Lakko kolmelta kantilta

1

 Lakko kolmelta kantilta

 Yleislakko työlainsäädännön muutoksista

Madrid lakkopäivän aamunaEspanjassa oli yleislakko keskiviikkona 29.9.2010. Madridissa lakko näkyi lähinnä hiljaisempana katukuvana. Julkista liikennettä lukuun ottamatta kaikki muu toimi kuitenkin yllättävänkin normaalisti. Ensimmäiset espanjalaiset analyysit eivät antaneet kovin korkeaa arvosanaa lakon onnistumisesta.

 

Lakkolaisten keskeinen vaatimus oli, että hallituksen pitäisi korjata parlamentissa juuri hyväksyttyä lakia, jolla muutettiin nykyistä työlainsäädäntöä. Hallitus pyrkii helpottamaan mm. irtisanomista taloudellisilla syillä. Irtisanomiskorvaukseksi tulee 20 päivän palkka per työssäolovuosi. Pyrkimyksenä on myös tuoda lisää joustoa, miten työpaikoilla voitaisiin sopia siitä, mitä, missä ja milloin työtä tehdään.

Välitimme ministeriöönkin tietoa lakon merkityksestä ja tuloksista ja analysoimme edellisen viikon perjantaina parlamenttikäsittelyyn mennyttä vuoden 2011 budjettia. Budjetti pohjaa kasvunennusteille, jotka ovat herättäneet keskustelua.

 Lasityöntekijöiden asema La Granjassa 1700-luvulla

La Granjan avajaisetKävin avaamassa Markku Salon lasinäyttelyn La Granjan lasimuseossa, noin 100 km:n päässä Madridista pohjoiseen. Lasimuseo on myös edelleen toimiva lasitehdas, jossa tehdään vanhojen muottien pohjalta kristallislaseja ja –kruunuja valtion ja kuningasperheen edustustiloihin. Vaikuttava paikka.

Lasitehdas perustettiin Filip  V:n aikana vuonna 1727. Museota esitellyt museon säätiön puheenjohtaja totesi, että lasityöntekijät asuivat perheineen tehtaassa, eivätkä he päässeet tehtaan muurien ulkopuolelle, koska pelättiin, että he paljastaisivat lasipuhallustekniikan. 

Museossa arvostetaan suomalaisen lasi korkealle. Suomella on siellä oma, suuri osastonsa. On meille kunnia olla pysyvästi läsnä espanjalaisen lasin keskuspaikassa. Yhteistyötä museon kanssa kannattaa jatkaa ja uusia projekteja suunnitella.

Lennonjohtajien hidastelu

Lennonjohtajat jatkavat hiljaista protestiaan hidastuttamalla silloin tällöin koneiden liikkeelle lähtöä. Lennonjohtajat protestoivat, koska heidän keskiansioitaan leikattiin reippaasti Madridin lentokentän kilpailukykyisyyden parantamisen nimissä. Lennonjohtajien on väitetty ansaitsevan keskimäärin 400.000 euroa vuodessa.  

Lensin elokuussa Suomeen ja odotimme kaksi tuntia koneessa lähtölupaa. Onneksi oli koneenvaihtoväliä Frankfurtissa kolme tuntia. Viime viikon torstaina lensin jälleen Suomeen. Sama juttu. Nyt oli vain tunnin koneenvaihtoväli ja edessä oli yöpyminen Frankfurtissa. Perjantain ohjelma Suomessa meni siinä.

 Aamiainen Espanjan suosituimman poliitikon Rosa Diezin kanssa

UPyDItävallan lähettiläs oli kutsunut joitakin kollegoitaan aamiaiselle Union Progreso y Democracia (UPyD) -puolueen perustajan ja ainoan kansanedustajan Rosa Diezin kanssa. Hän erosi sosialistisesta PSOE puolueesta kolme vuotta sitten ja perusti oman puoleensa. Diezin pääviestinä oli, että Espanja on liian hajanainen ja keskusvalta puuttuu. Monikerroksinen aluehallinto on tehotonta ja kallista. Puolue on tehnyt päällekkäisyyksistä taloudellisia tutkimuksia, jotka hän lupasi lähettää. Diez saa yleensä mielipidemittauksissa Espanjan politiikoista korkeimmat suosiopisteet.

Suomi sai huomiota oppositiojohtaja Rajoylta ja Pohjoismaat ex-pääministeri Gonzálezilta

Osallistuin ABC-sanomalehden järjestämälle lounaalle, jossa puhui oppositiojohtaja Rajoy. Paikalla oli nelisen sataa talouselämän vaikuttajaa. Hän nosti esimerkkinä näkyvästi esiin Suomen kasvuluvut. Asiaa sai omassa pöydässä selvitellä useammallekin.

Entinen pääministeri González esiintyi puolestaan entisen unionin korkean edustajan Javier Solanan kirjan julkistamistilaisuudessa. Hän hauskuutti yleisöään puhumalla ”oudoista Pohjoismaista”, jotka toteuttavat ”oudosti” rakenteellisia uudistuksia itse, omasta halustaan, odottamatta, että niihin Euroopasta kehotetaan. Tuloksena tästä ovat maailman kilpailukykyisimmät taloudet ja huippuluokan koululaitos.

Synkistelyä viikon varrelta

Jatkoin Lähi-itä –sarjaa tapaamalla arvostetun Royal Elcano –instituutin Lähi-itä –tutkijan. Kuva tilanteesta oli hyvin synkkä. Tutkijan mukaan Hamasin kanssa pitäisi tehdä yhteistyötä, vaikka se kuinka kipeää tekisikin. Uuden, keväällä Barcelonassa juhlallisesti avatun Välimeriunionin (VU) ja sen sihteeristön toiminnasta tuli kriittisiä arvioita. Synkistelyä harrasti myös residenssissä lounaalla ollut toisen merkittävän tutkimuslaitoksen Friden johtaja.

 

 

 

 

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 11 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.