Konsulaattien kyydissä

Las Palmasin kunniakonsulaatin vaakunakilpi
Las Palmasin kunniakonsulaatin vaakunakilpi

Konsulikyytejä ei ole, mutta konsulaattien kyydissä on vauhtia, sillä suomalaisia matkusti Espanjaan viime vuonna 600.000 – noin 11 % väestöstämme. Kanariansaarille tulee kuluvan talven aikana 43 charter-lentoa viikossa.

Lisäksi entistä useampi meistä asuu eripituisia jaksoja Välimeren rannalla ja Kanariansaarilla. Virallisia lukuja ei ole, mutta ”mutulukuna” voitaneen sanoa, että meitä asuisi manner-Espanjassa n. 25-30.000 ja Kanarian saarilla noin 2.500-3.000. Nämä luvut saa vapaasti kiistää ylös- tai alaspäin.

Ainut virallinen lukumme on, että Espanjan viranomaistilastojen mukaan Espanjassa asuu 10.418 oleskeluluvan omaavaa suomalaista (luku vuodelta 2011). 

Madridin lisäksi konsulipalveluja saa suomeksi Malagassa, Las Palmasissa, Barcelonassa, Pilar de la Horadadassa (Torrevieja) sekä Palma de Mallorcalla. Kolmessa viimeksi mainitussa toimitaan osapäiväisesti. Konsulaattimme ”kentällä” ovat nk. kunniakonsulaatteja, eli sellaisia, joissa henkilöstö rekrytoidaan Espanjasta.

Henkilöstö tosin on vähän mahtipontisesti sanottu. Kansalaispalveluja hoidetaan konsulaateissamme Madridia lukuun ottamatta yhden vakituisen henkilön voimin. Madridin vahvuus on kaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Espanjan konsuliasioiden hoitajia koolla Madridissa

 

Konsulivirkailijamme ovatkin paljon vartijoina. Espanjassa kuoli viime vuonna 100 suomalaista ja pidätettynä tai vankilassa maanmiehiämme oli 30. Varkauksia tai ryöstöjä 650, passeja järjestettiin lähes 800 ja erilaisia notariaattitoimituksia hoidettiin 600. Madridin konsulaatti teki noin 10.000 toimenpidettä, Malagan konsulaatti 12.000. 

Mottonamme on ihmisestä sääntöihin, ei toisin päin. Mutta vastoin vallitsevaa lainsäädäntöä emme voi toimia. Konsulipalvelulaki rajaa sen, mitä konsulaatit voivat tehdä, mitä eivät.

Suomalaiskonsulaattiemme osaavat virkailijat kävivät viime viikolla Madridissa vaihtamassa kokemuksia siitä, mikä tilanne kullakin alueella on.

Eilen oli videokonferenssi Madridin suurlähetystön sekä sosiaali- ja terveysministeriön välillä Aurinkorannikon sosiaalityöntekijähankkeesta. Madridin videoneuvottelulaitteen ääreen kokoontuivat Malagasta sosiaalityöntekijämme, koulumme rehtori, Aurinkorannikon seurakunnan johtava pappi sekä varakonsulimme.

Madridin ja STM:n välinen videokonferenssi. Kuvassa STM:n virkamiehiä.
Madridin ja STM:n välinen videokonferenssi. Kuvassa STM:n virkamiehiä.

Kansalaispalveluja on voitava kehittää myös ministeriöiden välisellä yhteistyöllä. Suomalaiset ulkomailla eivät ole enää pelkästään ulkoministeriön asia.