SANTA CRUZIN PALATSI

1

SANTA CRUZIN PALATSI

Espanjan ulkoministeriä tapaamassa

Pääsin tapaamaan Espanjan ulkoministeriä Lähi-idän tilanteesta. Ministeri Moratinos on hyvin aktiivinen toimija alueella, eikä vähiten siksi, että Barcelonassa on tarkoitus pitää marraskuussa Välimeren unionin (VU) huippukokous. Lähi-idän rauhanprosessin tila säteilee kuitenkin kaikkeen, eikä kokouksen pitäminen ole vielä Espanjan kovista ponnisteluista huolimatta varmaa.

Espanjan ulkoministeriöEspanjan ulkoministerin työhuone on Santa Cruzin palatsissa, jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 1629. Rakennus sijaitsee Madridin vanhassa, Habsburgin kuninkaiden, keskustassa. Palatsissa työskenteli alun perin hovin virkamiehistöä, ja siellä sijaitsi myös hovin ylläpitämä vankila. Teloitukset tapahtuivat viereisellä keskusaukiolla Plaza Mayorilla. Ministerin työhuoneessa on muuten niin valtavat ja pehmeät sohvat, että pienempikokoinen ihminen tuntuu katoavan niihin kokonaan.

Välimeritietoa Barcelonasta hankkimassa

Käväisin myös vajaan päivän reissulla Barcelonassa jututtamassa Välimeren tutkimusinstituutin (IEMed) johtaja Florensaa. Tutkimusinstituutti on näkemyksiltään hyvin lähellä Espanjan ulkoministeriötä. Johtajan vahva toive oli, että rauhanneuvottelut Lähi-idässä jatkuisivat ainakin muutaman kuukauden, jotta huippukokous voitaisiin pitää. Huippukokous nähdään Espanjassa Euroopan panoksena Lähi-idän rauhoittamisessa.

PedralbesKuva: Espanjan EU-puheenjohtajuussivustolta

Tutustuin myös Barcelonassa viime keväänä juhlallisesti avattuun Välimeriunionin sihteeristöön ja heidän virkamiehistöönsä. Sihteeristön rakentaminen on vielä kesken, mutta ajatuksena on, että sihteeristö kokoaisi yhteen virkamiehiä Välimeren ja Euroopan unionin alueelta ja hallinnoisi konkreettisia hankkeita, joilla alueen maita saataisiin lähentymään toisiaan. Euroopan integraatio lähti liikkeelle samalla tavalla. Sihteeristössä työskentelevät rinnakkain niin Israel kuin Palestiinalaishallintokin.

Tasavallan Presidentti ja ulkoministeri aloittivat viikonloppuna Lähi-idän matkan. Niin Madridista kuin monesta muustakin suurlähetystöstämme viime aikoina lähetetty tieto on osaltaan auttanut matkan valmisteluissa. Yksi osa lähetystöjemme työstä onkin tukea ylimmän johtomme ja poliittisten päättäjien työtä tällä tavoin.

Suurlähetystön tavoitteita Helsingissä esittelemässä

Olin maanantaina Helsingissä esittelemässä Eurooppa-osastollamme Madridin suurlähetystön tavoitteita. Näitä avasinkin hieman viime viikon blogissani. Saimme täyden tuen suunnitelmillemme ja erityiset kiitokset aktiivisuudestamme Espanjan EU-puheenjohtajuuskaudella.

Espanjan asuntoministeri Beatriz Corredor Sierra käy viikon päästä Suomessa keskustelut ministeri Vapaavuoren kanssa, teemoina mm. sosiaalinen asuminen ja energiatehokkuus. Kävin tapaamassa Madridissa ministerin kabinettipäällikköä. Kävimme läpi ohjelmaa ja käsiteltäviä asioita. Matkojen valmistelut ovat hyviä tilaisuuksia myös meille lähetystöille päästä sisään uusiin ministeriöihin ja uusiin asioihin.

Selvittelimme lähetystössä viikon aikana mm. sähköautojen tukemispolitiikkaa, Espanjan kantoja G 20 –prosessista, maahanmuuttokysymyksiä (mm. romanit). Suurlähetystön edustaja osallistui EUn digitaalisen agendan seminaariin Madridissa   4-5.10. Mika Koskinen osallistui Espanjan energiayritysten muodostaman Energia-kulubin palkinnonjakotilaisuuteen 5.10., jossa jaettiin yhdeksän palkintoa eri sektoreilla ansioituneille: kivihiili, sähkö, kaasu, ympäristö, uusiutuvat energiavarat, öljy, energiatehokkuus, ydinenergia ja innovaatio. Paikalla oli myös teollisuus-, turismi- ja kauppaministeri Miguel Sebastián. Hannu Ripatti osallistui perjantaina 8.10. Pariisissa asemapaikkanaan pitävän Suomen sotilasasiamiehen puolesta Espanjan puolustusministeriön sotilasasiamiespäiville.

Madridin Club Escandinavo 75 vuotta

Madridin Skandinaavinen klubi täytti 75 vuotta. Klubin aktiivit olivat valmistelleet juhlan, jossa valotettiin Pohjoismaisten musiikkiesitysten lomassa mm. klubin syntyhistoriaa. Suomi tuli toimintaan mukaan vuonna 1956. Luin auton takapenkillä ennen tilaisuuteen menoa nipun Hufvudstadsbladet-lehtiä, jotta kieli nousisi pintaan. Takaisin palatessa jatkoin vahingossa ruotsin puhumista espanjalaisen kuljettajan kanssa, joka katseli kummissaan.

Aamiaisella Kolumbian varapresidentin kanssa

Kolumbian lähettiläs oli kutsunut kaikki EU-maiden lähettiläät aamiaiselle Kolumbian varapresidentin Angelino Garzónin kanssa. Varapresidentillä oli yksi vahva viesti. Hän toivoi, että EUn ja Kolumbian välinen vapaakauppasopimus, joka allekirjoitettiin Madridissa toukokuussa 2010, hyväksyttäisiin EUn puolelta mahdollisimman nopeasti. Juuri näin pitää vaikuttaa. Selkeä viesti ja muutoinkin todella vakuuttava esitys Kolumbian nykypolitiikasta. 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 12 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!