Harmonia – disharmonia
Harmonia – disharmonia
Kaikkien ulkomaanedustustojemme piti lähettää perjantaina Suomeen edustustojen vuoden 2011 tulostavoitteet ja budjettiesitys. Näitä väännettiin pitkin viikkoa. Viimeisiä kommentteja lähettelin perjantaina luotijunasta matkalla Madridista Malagaan.
Vaikka kuinka matkustaisi Espanjan luotijunilla, niin niitä vain ihailee entistä enemmän. Nopeutta parhaimmillaan yli 300 km/h, aikaa Madrid-Malaga-väliin kuluu ainoastaan 2,5 tuntia, ja netti toimii lähes koko ajan. Espanjassa on muuten eniten luotijunien raidekilometrejä maailmassa, yhteensä 2.638 kilometriä vuoden 2010 loppuun mennessä. Uusimpana reittinä avataan joulukuussa Madrid-Valencia. Valencia markkinoikin jo itseään madridilaisten uimarantana. Matka-aikaa Madridista Välimerelle 1,5 tuntia!
Harmonia: Graafikko Riipan työt Malagassa
Olin perjantaina Malagassa avaamassa tunnetun ja taitavan suomalaisen taidegraafikko Esa Riipan näyttelyä (näyttelystä tarkempaa tietoa lähetystön nettisivuilla). Riipan töiden ote luontoon tuntui tehoavan paikalla olleeseen yleisöön.
Tapasin samalla reissulla myös Malagassa virastoa pitävän Espanjan hallituksen edustajan (Subdelegado del Gobierno) Hilario Lópezin. Hänellä oli suuri rooli Malagan bussionnettomuuden Espanjan pään toimintojen koordinoinnissa. Kiittelin häntä hyvin hoidetusta työstä. Lópezilla oli positiivinen kuva siitä, miten suomalaisyhteisö on integroitunut Aurinkorannikolle. Keskushallintoon ei ole ongelmia noussut. Vakuuttelin, että tuskin nousee jatkossakaan.
Disharmonia: Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt
Järjestin kuluneella viikolla residenssissä lounaan, johon osallistui kaksi Espanjan työnantajajärjestön (CEOE) johtajaa. Kävimme keskustelua Espanjan taloustilanteesta, työmarkkinareformista ja tulossa olevasta yleislakosta. CEOEn johtajat olisivat kaivanneet pidemmälle menevää työlainsäädännön uudistamista. He näkivät lisäksi tulossa olevan yleislakon taustalla myös ay-järjestöjen välisiä valtakiistoja.
Lähi-itä
Jatkoin viikon aikana myös Lähi-itään liittyvää yhteydenpitoa. Kävin keskustelut Israelin, Palestiinalaishallinnon ja Arabiliigan Madridin lähettiläiden kanssa. Kun Espanja on aktiivinen toimija alueella, niin konfliktin osapuolien lähettiläät Madridissa ovat hyvin informoituja. Ei käy kateeksi rauhanneuvottelijoiden työ. Näkemyserot olivat suuret ja syvältä kumpuavat. Yleissävy suorien rauhanneuvottelujen onnistumisesta oli lisäksi hyvin negatiivinen. Toivottavasti lähettiläät olivat väärässä!
Espanja korotti vastikään Palestiinan Madridin toimiston aseman diplomaattiseksi edustustoksi. Toimellaan Espanjan halusi korostaa sitä, että itsenäinen Palestiinan valtio on kansainvälisen yhteisön ja EUn hyväksymä tavoite ja tähän tulisi jo EU-maissakin valmistautua.
Hallitus-oppositio
Viron kollega järjesti lounaan Espanjan suurimman oppositiopuolueen Partido Popularin kansanedustajan kanssa. Käsitys erittäin suurista näkemyseroista hallituksen ja opposition välillä sen kuin vahvistui. Pohjoismaiseen konsensusajatteluun tottuneelta jää välillä suu auki, kun puolueet heittelevät argumenttejaan.
Osallistuimme lähetystöstä myös seminaariin, jossa mm. entinen valtiovarainministeri Solbes ja entinen ulkoministeri Ana Palacio pohtivat sitä, merkitseekö Kiinan nousu ja Venäjän tilanne sitä, että demokratia ja demokraattiset arvot ovat liian vanha konsepti menestykseen.
Edustuston tulostavoitteet
Helsinkiin lähettämissämme tavoitteissa oli toiminta-ajatuksena se, että yritämme saada Espanjan koko valtioneuvoston EU-toiminnassa maaksi, joka olisi luonnollinen kumppani, kun koalitioita erilaisten eurooppalaisten hankkeiden ympärille rakennetaan. Yritämme nostaa Espanjan Suomen EU- vaikuttamistoiminnassa lähemmäs sitä aktiivisuutta, joka meillä on Iso-Britannian, Saksan tai Ranskan suuntaan. Haluamme myös toimia kaikkien ministeriöiden edustustona, emme pelkästään ulkoministeriön.
Meidän on seurattava lähetystössä tarkoin Espanjan taloustilanteen kehittymistä sekä vaikutettava G 20-prosessiin myös Espanjan kautta. Meidän kannattaa tehdä yhteistyötä Espanjan kanssa, kuinka Euroopan unionia rahoitetaan ja miten tuota rahaa jäsenmaihin esimerkiksi maataloustukien ja aluetukien muodossa takaisin palautuu. Voimme kehittää yhdessä mm. EUn sisämarkkinoita sekä oikeus- ja sisäasioita. Meidän kannattaa myös olla tiiviisti kuulolla niissä ulkosuhdeasioissa, joissa Espanjalla on näkyvä asema, kuten Välimeren alue, Latinalainen Amerikka sekä Pohjois- ja Länsi-Afrikka.
Yhteydenpito suomalaiseen siirtokuntaan Espanjassa sekä antamiemme kansalaispalvelujen edelleen kehittäminen ovat myös keskeinen osa toimintaamme. Sosiaalityöntekijän saamista rannikolle ajetaan edelleen. Olin viime viikolla jälleen yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön. Ministerin päätös hankkeeseen luvattiin lähiviikkoina, joskaan emme valitettavasti vielä tiedä, onko päätös negatiivinen tai positiivinen. Ulkoministeriö on puoleltaan jo tehnyt positiivisen päätöksen, mutta hankkeen toteutumiseen tarvitaan molempien ministeriöiden tuki.
Malagan konsulaatin toimintaa on tarkoitus tukea erilaisin tavoin ja näin lieventää konsulaatin suurta työtaakkaa. Olemme myös esittäneet budjettiin rahoitusta konsulaatin maalaamiseen ja sisustuksen uusimiseen. Edellinen ehostus onkin 70-luvulta, joten tuhlailevia ei olla tässä oltu.
Olemme myös esittäneet rahoitusta toiseen passisalkkuun. Tällöin Malagassa oleva laite voisi jäädä paikalleen ja uusi laite kiertäisi Barcelonassa, Pilar de la Horadadassa ja Palma de Mallorcalla. Kriisivalmiuksien parantamiseen panostetaan myös.
Maanantaina 4.10.2010 käyn lähetystön tavoitteita läpi ulkoministeriössä Helsingissä. Mikäli sinulla, hyvä lukija, on huomioita tavoitteistamme, niin lähetä näkemyksiä viikon aikana.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!