Erisnimestä yleisnimeksi
Tiedätkö, mitä tarkoittaa espanjan kielessä verbi ”rapalear” tai kuka on ”rapalero”? Suomalainen Rapala-uistin on saavuttanut ainakin osassa Espanjan autonomioita niin vahvan maineen, että erisnimi on taipunut jopa verbiksi saakka. Koko maassa ”rapala” on vähintäänkin yleisnimi erimerkkisille uistimille.
Kävin Finpron Pekka Tolosen kanssa tutustumassa Rapalan Madridin myyntikonttoriin ja varastokeskukseen. Yhtiössä on tehty vahvaa kehitystyötä. Pohjois-Espanjan mustekaloillekin löytyi oma vieheensä. Espanjan karppeja kiinnostavat mansikanmakuiset jauhopallot. Ei huono idea sekään.
Suurlähetystössä kalasteltiin kuitenkin tälläkin viikolla enimmäkseen taloustietoja. Espanjan maatalousministeri oli EU-lähettiläiden lounasvieraana. Viesti oli selvä. Espanja on pannut liikkeelle huimat reformit ja hallituksella on vahva parlamenttienemmistö sekä tahto toteuttaa luvattu. Espanja on tehnyt kaiken sen, mitä EKP tai komissio ovat edellyttäneet. Mikäli tämä ei riitä, tarvitaan myös Euroopan vastaantuloa.
Viikonloppuna tämä Euroopan tuki sitten ilmoitettiinkin. Mekin olimme koko ajan tapahtumissa mukana. Historiallinen viikonloppu.
Espanjan uudella hallituksella oli paljon suunnitelmia Espanjan maabrändin (Marca España) vahvistamiseksi. Hankkeen julkistamistapahtumat ovat kuitenkin jääneet odottamaan aikaa parempaa. Nyt ei ole paras hetki Espanjan massiiviseen markkinointiin, vaikka myös paljon hyvää kerrottavaa olisikin. Espanjan maabrändityön vetäjä, entinen merkittävä Telefonican johtaja, kävi suurlähetystössä tutustumassa Suomessa tehtyyn työhön. Maabrändiraporttimme, joka julkaistiin 25.11.2010, oli selvästi Espanjassa luettu, ja se sai suuret kiitokset uusista näkökulmistaan.
Veimme viikolla jälleen eteenpäin Team Finland -ajattelua tutustumalla yhdessä Finpron ja kulttuuri-inistituutin kanssa suurlähetystökiinteistön yläkerroksissa vuokrattavina oleviin tiloihin. Kehittelemme edelleenkin ajatusta saada kaikki Suomi-toimiijat saman katon alle, vaikka eri kerroksiin. Kun uutta kulua ei saa syntyä, niin vaikuttaa siltä, että projektiin tarvittaisiin vielä lisää Suomi-vuokralaisia.
Kulttuuri-instituuttimme avasi jälleen uuden näyttelyn. Tällä kertaa Helsinki-aiheisia mustavalkoisia kuvia, jotka espanjalainen valokuvaaja Asis Gonzalez Ayerbe otti pyöräillessään 17 tuntia ja 40 km yhteen putkeen ympäri Helsingin. Syntyi hieno, melkeinpä kaurismäkeläinen Helsinki-kuvaus.
Kulttuuri-instituuttimme johtaja Martti Pärssinen palaa viiden vuoden jälkeen takaisin Suomeen kesän jälkeen. Järjestimme Martille läksijäiset, joihin osallistui merkittävä joukko Madridin kulttuurivaikuttajia. Selostin vieraille valokuvien avulla myös sitä merkittävää Latinalaiseen Amerikkaan liittyvää tutkimustyötä, mitä Martti on muiden töiden ohella tehnyt. Tuntui yllättävän monet.
Sunnuntaina lensin Espanjan kunniakonsuliemme kanssa Suomeen. Alkuviikko menee konsulien tietojen päivittämisessä Suomen kehityksestä. Edellisestä konsulien Suomen matkasta onkin kulunut jo kahdeksan vuotta.
Kuulin kun Malagan kunniakonsuli Santiago Souviron kuittasi kännykkäänsä: ”täällä on kaunista, mutta hyytävän kylmää”. Aurinko paistoi ja asteita oli 15.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!