispa ja Ranskan presidentti, ”co-principen” -tittelillä.
Olin jättänyt valtuuskirjeen piispalle jo viime talvena, mutta maanantaina oli vuorossa presidentti Sarkozy. Presidentti otti vastaan noin 50:n Andorraan akkreditoidun lähettilään valtakirjat Pariisissa Elysee -palatsissa pidetyssä seremoniassa.
Päivämäärää oli haettu pitkään Ranskan presidentin muiden kiireiden vuoksi. Itse seremonia oli lyhyt. Valtuuskirjeet luovutettiin juhlavassa salissa suorakaiteen muotoisessa rivistössä seisten presidentin kabinettipäällikölle, jonka jälkeen presidentti Sarkozy kätteli kaikki uudet Andorran -suurlähettiläät. Kaikesta näki, että Sarkozy pitää vauhtia yllä.
Paikalla oli myös Andorran ulkoministeri Xavier Espot Miró. Suomella ja Andorralla on vireillä verotusta koskevan tietojenvaihtosopimuksen ratifiointi. Andorran parlamentti on asettanut joitakin lisävaatimuksia omalle ratifioinnilleen. Ulkoministeri pyysi, että vauhdittaisin kesän aikana Pohjoismaiden kannanmuodostusta näihin uusiin vaatimuksiin.
Andorrassa ei ole ilmeisesti koskaan järjestetty Suomea esille tuovaa näyttelyä tai muuta aktiviteettia. Sovimmekin ulkoministerin kanssa, että alkaisimme selvittämään Espanjassa eri paikkakunnilla parhaillaan kiertävän Markku Salon lasinäyttelyn saamista Andorraan. On tärkeää pitää yllä suhteita monin eri tavoin myös Andorraan. Andorralla on yksi ääni siinä missä muillakin mailla kansainvälisissä äänestyksissä.
Maanantaina 5.7. oli Madridissa ulkoministeri Moratinoksen aamiaistilaisuus sekä espanjalaisen oikeistopuolue Partido Popularin europarlamentaarikko Méndez de Vigon esitelmätilaisuus. Lähetystöstä osallistuttiin kumpaankin.
Moratinos kertoi mm. Espanjan ulkoministeriön uudistamisesta samanlaiseen toimintamalliin kuin unionin korkean edustajan Ashtonin johtama uusi Brysselin ulkosuhdehallinto on. Päällekkäisyyksiä karsitaan ja politiikan johdonmukaisuutta lisätään siten, että samat virkamiehet vastaavat niin poliittista, kauppapoliittisista kuin kehitysyhteistyökysymyksistäkin. Espanjassa nämä asiat ovat olleet tähän saakka eri puolilla taloa hoidettavia. Suomen ulkoministeriö on jo pidempään ollut organisoituna Ashtonin mallin mukaan. Ulkoisen toiminnan johdonmukaisuus on ollut kaukonäköisesti periaatteemme.
Méndez de Vigo oli oppositiopolitiikkona hyvin kriittinen Espanjan puheenjohtajuus-kauden saavutuksia kohtaan. De Vigo piti Zapateroa liian näkymättömänä.
Selvittelimme lähetystössä myös ulkoministeri Moratinoksen Kuuban matkan tuloksia sekä Moratinoksen suunniteltua Gazan matkaa. Osallistuimme Belgian kauden puheenjohtajuusohjelman esittelyyn sekä taustoitimme Brysselissä pidettävien valtiovarainministerien sekä maatalousministerien kokoukset Espanjan kannoista. Tapasimme pohjoismaisella kokoonpanolla paikallisen valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin. Hänen sanomansa oli aiempien valtiovarainministeriön viestien tapaan hyvin luottavainen Espanjan talouteen: sisäinen kysyntä on kääntynyt kasvuun ja työttömyys pienentynyt.
Ulkoministeriö oli pyytänyt meitä, monen muun maan ohella, selvittämään, millaisia vientinäkymiä suomalaisella Cleantech –teknologialla olisi Espanjassa ja ketkä olisivat avaintoimijoita. Laadimme selvityksen yhdessä Finpron Madridin toimiston kanssa.
Aloitin itse kesälomani keskiviikkona. Tänään maanantaina pidän vielä Barcelonan kunniakonsulimme pyynnöstä pienen vastaanoton ulkoministeriössä Helsinki Cupissa pelaavan katalonialaisen Lleridan jalkapallojoukkueen edustajille. Isäntänä on ulkoministeriön yksikönpäällikkö Johan Schalin. Johan on kaiken muun ohella vahva kielimies. Hän puhuu katalaania ja tuntee erilaiset Katalonian murteet. Tulemme yllättämään vierailijat. Yhteydenpito Espanjan alueisiin on tärkeää. Kannattaa muistaa, että Kataloniakin on selvästi Suomea suurempi asukasmäärältään.
Heinäkuun lopussa käyn Barcelonassa yleisurheilun EM-kisoissa. Olen mukana Helsingin kaupungin ja Urheiluliiton järjestämässä tilaisuudessa, jossa markkinoidaan Helsinkiä vuoden 2012 yleisurheilun EM-kisojen isäntäkaupunkina.
Autoni on Espanjan rekisterissä. Kelpaa vielä elokuussakin ajella takaisin Saksan ja Hollannin läpi E-tunnuksen (ja pienen Suomen lipun) kanssa. Onnittelut ja kiitokset Espanjan maailmanmestaruusjalkapallojoukkueelle hienoista hetkistä. Ostan Madridissa FC-Barcelonan kaupasta Pujol –paidan!
Nyt jään nauttimaan Suomen suvesta Savon sydänmailla, joten seuraava palsta ilmestyy vasta elokuun puolella.
Hyvää kesää kaikille!
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!