Sosiaalityön jatkoa puitiin Madridissa

1

Sosiaalityön jatkoa puitiin Madridissa

Salla Heiskanen ja Timo SainioAurinkorannikon sosiaalityöntekijä Salla Heiskanen on auttanut vajaan vuoden aikana satoja suomalaisia monin eri tavoin. Yhteistyötä on tehty niin Suomen kuntien, kuin Espanjan viranomaistenkin kanssa. Sosiaali- työntekijähankkeen rahoitus päättyy kuitenkin syyskuun lopussa

Mikäli asiaa katsotaan puhtaasti sosiaalityön näkökulmasta, hankkeen arvot ovat kiistattomat ja jatkolle selvä tilaus. Mikäli asiaa taas katsotaan juridisesti ja sosiaalipalvelujen järjestämisvastuiden kannalta, kuva monimutkaistuu. Onko vastuu Suomen vai Espanjan kunnilla tai sosiaali- ja terveysministeriöllä vai ulkoministeriöllä?

Hankkeen ohjausryhmä kokoontui Madridissa. Kävimme erittäin hyvät ja suorat keskustelut sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten kanssa siitä, miten tässä pykäläviidakossa voitaisiin edetä niin, että tavoite, sosiaalipalveluja tarvitsevien suomalaisten auttaminen, toteutuisi. Odotamme poliittisen tason päätöksiä jatkosta kesäkuun aikana.

Espanjan EU-juuret: ”contubernio”

Espanjan kongressissa järjestettiin arvovaltainen seminaari, jossa muisteltiin sitä, kuinka 118 kenraali Francon aikaisen opposition jäsentä vaati Münchenissä 5.-8.6.1962 pidetyssä Eurooppa-liikkeen tilaisuudessa demokratiaa Espanjaan. Mukana olivat niin sosialistit kuin kuningas- ja kansallismielisetkin. Osallistujat halusivat Espanjaan perusvapaudet ja tuoda Espanjan Euroopan yhteisöjen jäseneksi.

ContubernioTuolloin eri aatesuuntien edustajat pystyivät sopimaan yhteisestä suunnasta. Tätä samaa sopimisen kulttuuria vaativat tilaisuudessa puhuneet Espanjan ulkoministeri Margallo sekä oppositiojohtaja Rubalcaba. Vaikuttavin vetoomus yhteistyöhön tuli kuitenkin Münchenin kokoukseen osallistuneilta veteraaneilta.

Francon aikainen lehdistö kehitti ”contubernio” -sanan. Ei haluttu käyttää termiä salaliitto, vaan haluttiin jotakin vähättelevämpää. ”Contubernium” oli roomalaisten käyttämä teltta, jota 8 miestä asutti, mutta 50 -vuotta sitten termillä haluttiin viestittää pienen porukan, epämääräistä, vahingollista ja laitonta yhdessäoloa. Täällä ovat Espanjan EU-myönteisyyden juuret.

Taloutta jälleen

Tapasin Espanjan pankkiyhdistyksen pääsihteerin ja järjestin Pohjoismaiden ja Viron lounaan erään Zapateron entisen ministerin kanssa. Usko Espanjan selviämiseen on edelleenkin vahvaa.

Suomen Madridin instituutin 1.8 aloittava, uusi johtaja Auli LeskinenAuli Leskinen käväisi lähetystössä. Yhteistyömme tulee jatkumaan Team Finland –hengessä jatkossakin. 

 

Lähetystössä kävi myös José Filipe Torres. Todella mielenkiintoisia ajatuksia maabrandityön tulosten mittaamisesta. Lupasin välittää Helsinkiin.José Torres

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Riitta Moisander & Christine Lund 9 vuotta sitten

NowHERE2012Finland -väki Kiittää ja kumartaa viehättävästä, hyvänmakuisesta mutta tehokkaasta verkostoitumislounaasta. Odotamme tulevaisuuden yhteistyöltä paljon; yhdessä espanjalaisten osaavien ja avoimin silmin katsovien kollegoiden kanssa olemme enemmän. Kiitos lähetystön suorasta ja modernista otteesta. KIITOS!

Leave a Reply