Sotilasparaati, paperitehdas, Extremadura
Kolumbus löysi Amerikan vuonna 1492. Tai itse asiassa hän luuli löytäneensä Intian, mutta 12.10 on joka tapauksessa Espanjan kansallispäivä Amerikan löytymisen kunniaksi. Päivä on samalla myös espanjalaisuuden, Espanjan suojeluspyhimyksen Pilarin sekä Espanjan armeijan päivä.
Sotilasparaati ja kuninkaan vastaanotto
Madridissa järjestettiin kansallispäivänä jälleen perinteinen, näyttävä sotilasparaati. Paraati alkaa aina siten, että laskuvarjojääkärit laskeutuvat valtavan Espanjan lipun kanssa kuninkaan eteen. Itseluottamuksen ja osaamisen pitää olla kohdallaan.
Madridiin akkreditoidut lähettiläät seuraavat paraatia omassa kutsuvierasaitiossaan kuninkaan aitiota vastapäätä. Koskettavin hetki on, kun vuoden aikana Espanjan operaatioissa, lähinnä Afganistanissa, kaatuneiden sotilaiden omaisille osoitetaan kunnioitusta. Puolisot ja lapset kävelevät surumusiikin saattamina kuninkaan tervehdittäväksi.
Paraatin jälkeen on kuninkaanlinnassa vastaanotto, johon osallistuvat korkea virkamiehistö, sotilaita, kaatuneiden omaiset sekä ulkomaiset diplomaatit. Kättelyseremoniaan mennään jonossa koreiden linnan salien läpi. Kättelemässä on koko kuningasperhe.
Diplomaateille tämä on tilaisuus keskustella maan poliittisen johdon kanssa. Ulkoministeri Moratinos tervehti heti iloisesti ja kertoi tavanneensa ulkoministeri Stubbin Lähi-idässä. Espanjan keskuspankin pääjohtajalta sain talousterveiset Suomeen.
Suomen, Pariisista käsiin toimiva puolustusasiamies seurasi kollegoidensa tavoin paraatia. Yhdessä mietittiin sotilaspuolen seurantateemoja Espanjassa. Afganistan ja Somalia nousivat prioriteeteiksi. Samoin yhteydenpito Norjaan, jolla on bilateraalisia hankkeita Espanjan kanssa.
Holmen paper
Espanjan valtiovarainministeriön virkamiesten vakuuttelut ja yrityskenttä kohtasivat, kun keskiviikkona olin ensin tapaamassa valtiovarainministeriön kansantalousosaston päällikköä ja sitten heti sen jälkeen lähdin yhdessä suomalais-espanjalaisen kauppakamarin puheenjohtajan Kristoffer Manneksen ja Finpron toimiston johtajan Pekka Tolosen kanssa tutustumaan Holmen paperin paperitehtaaseen. Valtiovarainministeriön visiot mm. työmarkkinareformista eivät tuntuneet ainakaan vielä istuvan todellisuuteen.
Madridin ulkopuolella sijaitseva ja kierrätyspaperista sanomalehtipaperia tekevä tehdas on ruotsalaisomisteinen, mutta suomalaisessa johdossa. Toinen tehtaan paperikoneista on Suomessa valmistettu. Toisessakin on suomalaiskomponentteja. Vaikuttava paikka.
Kierrätyspaperista on Espanjassa pulaa, mikä nostaa raaka-aineen hintaa. Ei näy tehtaan viisareissa, mutta meillä ainakin alkoi viikonloppuna paperin tehokierrätys.
Extremadura
EU-maiden lähettiläät oli kutsuttu tutustumaan Extremaduraan. Tapasimme mm. Extremaduran presidentin Guillermo Fernández Varan, Extremaduran parlamentin varapuhemiehen sekä Méridan kaupunginjohtajan. Vaikka Vara kuuluu hallitsevaan PSOE-puolueeseen, hän on ollut julkisuudessa kriittinen hallituksen toimintaa kohtaan. Niin nytkin. Vara kritisoi, että monet autonomiset alueet vievät keskushallinnolta koko ajan toimivaltaa niin, että Espanja murenee. Hän korosti, että Extremadura haluaa säilyä espanjalaisena autonomiana. Hän myös peräänkuulutti asioista sopimisen työskentelykulttuuria hallituksen ja opposition välille.
Méridan kaupunginjohtaja oli puolestaan erittäin huolestunut kuntien rahoituksesta. Hän ennakoi ongelmien kärjistyvän lähikuukausina. Kunnat ovat velkaantuneet palveluja tuottaville yrityksille, kun uutta lainoitusta ei ole saatu. Jossakin tulee kuitenkin vastaan raja, jolloin mm. jätehuoltoyritykset lopettavat velaksi toimimisen.
Espanjan kaupunkien vanha historia saa suomalaisen hiljentymään. Kaupunginjohtajat selostavat itsestään selvästi kaupunkien eri vaiheet roomalaisista, visigootteihin ja maureista ajankohtaan, jolloin kristityt valtasivat jälleen alueet takaisin. Cácereksen kaupunginjohtajan seinällä oli Rooman aikainen kivilaatta sekä Isabel Katolilaisen viitta 1400-luvun lopulta. Historian painolasti oli tässä huoneessa jo niin vahva, että johtaja kertoi itse työskentelevänsä mieluummin jossakin muussa kaupungintalon toimipisteessä.
Lokakuun Eurooppa-neuvosto lähestyy
Aloitimme Eurooppa-neuvostoon ja sitä edeltävään ulkoministerien kokoukseen valmistautumisen. Kävimme pääministerin kansliassa selvittelemässä Zapateron YK-viikolla tekemää ehdotusta rahan liikkeistä perittävän veron suuntaamisesta kehitysyhteistyöhön. Kävimme myös keskustelemassa Espanjan Kuuba-suunnitelmista. EU-Kuuba –sopimussuhteiden mahdollinen parantaminen nousee ulkoministerien keskusteltavaksi 25.10. Ensi viikolla käymme tapaamassa virkamiehistöä myös muissa käsiteltäväksi tulevissa aiheissa, mutta näistä tarkemmin ensi viikon palstalla.
Viikonlopun aikana oli tiedotusvälineissä analyysejä Espanjan asuntojen hintakehityksestä. Välitin tästä keskustelusta tiedot Helsinkiin, jossa Suomen ja Espanjan asuntoministerit maanantaina tapaavat.
NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!