EU-puheenjohtajamaa vaihtui: Espanjan lippu alas ja Belgian ylös

1

EU-puheenjohtajamaa vaihtui: Espanjan lippu alas ja Belgian ylös

Trio; Belgia, Espanja, UnkariEspanjan EU-puheenjohtajuus päättyi keskiviikkona puoliltaöin ja Belgian kausi alkoi. Komission Madridin edustustossa oli torstaina tilaisuus, jossa Espanjan lippu laskettiin alas ja Belgian lippu nostettiin ylös. Oodi ilolle soi jälleen kovaäänisistä. Paikalla helteessä hikoilivat EU-maiden lähettiläät ja puheenjohtajuutta pyörittänyt ulkoministeriön EU-sihteeristö.

Olin paikalla kun lippu tammikuussa nostettiin salkoon. Silloin oli hyytävän kylmää.

Kylmää on ollut Espanjan kyytikin kevään aikana. Eurooppa-valtiosihteeri Lopez Garrido totesi puheessaan, että Espanjan kaudella tapahtui kaikki mahdollinen maanjäristyksistä tuhkapilviin, joten tältä osin Espanja toivottavasti jo tyhjensi Belgialle pajatson. Valtiosihteeri kiitti väkeään uhrautuvaisuudesta ja EU-maiden edustustoja hyvästä yhteistyöstä.

Keskeisimpänä Espanjan saavutuksena valtiosihteeri piti sitä, että Lissabonin sopimuksen mukaiset uudet johtohahmot ovat vakiinnuttaneet asemansa. Tästä on Belgian hyvä jatkaa.

1.7 illalla oli vielä Belgian suurlähettilään järjestämä tilaisuus puheenjohtajuutta hoitaneille Espanjan virkamiehille. Paikalla olikin hyvä edustus heitä. Tarjoutui oiva tilaisuus kiitellä useita ja luoda pohjaa syksyllä jatkuvalle yhteydenpidolle.

Yksi hankaluus työssämme on, että kun suhteet on saatu johonkin suuntaan toimiviksi, niin sitten virkamiehet vaihtuvat. Esimerkiksi EU-sihteeristön päällikkö Miguel Angel Navarro lähtee syksyllä suurlähettilääksi. Miguel Angel on ollut Suomelle erinomainen kontakti, jopa Suomen ystäväksi luokiteltava. Syksyllä pitääkin saada heti kiinni uudet toimijat ja auttaa Helsingin ja Madridin EU-sihteeristöjen välisen yhteistyön jatkumisessa.

Keskiviikkona oli Ranskan järjestämä EU-maiden lähettiläslounas, jossa vieraana oli valtiovarainministeri Elena Salgado. Hänen vahva viestinsä oli, että Espanja selviää kriisistään. Budjettivaje saadaan kuriin komissiolle luvatusti, pankkien tilanne ei ole niin huono kuin lehdistön perusteella voisi ymmärtää. Madridin metrolakko ei merkitse laajempien levottomuuksien alkamista. 

Emilia Ahvenjärvi ja Petra NarkoJärjestin residenssissä lounaan Espanjassa pidettyjen EU-kokousten suomalaisille yhdyshenkilöille Petra Narkolle ja Emilia Ahvenjärvelle. Mukana oli myös Päivikki Karttunen lähetystöstä. Välitin ministerimmekin kiitokset hyvin hoidetusta työstä. Tämä kolmen hengen tiimi huhki kevään aikana aikaa ja vaivojaan säästämättä, jotta kymmenien ja kymmenien Espanjassa pidettyjen poliittisen tai virkamiestason kokousten kokousjärjestelyt olisivat toimineet hyvin.

Sen mikä Espanjan järjestelyissä välillä takkusi, tämä tiimi paikkasi. Petra, Emilia ja Päivikki olivat hoksaavina ihmisinä – onneksi – aina yhden askeleen tapahtumia edellä. Tasavallan Presidenttikin kävi Espanjassa kaksi kertaa. Voin vakuuttaa, ettei onnistunut logistiikka synny itsestään.

Suurlähetystöä pyydetään paljon puhumaan eri tilaisuuksiin Suomen Pisa-tuloksista. Lehdistö- ja kulttuuriavustajamme Eva pakkaa usein matkalaukkunsa ja lähtee ”kierrokselle”. Alkuviikosta Eva oli puhumassa Valenciassa maakunnallisessa opettajaseminaarissa, jossa esiteltiin Suomen ohella Japanin, Kiinan ja Saksan koululaitosta.

Yhteistyömme Madridissa toimivan Suomen kulttuuri-instituutin kanssa on tiivistä. Pidimme jälleen viikolla koordinointikokouksen vireillä olevista kulttuurihankkeista. Kulttuurirahaa ei budjettiimme ole juuri lainkaan viime vuosina myönnetty, mutta olemme hankkeita työpanoksellamme ja muutoin monin eri tavoin tukemassa.

Hallinto on myös työllistänyt kuluneella viikolla. Suuntana on niin meillä kuin muuallakin, että pienemmällä väkimäärällä ja kustannuksilla on pärjättävä. Syksyllä meillä yhdistyvät talous- ja tietohallintotehtävät ja lähetystön palkanlaskenta ulkoistetaan. Tehostamistoimetkaan eivät kuitenkaan aina riitä, vaan tehtäviä joudutaan kaikilla lisäämään.

Aurinkorannikon sosiaalityöntekijäasia liikahti eteenpäin. Kiitokset lobbaustyötä Helsingin suuntaan aktiivisesti jatkaneelle Sakari Pekkariselle. Sakarin kesälaitumiltaan ottamien kontaktien pohjalta kävin puhelinkeskustelun sosiaali- ja terveysministeriön (STM) poliittisen valtiosihteerin Rantahalvarin kanssa. Puhuin myös laituriltaan tavoittamani kirkkoherramme Timo Sainion kanssa. Teemme uuden muistion ministeriöön lähipäivinä. Asia otetaan uudelleen käsittelyyn STM:ssä. Tämä on erinomainen uutinen.

Putkirikkotrilogin kolmas osa sai myös päivänvalon. Jalkapallo meni residenssin pihalla pensaikkoon. Maan alta kuului veden ääni. Ei kohinaa tällä kertaa, ei myöskään sihinää, vaan samanlainen ääni kuin sisäsuihkusta lähtee. Oltiin siis kasteltu jo jonkin aikaa voimalla nurmikkoa sisältäpäin.

Trilogin pohjalta tiedän nyt hyvin, mistä saa vedentulon katkaistua. Paikka on pihalla, piilossa aidan juurella. Sinne osaan jo pimeälläkin. Vesi oli poikki pari päivää. Onneksi ei juuri silloin ollut edustustilaisuuksia.

Maanantaina olen jättämässä Andorraan akkreditoidun lähettilään ominaisuudessa valtuuskirjettä Ranskan Presidentti Sarkozylle Pariisissa, mutta siitä ensi viikon palstalla. 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 9 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply