Suomen liput liehuivat Cádizissa

Suomen liput liehuivat Cádizissa

Cádizissa vietettiin Suomi-viikkoa. Kaupunkia oli koristeltu näyttävästi Suomen lipuin, ja suomalaista musiikki- ja tanssikulttuuria esiteltiin useampana iltana Cádizin tärkeimmissä esiintymispaikoissa. Yhteistyö nojaa Suomen Madridin instituutin ja Cádizin kaupungin väliseen sopimukseen, jonka suojelijana oli Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.

Presidentti Halonen osallistui viikon tapahtumiin. Hän piti esitelmän kestävästä kehityksestä, tapasi Cádizin pormestarin sekä vaihtoi kuulumisia useiden Latinalaisen Amerikan vaikuttajien kanssa. Heitä on parhaillaan kokoontumassa edustava joukko Cádiziin. Presidenttimme kontaktipinta on edelleenkin laaja.

Espanjan kruununprinssikin oli Cádizissa tunnin pikavierailulla ja oli kuulema kysellyt, miksi näin paljon Suomen lippuja. Prinssi lähetti kaupungin johdon kautta terveisensä presidentille.

Espanjan ensimmäinen demokraattinen perustuslaki hyväksyttiin Cádizissa 200 vuotta sitten. Laki on pohjana myös monien Latinalaisen Amerikan maiden perustuslaeille. Iberoamerikan maiden hallitusten ja valtioiden päämiehet pitävät huippukokouksen Cádizissa kuluvalla viikolla.

Liput liehuivatSuomen liput liehuivat Cádizissa
TeatteriCádizin pääteatteri vuodelta 1884

 

 

 

 

 

MárkkuKuvassa vasemmalla Madridin intituutin johtaja Auli Leskinen, presidentti Halonen, Cádizin kaupunginjohtaja Teófila Martínez ja suurlähettiläs Markku Keinänen. Kuva:Timo Kelaranta
LuntaLunta -novellikokoelman suomennoksen esittelytilaisuus. Presidentti valokuvassa keskellä novellien andalusialaisten kirjoittajien kanssa. Kuva: Timo Kelaranta.

 

 

 

 

 

 

 

KatsuratPresidentti Halonen tervehtimässä Ketsurat –yhtyettä ja duo Lepistö & Lehteä onnistuneen esityksen jälkeen.
MaaNeuvottelut maa- ja metsätalousministeriössä.

Alkuviikosta vieraili Madridissa maa- ja metsätalousministeriön poliittinen valtiosihteeri Risto Artjoki.  Kävimme hyvät keskustelut unionin tulevasta rahoituksesta sekä pääministerin kansliassa että varaministerin kanssa paikallisessa maa- ja metsätalousministeriössä. Vaikka eri puolilta Eurooppaa tulemmekin, niin maataloudessa meillä on myös paljon yhteistä puolustettavaa

PekkaFinpron johtaja Pekka Tolonen energiaministerin odotushuoneessa.

Vierailut ovat lähetystön toiminnalle erittäin tärkeitä. Niiden avulla avataan ovia ja lisätään ymmärrystä toisistamme. Kävimme Finpron johtajan Pekka Tolosen kanssa energiaministerin kabinettipäällikön luona tunnustelemassa, löytyisikö yhteistyökuvioita uusiutuvien energioiden ympäriltä. Tuntui löytyvän.

Espanjan työministeri Fátima Báñez oli EU-lähettiläiden lounasvieraana. Ministeri valoi uskoa kuulijoihin, että talouden sopeutusta jatketaan ja Espanjan reformit tulevat puremaan. Uskoa valoi myös komission varapuheenjohtaja ja kilpailukomissaari Almunia eräässä aamukahvitilaisuudessa: Espanja reagoi kriisiin myöhään, mutta omaa enemmän kuin tarpeeksi resursseja päästä kriisistä yli.

Espanjan työministeri EU-lähettiläiden lounasvieraana.Espanjan työministeri EU-lähettiläiden lounasvieraana

Almunia edellytti kuitenkin samalla myös syvällistä muutosta Euroopan unioniin. Nykyisellään EU ei toimi. Erityisesti unionin taloudellista toimivaltaa on tarkasteltava uudestaan. Hän oli huolissaan siitä, että ensimmäisen kerran EU:n historian aikana Euroopan suunta ja ”idea” ovat kadoksissa. 27 EU-maan unioni ei ole helppo johdettava.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.