Piispan luona Andorrassa
Andorran pääkaupunkiin Andorra la Vellaan on Madridista reilut 600 kilometriä. Andorraa tästä on noin 10 kilometriä. Karautimme perjantaina tämän mikrovaltion toisen päämiehen, Seu d’Urgellin piispan vuosittaiselle vastaanotolle. Jaetussa hallinnossa ei ole kyse kovin nuoresta perinteestä, sillä malli on peräisin vuodelta 1288.
Andorran toinen päämies on Ranskan presidentti, mutta sinne ei ole kutsua kuulunut. Maailmassa on muuten vain kaksi kirkonmiestä, jotka ovat valtion päämiehiä: paavi ja Seu d’Urgellin piispa
Andorran pääkaupungissa on 22.000 asukasta – puolet vähemmän kuin Mikkelissä, ja Andorran väkiluku on 85.000 – pienempi kuin Kuopion, mutta Andorra pyrkii nyt tosissaan erityisjärjestelyin osaksi Euroopan unionia. Kun maassa käy, ja jututtaa virkamiehiä ja politiikkoja, vakuuttuu, että pyrkimys on aito ja perustelut järkeviä. Andorra tarvitsee eurooppalaisen lainsäädännön, jotta se voi houkutella investointeja ja käydä kauppaa naapurien kanssa.
Kierroksella Madridissa
Kävin viikolla mittaamassa pulssia Eurooppa-myönteisen ”Europa en suma” -yhdistyksen tilaisuudessa. Yhdistys koostuu EU:sta kiinnostuneista toimittajista, yliopistoihmisistä ja opiskelijoista. Olen käynyt aiemminkin, mutta nyt Suomi mainittiin 16 kertaa. Sävy oli kuitenkin ihan ymmärtävä. Pääministerin Madridin vierailun viestit oli noteerattu.
Välimeren näkymiä pohdittiin puolestaan toisessa seminaarissa. Paikalla oli vain 10 kuulijaa, mutta kun näistä kaksi paikkaa vei Suomi ja Tanska, niin seminaarin puheenjohtaja totesikin meidän olevan Euroopan välimerellisimmät maat. Tämä kuva sopi meille hyvin.
Kiersimme Suomen Madridin instituutin johtajan Auli Leskisen kanssa tapaamassa Latinalaisen Amerikan suurlähettiläitä: Brasilia, Meksiko, Kolumbia ja Peru.
Markkinoimme Madridin instituutin työtä ja tulevaa koulutuskonferenssiamme. Saimme hyvän vastaanoton. Monet ihmettelivät, kuinka Suomessa voi olla näin pitkälle menevää Latinalaisen Amerikan tutkimusta.
Samaa mieltä. Tällainen osaaminen on Suomi-kuvalle erinomainen asia.
Tunnen henkilökohtaisesti Seu d’Urgellin Piispan Don Joan Enric Vivesin. Monseñor Vives oli Piispani kun asuin Gavassa ja confirmoi pari lastani. Hän on aina ollut Katalonian kielen kannattaja ja tukenut sen itsenäistymispyrkimyksiä, eli en ihmettele ollenkaan, että hän ajaa nyt Andorran asiaa päästä EUn jäseneksi.
Kiitos kommentista. Kirjaukseni oli hieman epätarkka. Andorra toivoo saavansa erityissopimuksen EU:n kanssa. Kyse ei ole varsinaisesta EU-jäsenyydestä, vaan enempi lähentymisestä EU:hun.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!