Suomen liput liehuivat Cádizissa
Cádizissa vietettiin Suomi-viikkoa. Kaupunkia oli koristeltu näyttävästi Suomen lipuin, ja suomalaista musiikki- ja tanssikulttuuria esiteltiin useampana iltana Cádizin tärkeimmissä esiintymispaikoissa. Yhteistyö nojaa Suomen Madridin instituutin ja Cádizin kaupungin väliseen sopimukseen, jonka suojelijana oli Tasavallan Presidentti Tarja Halonen.
Presidentti Halonen osallistui viikon tapahtumiin. Hän piti esitelmän kestävästä kehityksestä, tapasi Cádizin pormestarin sekä vaihtoi kuulumisia useiden Latinalaisen Amerikan vaikuttajien kanssa. Heitä on parhaillaan kokoontumassa edustava joukko Cádiziin. Presidenttimme kontaktipinta on edelleenkin laaja.
Espanjan kruununprinssikin oli Cádizissa tunnin pikavierailulla ja oli kuulema kysellyt, miksi näin paljon Suomen lippuja. Prinssi lähetti kaupungin johdon kautta terveisensä presidentille.
Espanjan ensimmäinen demokraattinen perustuslaki hyväksyttiin Cádizissa 200 vuotta sitten. Laki on pohjana myös monien Latinalaisen Amerikan maiden perustuslaeille. Iberoamerikan maiden hallitusten ja valtioiden päämiehet pitävät huippukokouksen Cádizissa kuluvalla viikolla.
Alkuviikosta vieraili Madridissa maa- ja metsätalousministeriön poliittinen valtiosihteeri Risto Artjoki. Kävimme hyvät keskustelut unionin tulevasta rahoituksesta sekä pääministerin kansliassa että varaministerin kanssa paikallisessa maa- ja metsätalousministeriössä. Vaikka eri puolilta Eurooppaa tulemmekin, niin maataloudessa meillä on myös paljon yhteistä puolustettavaa
Vierailut ovat lähetystön toiminnalle erittäin tärkeitä. Niiden avulla avataan ovia ja lisätään ymmärrystä toisistamme. Kävimme Finpron johtajan Pekka Tolosen kanssa energiaministerin kabinettipäällikön luona tunnustelemassa, löytyisikö yhteistyökuvioita uusiutuvien energioiden ympäriltä. Tuntui löytyvän.
Espanjan työministeri Fátima Báñez oli EU-lähettiläiden lounasvieraana. Ministeri valoi uskoa kuulijoihin, että talouden sopeutusta jatketaan ja Espanjan reformit tulevat puremaan. Uskoa valoi myös komission varapuheenjohtaja ja kilpailukomissaari Almunia eräässä aamukahvitilaisuudessa: Espanja reagoi kriisiin myöhään, mutta omaa enemmän kuin tarpeeksi resursseja päästä kriisistä yli.
Almunia edellytti kuitenkin samalla myös syvällistä muutosta Euroopan unioniin. Nykyisellään EU ei toimi. Erityisesti unionin taloudellista toimivaltaa on tarkasteltava uudestaan. Hän oli huolissaan siitä, että ensimmäisen kerran EU:n historian aikana Euroopan suunta ja ”idea” ovat kadoksissa. 27 EU-maan unioni ei ole helppo johdettava.