Pientä käännettä

Pientä käännettä

CAF Metro MadridCAF:n metro Madridissa. Kuva: caf.es

Viikon tapaamisissa ja tilaisuuksissa tuli Espanjan taloudesta positiivistakin virettäesiin. Verotulot ovat kasvaneet, mikä auttaa kuluvan vuoden vajetavoitteiden saavuttamisessa. Espanjan suurimpia yrityksiä edustavan kilpailukykyneuvoston johtaja ja erään taloustutkimuslaitoksen johtaja näkivät kumpikin, että Espanjan talouden laskukierre katkeaa ensi vuoden puolivälissä. Työmarkkinauudistus alkaa purra, ja vientiteollisuudessa on kilpailukykyisyyttä. Helsingin kaupunkikin osti muuten Espanjasta metrovaunuja 140 miljoonalla eurolla.

Viikolla tarjoutui hyviä tilaisuuksia Espanjan tilanteen avaamiseen suomalaisille toimijoille. Residenssissä pyörähti sunnuntaina keskustan kansanedustaja Simo Rundgren. Madridin suurlähetystön kaupallisen neuvoksen avustajana 1990-luvun alussa toiminut Eero Kaukoranta kävi myös.

Kansanedustaja Simo RundgrenKansanedustaja Simo Rundgren Santiago Bérnabeulla
Eero KaukorantaEero Kaukoranta
Sari LehtirantaSuomen Brysselin EU-edustuston Antici-virkamies Sari Lehtiranta

Samoin Brysselin EU-edustustomme Antici-virkamies Sari Lehtiranta. Nimi tulee siitä, että kun tehtävä vuonna 1975 Brysseliin perustettiin, sen ensimmäinen viranhaltija oli italialainen Paolo Antici.  Jokainen EU-maa nimeää oman Anticinsa. Anticit ovat Brysselin EU-suurlähettiläiden avustajia, osallistuvat lähettiläiden apuna kokouksiin ja toimivat myös Eurooppa-neuvoston kokouksissa kirjureina. Itsekin hoidin aikanaan tätä tehtävää. Työläs homma, mutta erittäin mielenkiintoinen näköalapaikka EU:n toimintaan.

Uudenlaisen madridilaisen nuorisofestivaalin Mulafestin (mulafest.com) järjestäjät kävivät esittelemässä hanketta. IFEMA -messukeskuksessa viime kesänä pidetty ensimmäinen festivaali keräsi noin 20.000 kävijää. Uutta suunnitellaan ja yhteyksiä haetaan mm. Suomesta. Ajatuksena on esitellä osallistuvalla tavalla uutta nuorisokulttuuria, ja luoda yhteyksiä eri maiden nuorten välille.

Mulafast-festivaalitMulafest- festivaalin esittelyä lähetystössä
Ulkovirolaisten kokousViron lähettiläs Kahur ja hänen oikealla puolellaan entinen Viron instituutin johtaja, nykyinen kansanedustaja Meri

Erilaista uutta rakensivat myös Espanjan virolaiset, jotka kokoontuivat lähettiläänsä Toomas Kahurin johdolla Suomen Madridin kulttuuri-instituutissa. Espanjassa asuvat virolaiset ovat levittäytyneet ympäri Espanjan, eikä isoja asumiskeskittymiä vielä ole, mikä entisestään korostaa tarvetta vironkieliseen yhteydenpitoon. Selostimme suomalaistoimintaa Espanjassa.

Presidentin vierailun valmistelukokousPresidentin vierailun valmistelukokous. Vielä hymyilytti

Alkaneella viikolla päästään taas testaamaan vierailuvalmistelurutiinejamme. Presidentti Tarja Halonen saapuu maanantai-iltana Madridiin, samoin maa- ja metsätalousministeriön valtiosihteeri Risto Artjoki.

Leave a Reply