Maa järisee Andorrassa

Kuva: Suomen suurlähetystö

Andorra vietti kansallispäiväänsä 14.3. Madridista meitä matkusti joukko suurlähettiläitä viettämään sitä. Kun juhla sattui lauantaiksi oli paremmin aikaakin.

Andorra elää juuri nyt haastavia aikoja. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö oli viikkoa aiemmin syyttänyt Banca Privada d’Andorraa rahanpesusta. Andorra toimi nopeasti ja pankki otettiin valtion ohjaukseen. Toimitusjohtaja on pidätetty. Pankin omistaman Banco de Madridin Espanjassa puolestaan ”miehitti” Espanjan keskuspankki.

Pieni vuoristovaltio on shokissa. Andorra on tehnyt työtä päästääkseen veroparatiisin maineestaan. Juuri tästä syystä myös haluttiin toimia nopeasti. Pankki menee tavalla tai toisella selvitystilaan, Andorra on liian pieni ottamaan sitä haltuunsa. Maan talouden selkärankana toimiva pankkisektori koetetaan pelastaa samalla.

Andorralaiset ymmärtävät, että ollaan vedenjakajalla. On elämää ennen ja jälkeen Banca Privada d’Andorraa. Ripeä ja päättäväinen toiminta tulee pitkällä tähtäyksellä todennäköisesti hyödyttämään maan ponnistuksia lähestyä EU-standardeja.

Mieleeni palautui jostain syystä Luchino Viscontin varhaisohjaus La Terra Trema, joka kuvaa sisilialaisen kalastajaperheen pyrkimystä karistaa syndikaatti niskastaan rytymällä itsenäiseksi yrittäjäksi. Muutokset ihmisten ympäristössä vastaavat hyvinkin luonnonmullistuksia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.