Espanjan unohdettu pohjoinen

2

Espanjassa pitkään asunut kollegani totesi kerran, että Espanja on kuin manner pienoiskoossa. Siinä hän osui naulan kantaan!

Vehreät niityt ja jylhät vuoret vaihtelevat Asturian alueen upeissa maisemissa

Matkatoimistojen rantalomamainoksia katsellessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auringon paahtaman karun kauniin maiseman ja rantojen lisäksi Espanja tarjoaa matkailijalle paljon muutakin. Kun Madridin helle ei helpota ja pitkä kuiva kausi jatkuu viikosta toiseen, on silloin viimeistään hyvä hetki suunnata raikkaaseen ilmanalaan, vihreään vehreään pohjoiseen!

Maan pohjoisosa tarjoaa matkailijalle monipuolisuudellaan palan parhainta Espanjaa. Tule mukaan katsomaan kuvakoosteen kautta välähdys siitä, mitä Pohjois-Espanjan Asturias, Baskimaa ja Cantabria voivat matkailijalle antaa.

Asturian ainutlaatuinen luonto

”Sinun on pakko käydä Asturiassa, siellä on niin kaunista”, on moni tuttava minulle usein täällä sanonut. Paikkansahan se piti.

Erityisesti maisemat ja luonto vetävät matkailijoita puoleensa Asturiassa. Valtaosa heistä tulee Espanjasta ja eritoten Madridin alueelta, mutta toki ulkomaalaisiakin löytyy.

Kaupunkikohteet jäivät tällä kertaa suosiolla väliin, kun meidät hurmasivat Asturian vihreät niityt, jylhät vuoret ja kauniit merenrantakylät, jotka tuntuivat olevan yhtä katkeamatonta luonnon riemuloistoa.

Tänne lukuisten luonnonsuojelualueiden keskelle näen itseni vielä joskus palaavan – ajan kanssa!

Teneriffan Teiden ja Madridin Guadarrama-vuoriston jälkeen Espanjan kolmanneksi suosituin kansallispuisto on Picos de Europa, jonka alueelta löytyvät mm. kauniit Covadongan järvet.
Asturiassa pääsee päivän aikana reilussa tunnissa helposti vuoristosta merenrannalle vaikkapa pieneen Llastresin kylään, joka usein mainitaan maan kauneimpien kylien joukossa.

Baskimaan parhaat

Bilbao tulee Baskimaan matkakohteista ensimmäisenä mieleen – eikä suotta. Entinen rähjäinen teollisuuskaupunki on onnistunut luomaan nahkansa moderniksi taiteen ja kulttuurin kyllästämäksi kaupungiksi, jossa nähtävää riittää moneksi päiväksi.

Baskilaiset tapakset – pintxot – koostuvat usein leivänpalan päälle kootuista mitä moninaisimmista herkuista. Bilbao ja Baskimaan toiseksi tunnetuin kaupunki San Sebastian pitävät kärkisijaa parhaiden pintxojen tarjonnassa.

Bilbaon ja San Sebastianin välin voi halutessaan taittaa vähän verkkaisemmin kauniiden merenrantamaisemien kera Biskajanlahtea myötäilevällä reitillä. Matkan varrelle osuu myös Guernikan kunta, joka oli Espanjan sisällissodan siviiliväestöön kohdistuneen pommituksen kohteena v. 1937. Pablo Picasso ikuisti tapahtuman samannimiseen teokseensa, jota voi ihastella Madridin Reina Sofia -taidemuseossa.

Kanadalais-yhdysvaltalaisen arkkitehdin Frank Gehryn tunnetuimpiin teoksiin kuuluu Bilbaon Guggenheim-museo, joka lumoaa kävijän niin ulko- kuin sisäpuolelta. Etualalla hämähäkkiteemaan mieltyneen ranskalaissyntyisen kuvanveistäjän Louise Bourgeoisin teos Maman.
Game of Thrones -sarjan Rocadracón-linnaketta esittävät kohtaukset on kuvattu osittain Baskimaan Bermeon lähellä sijaitsevalla San Juan de Gaztelugatxe-saarella. Kilauta kappelin kelloja kolme kertaa hyvää onnea tuomaan!
San Sebastian on kuuluisa kulinaarisesta tarjonnastaan, Michelin-ravintoloista eikä tapas- ja pintxo-paikoistakaan ole puutetta.

Cantabria kaikessa monipuolisuudessaan

Cantabriaa jonkin verran tunteville tulevat matkakohteista ehkä ensimmäisenä mieleen Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluvat Altamiran kuuluisat kalliomaalaukset Santillana del Marissa sekä jylhät lumihuippuiset vuoret Picos de Europa -kansallispuistossa. Nämä nähtävyydet kannattaakin sisällyttää matkaohjelmaan.

Sen lisäksi Cantabriasta löytyy lukuisa määrä pienempiä kuvauksellisia kaupunkeja ja kyliä, joiden kaduille ja kujille on mukava eksyä nauttimaan kulttuurinähtävyyksistä, tunnelmasta sekä lukuisista paikallisista herkuista, joita pikkupuodit ovat pullollaan.

Pittoreski Potes on monelle matkailijalle oiva tukikohta lähialueen lukuisiin luontokohteisiin.
Picos de Europa -kansallispuiston Cantabrian puolella sijaitsevassa Fuente Désssä maisemat ja patikointimahdollisuudet ovat mitä mahtavimmat!
Antoni Gaudí yhdistetään yleensä Barcelonaan, mutta hänen varhaisia töitään löytyy Cantabriastakin. Comillasissa sijaitseva El Capricho valmistui varakkaan aatelismiehen kesäasunnoksi v.1885.

Espanjaan entistä enemmän matkailijoita

Espanja on jo toista vuotta peräkkäin maailman toiseksi suosituin matkailumaa Ranskan jälkeen. Tänne saapui viime vuonna ennätysmäärä, peräti 82,6 miljoonaa ulkomaista matkailijaa.

Espanja on vuodesta toiseen myös suomalaisten matkailijoiden kestosuosikkikohde ja toiseksi suosituin matkakohde Viron jälkeen.  Vuosittain suomalaiset tekevät tänne reilusti yli 800 000 matkaa.

Barcelona vetää kaupunkimatkailijoita puoleensa valtaosan suomalaisista suunnatessa kuitenkin talven tai muutoin vain loman viettoon Aurinkorannikolle tai Costa Blancan alueelle meren rantaan. Pohjois-Espanjaa eivät ulkomaiset turistit ole vielä Bilbaota ja San Sebastiania lukuun ottamatta laajalti löytäneet, mutta heidän määränsä ovat kasvussa.

Esimerkiksi Cantabrian vuotuisista noin kahden miljoonan turistin määrästä 20 % on ulkomaisia matkailijoita, ja heidän osuutensa kasvaa nykyisellään jo espanjalaisten matkailua voimakkaammin. Kärkipaikkaa pitävät ranskalaiset, saksalaiset ja britit. Asturiaan matkaa vuosittain niin ikään reilut pari miljoonaa turistia, joista ulkomaalaisten osuus on noin 16 %.

Kun Cantabriaan ja Asturiaan houkuttaa matkailijoita luonto, vetävät puolestaan kulttuuri ja gastronomia puoleensa kävijöitä Baskimaassa, jossa vieraili viime vuonna reilut kolme miljoonaa turistia.

Pohjois-Espanjassa voi kokea monenlaista matkaelämystä vähän jokaiseen makuun; luonnonrauhasta kaupungin kuhinaan ja kaikkea siltä väliltä – vihreän vehreässä ympäristössä.  Ajoittain ei meinaa edes uskoa olevansa Espanjassa, niin erilaista maisema on etelän aurinkorantoihin enemmän tottuneille.

Pohjois-Espanjan parhaista matkakohteista puuttuu tästä kirjoituksesta vielä kiehtova Galicia. Se onkin ihan oman bloginsa arvoinen tarina!

Kun suunnittelet seuraavaa reissua Espanjaan, kokeile etelän rantojen sijaan vaihteeksi pohjoisen matkakohteita. Käy myös katsomassa uusituilta verkkosivuiltamme mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon Espanjassa matkustettaessa, sekä miten toimia, jos epäonni kohtaa, passi katoaa tai varkaat vievät matkatavarat mennessään. Löydät Espanjan matkustustiedotteen ja muuta hyödyllistä matkustusturvallisuustietoa osoitteesta www.finlandia.es.

Kommentit

Kirsi 1 vuosi sitten

Terveiset Asturiaksesta, täällä vuodesta 2007 asuneena voin suositella paikkaa, vuorten ja rantojen kontrastista löytyy jokaiselle jotain!

Olli Kariniemi 1 vuosi sitten

Blogin kirjoittajalle kiitokset hienosta pohjoisen promootiosta 🙂 Hienoa nähdä että pohjoisesta puhutaan.

Bilbaon suomalaisena asukkaana voin vain yhtyä samaan pohjois-Espanjan kiinnostavuudesta tosin haluan tuoda esille paikallisen näkökulman, paikalliset nimittäin rakentavat suunnitelmallisesti brand imagoa Bilbaolle mutta niin että eivät päädy samaan tilanteeseen kuin Barcelonassa on tultu. Vaikka Bilbaosta tehdään Baskimaan turisti- ja kulttuurikeskusta niin silti halutaan ottaa oppia muualla Espanjassa tehdyistä virheistä.

Rohkenen olla eri mieltä bloggarin kanssa San Sebastianin tilanteesta nimittäin kaupunkiin kohdistuu tällä hetkellä erittäin kova paine turismin puolelta jota pystyy hallitsemaan vain hinnalla – vaikka sekin ei aina toimi kysynnän säätelijänä.

Voidaan siis sanoa näin että jos suomalaiset eivät ole vielä löytäneet San Sebastiania niin muut eurooppalaiset ovat mikä tarkoittaa sitä että jokaisen vierailijan tulee miettiä mitä etsii – kesällä rantaelämää vai muina aikoina aitoa paikalliskulttuuria.

Leave a Reply