Eurovipinää
Suurlähettiläskokous sai tänä vuonna Suomessa paljon enemmän mediahuomiota kuin aikaisemmat kokoukset. Uudeksi tavaksi näyttää olevan muodostumassa, että ylin valtiojohto ja useat ministerit avaavat täällä linjapuheillaan politiikan syksyn. Imartelevaa suorastaan meidän kannaltamme.
Oli etuoikeutettua kuunnella näitä avauksia ja osallistua esitelmien jälkeisiin keskusteluihin. Ylimääräistä säpinää syntyi euron ympärille. Aihe tuntuu olevan nyt Suomessa todella herkkä.
Suurin poru syntyi komission varapuheenjohtaja Olli Rehnin puheesta, kun hän totesi, että ”jos Suomen tavoitteena on ollut luoda kuva maasta, joka murentaa euron pelastamisen mahdollisuuksia, siinä on kiistatta onnistuttu”.
Rehn totesi myös, että Espanja on tehnyt välttämättömiä päätöksiä julkisen talouden tasapainottamiseksi ja rakenteellisia uudistuksia, mutta joutuu tästä huolimatta maksamaan valtiolainastaan ”sietämättömän korkean koron, koska koko euroalueen kykyyn ja tahtoon puolustaa euroa ei tahdota luottaa”.
Pääministerimmekin totesi, että sen jälkeen kun kriisimaiden oma sopeutus ei riitä, on löydettävä eurooppalaisia ratkaisuja. Eurooppa-ministerimme varoitteli puolestaan tuudittautumasta sellaiseen itsetyytyväisyyteen, että kun vakuudet ovat kunnossa, niin meillä ei ole mitään hätää – ikään kuin emme olisi kiinnostuneita euroalueesta.
Tasavallan Presidentti halusi palauttaa jäsenmaiden keskinäisen luottamuksen. ”Ilman luottamusta vilkuillaan sivuille, ei eteenpäin kohti tulevaisuutta”.
Tiedotusvälineet halusivat tietää lähettiläiltä, miten Euroopan maissa Suomeen nykyisin suhtaudutaan. Itsekin olin kerran iltauutisissa sekä perjantaina Ylen radion Uutispuntarissa. Välitin maltillista viestiä. Haukkoina meitä toki Espanjassa pidetään, mutta keskustelu on ollut ainakin toistaiseksi vielä asiallista.
Suurlähettiläspäiviin kuului myös Team Finland -hengessä yritystapaamisia. Mm. Espoon kaupunki ja Aalto -yliopisto sekä Neste Oil järjestivät erinomaiset tilaisuudet. Mukaan tarttui selvitettäviä asioita ja uusien yhteyksien avaamista Madridissa. Lähetystöillä on merkittävää tehtävää Suomen elinkeinoelämän tukemisessa.
Avoimena vielä on, milloin Espanja pyytää ensimmäisen 30 mrd euron pankkitukierän maksatusta sekä millaisia ovat EU-tason toimet, joilla Espanjan korkeaa korkotasoa yritetään alentaa. Suomessa on kuntavaalit lokakuussa. Hollannissa pidetään 12.9 parlamenttivaalit ja Saksan perustuslakituomioistuin ilmaisee samana päivänä kantansa Euroopan pysyvän rahoitusvälineen (EVM) laillisuudesta. EKP kokoontuu syyskuun alkupuolella ja Euroryhmän ministerit tiiviiseen tahtiin Brysselissä ja puhelinkokouksissaan.
Eurovipinää riittää siis Madridissa syksyllekin.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!