Käänne?

Mad008-1 Ensimmäisiä työpäiviä Madridissa säestivät myönteiset talousuutiset. Viesti on samansuuntainen täältä, Brysselistä ja kansainvälisestä valuuttarahastosta käsin.  Viimeksi mainitun mukaan kehittyneet taloudet tulevat lähiaikoina olemaan  kasvun vetureita.

Tiedot on vielä kuitenkin hyvä asettaa perspektiiviin. Vaikka makrotalouden luvut rohkaisisivat, työttömyys piinaa vielä pitkään. Espanjan työttömyys muuten väheni 31 hengellä viimeisellä kolmanneksella.

Suomen työvoimaministeriön ja tilastokeskuksen lukujen valtaviin eroihin tottunut suomalainen hieraisee silmiään. Näinkö tarkkoja tilastoja täällä, kysyy satunnainen matkailija. Ei kai kukaan laske leikkiä; työttömiä on miljoonia ja puhutaan 31 tilastoyksikön laskusta.  Mutta määrä ei tässä olekaan se juju. Työttömyys laskee ensimmäisen kerran kolmeentoista vuoteen.

Espanjassa työttömyys on tupannut kasvamaan taloudellisen kasvunkin aikoihin. Talous ei vielä matemaattisesti ole nollan yläpuolella, mutta vienti vetää. Tämä yksityiskohta muistuttaa myös  siitä, että talous on suurimmaksi osaksi psykologiaa, vaikka entinen opettajani yliopistossa olisi mielellään pitänyt sitä luonnontieteenä.

Sikäli kuin kysymyksessä on käänne, on se erityisen hyvä espanjalaisille. Jätin valtuuskirjeeni kopiot keskiviikkona ulkoministeriöön.  Se kävi paljon nopeammin  kuin eurokriisistä selviäminen, mutta käännettä mukana  siinä mielessä, että sain ikään kuin toimiluvan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.