EU-LÄHETTILÄÄT BARCELONASSA
Katalonian uusi aluehallitus kutsui kaikki EU-maiden lähettiläät Barcelonaan tutustumaan Katalonian näkymiin. Paikallisen kauppakamarin kalvosulkeiset olivat aika vakuuttavat: Katalonia muodostaa 26 % Espanjan viennistä, 19 % Espanjan bkt:sta ja ostovoima on 17 % yli Espanjan keskitason. Katalonian talous kasvoi viime vuonna nopeammin kuin Espanjan keskiarvo ja ulkomaiset investoinnit ovat kasvussa, samoin vienti. Katalonian väkiluku (7,5 miljoonaa) ja bkt ovat suurempia kuin Suomen.
Katalonian suhteet keskushallinnon kanssa eivät ole ihan ongelmattomat. Kun tiiviin päivän aikana käy Katalonian alueparlamentissa ja aluehallituksessa sekä saa Barcelonan museossa perehdytyksen Katalonian historiaan (instituutiot 1200-luvulta, Välimeren valloitus, omat kuninkaat) ja kun ympärillä on toinen toistaan upeampia goottilaisia hallintorakennuksia, oppii katalonialaisen identiteetin historiallisesta perustasta paljon.
Katalonian pääministerin Arturo Masin suurin huoli oli, että Katalonian pitää maksaa 9 % bkt:staan Madridille, mikä on Katalonian aluehallituksen mukaan liian paljon. Saksassa on vauraimpien osavaltioiden maksukatoksi asetettu 5 %. Lisäksi Katalonia ei ole saanut tänä vuonna Madridista palautusta maksuistaan kuten aikaisempina vuosina. Masin mukaan tämä on johtamassa siihen, että Katalonia ei pysy Espanjan valtiovarainministeriön asettamassa velkaantumiskatossa. Espanjan sisällä on itse asiassa voimassa tavallaan samanlaiset järjestelyt kuin EU:ssa: monimutkaiset nettomaksajien maksuhyvitykset.
Jalkapallo nousi kaikissa tapaamisissa esiin. Helpotti small talkia kun olin itse ollut Barçan kannattajana katsomassa Real Madridin ja FC Barcelonan välisen Espanjan Cupin loppuottelun 20. huhtikuuta Valenciassa sekä näiden mahtijoukkueiden Mestarien liigan välierämittelön keskiviikkoiltana Santiago de Bernabeun stadionilla.Vaihdoimme pääministeri Masin kanssa ”Força Barça” -tervehdykset.
Suomessa seurataan nyt jääkiekkoa. Pelin juuret ovat maahockeyn puolella, mihin löytyi Barcelonan katedraalista hieno todiste: puukaiverrus kardinaalien istuimesta 1400-luvulta.
MUITA TAPAHTUMIA
Barcelonassa käydessäni käväisin katsastamassa suomalaisen taitelija Hannu Uusluodon juuri avaaman näyttelyn. Uusluodon töitä on esillä Sol de Nit -taidebaarissa Sol de Nit -aukiolla 11. kesäkuuta saakka.
Ennen Barcelonan matkaa tapasimme Pohjoismaiden lähettiläiden kokoonpanolla Espanjan keskuspankin johtokunnan jäsenen ja keskustelimme Espanjan taloudesta. Tapaamisessa korostui Portugalin paketin hyväksymisen tärkeys Espanjalle.
Minulla oli tapaamiset myös ulkoministeriössä ja pääministerin kansliassa. Kummassakin nousi esiin Suomen vaalitulos, josta haluttiin tietoa. Madridissa ei voi nykyään mennä viranomaiskäynneille ilman, että asia nousisi ykkösasiana esiin.
Jo toista kertaa tapasin Suomeen 11. toukokuuta siirtyvän Espanjan uuden suurlähettilään Marcos Vegan. Kävimme hänen kanssaan yksityiskohtaisesti läpi erilaisia vireillä olevia hankkeita. Vegasta on tulossa lähetystömme nettisivuille tarkempi juttu alkuviikosta.
Pidimme jälleen Madridin kulttuuri-instituutin ja Finpron kanssa pitkän pohdintapalaverin koulutusvientihankkeesta. Konkretisointi ei ole ihan helppoa. On kuitenkin alkanut hahmottua malli, jossa olisi useampia etenemisväyliä: kehitysyhteistyöhankkeet Latinalaiseen Amerikkaan, jonkinlaisella Espanja-linkillä varustettuna, sekä jonkinlainen pilottihanke Espanjaan yhteistyössä aluehallinnon kanssa ja mahdollisesti Euroopan sosiaalirahaston tai yksityisen rahoituksen avulla. Jatkamme ideointia. Jossakin kohtaa vielä kaikki kirkastuu – kuten Suomen vappusää.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!